IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Ekim 2014, 00:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Net yabancı girişi yılın 9 ayında 1,2 milyar dolar oldu




Borsa Trendleri Raporu'na göre, bu yılın 9 ayında toplam 1 milyar 172 milyon dolar net yabancı girişi gerçekleşti.



Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından, MKK'nın verileri kullanılarak hazırlanan ve ocak-eylül dönemini kapsayan borsa Trendleri Raporu'na göre, Borsa İstanbul'da likidite anlamında diğer piyasalardan daha önde olmasına rağmen yaz aylarının etkisiyle yılın 3. çeyreğinde önceki çeyreğe göre işlem hacminde bir miktar azalış gösterdi.

Rapora göre, yabancı işlemleri açısından 3. çeyrek özelinde bir miktar net çıkış yaşanmış olsa da yılın 9 ayında 1 milyar 172 milyon dolar net yabancı girişi oldu. Üçüncü çeyrek içerisinde yeni bir halka arzın gerçekleşmediği görülürken, 2014 yılı başından bu yana toplam 130 milyon lira tutarında hasılatla İkinci Ulusal Pazar ve Kurumsal Ürünler Pazarı'nda 5 şirketin, Gelişen İşletmeler Piyasası'nda ise 4 şirketin halka arzı gerçekleşti.

Raporda, bist TÜM'de halka açıklık ve fiili dolaşım oranlarında geçen yılın aynı dönemine göre sırasıyla 140 ve 80 baz puan artış yaşandığı belirtildi. Genel halka açıklık oranına en büyük katkıyı 267 baz puanlık artış ile Ticaret endeksi yaparken fiili dolaşıma ise en büyük olumlu katkıyı 255 baz puan ile Sınai endeks yaptı. BIST Banka ve BIST Holding ve Yatırım endekslerinin fiili dolaşım oranlarında ise 93 ve 66 baz puanlık düşüşler yaşandı.

"Üçüncü çeyrekte en yüksek net çıkış Banka endeksinde"

İşlem hacimlerinde bir önceki çeyreğe göre TL bazında yüzde 2'lik azalış oldu. Şubat 2014 itibariyle Dünya Borsalar Federasyonu'na üye borsalar arasında 2. sırada yer alan Borsa İstanbul, dünyanın en likit borsaları arasında yer almasına rağmen, yaz aylarının etkisiyle yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre işlem hacminde TL bazında yüzde 2'lik azalış gösterdi. BİST Hizmetler 7 milyon TL ile düşüşten en fazla etkilenen endeks oldu. TL bazında en yüksek artışı ise çeyreksel bazda yüzde 8 ve 3 milyon TL ile BİST Sınai endeksi gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı döneminde net 297 milyon dolar yabancı çıkışı yaşanan Borsa İstanbul'da 2014'ün ilk 9 ayında 1 milyar 172 milyon dolar net yabancı girişi oldu. Üçüncü çeyrek özelinde bir miktar net çıkış yaşanmış olsa da, bu rakam sadece 26 milyon dolarla sınırlı kaldığı görüldü. Üçüncü çeyrekte en yüksek net çıkış ise 131 milyon dolar ile Banka endeksinde yaşandı. Sınai, Holding ve Yatırım ve Teknoloji endekslerinde ise net yabancı giriş oldu. Bu yılın 9 ayında Borsa İstanbul'da işlem hacminin yüzde 79'u yerli yatırımcılar tarafından gerçekleşti. İlk çeyrekte 395 milyon dolar, ikinci çeyrekte ise 802 milyon dolar net alım yapan yabancı yatırımcılar, yılın 3. çeyreğinde 26 milyon dolar net satış gerçekleştirdi. Yabancıların en yüksek işlem hacmi yüzde 27 ile Holding ve Yatırım endeksinde görülürken en düşük işlem hacmi ise yüzde 7 ile Teknoloji endeksinde oldu.

"Toplam yatırımcıların yüzde 99'u bireysel"

Rapora göre, bu yılın eylül ayı itibarıyla Borsa İstanbul'daki toplam yatırımcı sayısı 1 milyon 79 bin 614 adet oldu. Bu rakamın yüzde 99'nu yerli, yüzde 1'ni ise yabancı yatırımcılar oluşturdu. Adet bazında yüzde 1'in altında olan yabancı yatırımcıların işlem hacmindeki payı yüzde 21, piyasa değerindeki payı ise yüzde 63 olduğu gözlendi. Yabancı yatırımcılar içinde kurumsal yatırımcıların payı yüzde 37 ile yerli yatırımcılara oranla yüksek gerçekleşti. Yatırımcı Risk İştah Endeksinde (RISE) ise, yerli yatırımcıların risk iştahının yabancıların iştahından biraz daha yüksek olduğu gözlemlendi. Bu senenin en düşüğü olan 18 seviyelerinden başlayan RISE 50 ve üzeri seviyelerde uzun süre tutunamayarak ilk 9 ayı 38 seviyelerinde kapattı.



Kaynak Milliyet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
 

Etiketler
1, 2, 9, ayında, dolar, girişi, milyar, net, oldu, yabancı, yılın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Nisan ayında cari açık 4.79 milyar dolar... yaSmin Haber Arşivi 0 12 Haziran 2014 11:49
Marmaray'da 8 milyar lira, nükleerde 22 milyar dolar AngeL Haber Arşivi 0 30 Ekim 2013 12:33
Türkiye'nin martta cari açığı 5.4 milyar dolar oldu Zen Haber Arşivi 0 13 Mayıs 2013 13:37
Yılın ilk 9 ayında 970 terörist öldürüldü Sevda Haber Arşivi 0 01 Ocak 2013 06:58
Cari Açık 21 Milyar Dolar Oldu Rhytia Haber Arşivi 0 11 Haziran 2012 15:24