IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ekim 2014, 17:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Enerji geçiş hattı: Kobani




İstanbul merkezli Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) uzmanı Ali Semin, "Kobani, her iki taraf için de jeostratejik öneme sahip. IŞİD için önemli, çünkü petrol ticareti umudunu koruyacak. Kürtler için de Kuzey Irak petrolünü satmak için Ceyhan'a alternatif bölge olabilir" dedi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Anadolu Ajansına değerlendirmede bulunan uzmanlar, Kobani'nin IŞİD için coğrafi, ekonomik ve lojistik önemine dikkati çekerek, örgütün hem kısa vadede yapacağı petrol ticareti hem de uzun vadeli devlet kurma hedefi için hayati bir bağlantı olduğunu söyledi. Uzmanlar, bölgenin Kuzey Irak ile Suriye'nin kuzeyindeki Kürt gruplar arasında da bağlantı sağlayacağına işaret ederek, Kuzey Irak petrolünün satılması için alternatif ve bağımsız hat olabileceğini ifade etti.

BİLGESAM uzmanı Ali Semin, IŞİD'in başından beri temel amaçlarının birini enerji kaynaklarını elde etmek olduğunu söyledi. Semin, IŞİD'in Suriye'de aylık 90 milyon dolarlık petrol geliri olduğunu öne sürerek, "IŞİD, Kobani'yi ele geçirirse, Rakka'dan sonraki ilerleyişi kolay olacak, Türkiye ile de bir sınırı daha olacak ve hareket alanı da artmış olacak" diye konuştu. Kobani'nin Kürtler için de merkez olduğunu belirten Semin, şöyle devam etti:

"Kobani, Kürtlerin kanton bölgelerinin tam ortasında. Batıdan Afrin, doğudan da Cezire kantonları var. Kobani'nin IŞİD'in eline geçmesi, IŞİD'in hareket alanını genişletirken, Kürtlerin kanton birliğini zayıflatacak. Yani Kobani, her iki taraf için de jeostratejik öneme sahip. IŞİD için önemli, çünkü petrol ticareti umudunu koruyacak. Kürtler için de Kuzey Irak petrolünü satmak için Ceyhan'a alternatif bölge olabilir"

"Kuzey Irak'tan gelen boru hattı Kobani'den geçebilir"

21. Yüzyıl Düşünce Enstitüsü Enerji ve Enerji Güvenliği Uzmanı Doç. Dr. Tuğçe Varol Sevim de "Kobani, enerji kaynağına sahip değil ama çok ciddi bir geçiş bölgesi. Suriye'nin kuzeyini Irak'ın Kuzey Irak bölgesiyle birleştiriyor" dedi.

"Kobani, o kadar önemli ki IŞİD'ten temizlendikten sonra, Kuzey Irak petrolünü taşıyan boru hatları bu bölgeden geçebilir ve uluslararası piyasaya satılabilir" diyen Sevim, şöyle devam etti: "Bu bölgenin hakimiyeti kimde olacak? IŞİD gittikten sonra, Esed'e değil, Barzani'ye teslim edilecek. Bunun en net göstergesini de şuradan görebilirsiniz: IŞİD, Musul'a, yani Irak hükümetine saldırdı ancak Washington, müttefik olarak Bağdat'ı değil, Erbil'i seçti. İşin başlangıcından kurguyu anlamak mümkün. Kuzey Irak'ın Ceyhan'a petrol pompaladığı boru hattı, Kerkük-Ceyhan boru hattıyla Fişhabur'da birleşiyor. Birleştiği nokta, tam Türkiye sınırının altında. Aynı zamanda Suriye sınırına da çok yakın. Zaten boru hattı Suriye sınırına kadar getirildi. Suriye'nin kuzeyinde oluşacak Barzani'ye bağlı Kürt oluşumu, oradaki boru hattının devam etmesiyle beslenebilir."

Rakka, Deyr ez Zor ve El Ömer gibi önemli petrol bölgelerini elinde bulunduran IŞİD, Kobani'yi ele geçirmesi halinde, Rakka'dan Türkiye sınıra kadar olan yaklaşık 100 kilometrelik bölgeyi kontrolü altına almış olacak.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
enerji, geçiş, hattı, kobani


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
HDP'den Kobani açıklaması Seth Haber Arşivi 0 07 Ekim 2014 21:32
İşte Kobani Seth Haber Arşivi 0 29 Eylül 2014 14:35
Çakmak Hattı - Fransızların Majino Hattı Liaaa Tarih 0 13 Ekim 2012 19:15
Hursoft Öğrenci Parmak İzi Geçiş Sistemi (Parmak İzi Turnike Geçiş Sistemi) hozlem Bilim Dünyasından Son Haberler 0 07 Eylül 2012 13:47
kinetik enerji ne demektir, kinetik enerji hakkında bilgi Alhwin Ödev ve Tezler 0 30 Kasım 2011 22:53