IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Ekim 2014, 20:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Allah aşkına bir kez gittin mi şantiyeye




İstanbul Kartal'da 16 katlı inşaatın iskelesinin çökmesi sonucu 3 işçinin ölümüyle ilgili davanın görülmesine başlandı. Olayda aynı inşaatta çalıştığı babası ve kardeşini kaybeden işçi, "Benden kalıbı teslim alırken kalıbın her yerine sağlam mı, diye bakıyorlar. Peki iskelenin sağlam olup olmadığına bakmıyorlar mı?" dedi. Mahkeme başkanı, bu soru üzerine, "İnşaat senden önemli. Bir tane inşaat var ama işçi çok!" diye konuştu. İş güvenliği uzmanını da eleştiren hakim, "Allah rızası için bir kere gittin mi şantiyeye" diye sordu.



Kartal'da 16 katlı bir inşaatın en üst katında çalışırken iskelenin çökmesi sonucu hayatını kaybeden 3 işçinin ölümüne ilişkin inşaat firması sahipleri ve şantiye şefi hakkında 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın görülmesine başlandı.

"NEDENİNİ SORDUM, DİKKAT ETMEMİŞLER"

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz MG inşaat firması sahibi Mehmet Gültekin, olayda yaşamını kaybeden işçilerin yakınları ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada savunmasını yapan sanık Gültekin, Metsan Firması'nın ana firma, MG inşaatın taşeron olduğunu belirterek, "Kanunların verdiği üzerimize düşen her görevi yaptık. Kazanın meydana geldiği platforma takılması gereken bir parça takılmamış. Kalfaların bunu kontrol etmesi gerekirdi. Nedenini sordum, dikkat etmemişler. Olayda kusurum yoktur" dedi.

"ALLAH RAHMET EYLESİN AMA…"

Gültekin'in avukatı ise, "Allah rahmet eylesin ama işi çabuk yapmak maksadıyla platformu sağlamlaştırmak amacıyla takılan pimin birini takmışlar, diğer pimi takıp sabitlememişler. İşçilerin ilk işi değil, son derece tecrübelilerdir. İskeleyi kuran ve çıkan da onlardır. 3 kişi binince takılı pim eğilmiş ve kaza meydana gelmiştir" diye konuştu.

"BİZİ ZORLA O İSKELEYE ÇIKARIYORDU"

Olayda babası Hasan Doğan ile kardeşi Sinan Doğan'ı kaybeden Tolgahan Doğan, olay günü kendisinin de şantiyede işçi olarak çalıştığını söyleyerek, "İskele mesaiden sonra gece vakti başka elemanlarca kuruldu. Kalfalar toplantılarda iskelede ve diğer yerlerde olan eksiklikleri hep dile getirirlerdi ama adını hatırlamadığım bir diğer kalfa ise bizi zorla o iskeleye çıkarıyordu" dedi.

"50 İŞÇİ VARSA, 10 TANE EMNİYET KEMERİ ATIYORLAR"

Yaşanan olayda hayatını kaybeden işçi Salih Karayalı'nın ağabeyi Haşim Karayalı da aynı şantiyede çalıştığını ifade ederek, "50 tane işçi varsa, inşaatın içine 10 tane emniyet kemeri atıyorlar. Güvenlikle ilgili bir tomar evrak imzalatıyorlar ama çoğu işçinin okuma yazması yok. Her birimize ayrı ayrı güvenlik malzemesi vermiyorlardı, bir yandan da sıkı bir şekilde çalışmamızı istiyorlardı. Emniyet kemeri aramaktansa çıkıp çalışıyorduk. Emniyet kemerini takacağımız bir halatımız bile yoktu. Bu inşaatta iş güvenliği ile ilgili bizi uyaran olmadı. Ben evliyim, kardeşim 9 nüfusa bakıyordu. Mecburduk" şeklinde konuştu.

HAKİM: CAN TAŞIYAN SİSTEM KURULUYOR, DENETLEYEN YOK MU?

Duruşmada tanık olarak dinlenilen MG İnşaat Firması'nda inşaat mühendisi olarak çalışan Sedat Onur Şekeroğlu kendisinin ofis işleriyle ilgilendiğini, sahada görevli olan başka mühendis olduğunu söylediği duruşmada, mahkeme başkanı Uğur Duman, "Orda bir can taşıyan sistem kuruluyor. Bunu denetleyen yok mu?" diye sordu. Bunun üzerine tanık Şekeroğlu, "İnceleyen, denetleyen bir makam yoktur" dedi. Şekeroğlu'nun cevabı üzerine söz alan müşteki Tolgahan Doğan, "Benden kalıbı teslim alırken kalıbın her yerine sağlam mı diye bakıyorlar. Peki iskelenin sağlam olup olmadığına bakmıyorlar mı" diye sordu. Bunun üzerine mahkeme başkanı Uğur Duman inşaat firması sahiplerini eleştirerek, "İnşaat senden önemli. Bir tane inşaat var ama işçi çok!" dedi.

İşçi ölümlerine tepki amaçlı söylediği bu sözün salonda bir süre sessizlik oluşturması üzerine mahkeme başkanı Duman, "Bu dediğimi sakın yanlış anlamayın. İlkesel, eleştirel anlamda söyledim" diye ekledi.

"ALLAH RIZASI İÇİN BİR KERE GİTTİN Mİ ŞANTİYEYE"

İş güvenliği uzmanı Beyhan Selen ise duruşmada iş güvenliği ve eğitim planlarının nasıl olduğunu anlattı. Mahkeme Başkanı Duman da, "Allah rızası için bir kere gittin mi şantiyeye" diye sordu. Tanık Selen, gerekli kontrolleri yaptığını, şantiyede eğitim planları verdiğini belirtti. Şantiyede tespit ettiği uygunsuzlukları da rapor haline getirdiğini ifade eden iş güvenliği uzmanı Selen, "Emniyet kemeri takmış olsalardı, başlarına böyle bir şey gelmezdi" diye konuştu.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, usulüne uygun tebligat çıkarılmasına rağmen duruşmaya gelmeyen diğer şüpheliler şantiye şefi Betül Batmaz, Metsan firmasının ortağı ve sorumlu yöneticisi Mehmet Celalettin Satoğlu hakkında zorla getirme kararı vererek duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Kartal, Hürriyet Mahallesi Erler Sokak'ta geçtiğimiz Mayıs ayında meydana gelen olayda, Metsan Nexus isimli inşaatın yapımı sırasında C bloğunun 16. Katında kurulu olan iskele çöktü.

İskelede çalışan Salih Karayalı, Sinan Doğan ve Hasan Doğan'ın hayatını kaybetti. Şüpheliler şantiye şefi Betül Batmaz, Metsan firmasının ortağı ve sorumlu yöneticisi Mehmet Celalettin Satoğlu ve MG inşaat firması sahibi Mehmet Gültekin hakkında "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan toplamda 3'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
allah, aşkına, bîr, gittin, kez, mi, şantiyeye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Burak Bora – Allah Aşkına Lcia A, B, C, Ç 0 02 Eylül 2014 22:25
Allah Aşkına Ecrin İslamiyet 0 16 Mart 2014 09:51