IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Ekim 2014, 03:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yetim halısına Beyaz Saray ‘yasağı’ kalktı




Beyaz Saray’ın Ermeni soykırımının sembolü bir halıyı Ziyaretçi Merkezi’nde sergileme kararının ardından “İncirlik için Türkiye’ye mesaj mı?” yorumları yapıldı. Üst düzey bir yetkili kararın önceden verildiğini söyledi


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcülerinden Bernadette Meehan çarşamba akşamüstü gazetecilere yolladığı basın açıklamasında “Gazir Halısı” olarak tanınan bir eserin 18-23 Kasım tarihlerinde Beyaz Saray Ziyaretçi Merkezi’nde sergileneceğini duyurdu. Bu çok sıradan bir açıklama olabilirdi. Ancak aynı zamanda “Ermeni Yetim Halısı” olarak tanınan eser 1915 Ermeni olaylarının bir sembolü... Üstelik sergilenmesi yıllardır bizzat Beyaz Saray tarafından engelleniyordu. Bu nedenle halının şimdi, Ankara ve Washington arasında İncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı savaşta kullanımı ile ilgili pazarlıklar devam ederken sergilenmesinin Obama yönetiminden Türkiye’ye bir mesaj olarak algılanabileceği yorumları yapılıyor. Beyaz Saray’dan sergiyle ilgili yapılan açıklamadaki “Bu halı Ermenistan ve ABD arasındaki yakın ilişkinin hatırlatıcısı” ifadesi de bu iddiaları kuvvetlendiriyor.



ABD: Karar verilmişti
Ancak Obama yönetiminden üst düzey bir yetkili dün Milliyet’e yaptığı açıklamada serginin zamanlamasının ABD-Türkiye ilişkilerinden bağımsız belirlendiğini söyledi. Yetkili, halının sergilenmesini zaten taahhüt etmiş bulunduklarını açıklayan yetkili Ziyaretçi Merkezi’nin tadilattan çıkarak eylül ayında yeniden açılmasıyla sergi için mümkün olan en yakın zamanın kasım ayı olarak belirlendiğini ifade etti. Aynı yetkili Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyona katılmayı kabul ettiğini hatırlatarak (operasyonel detaylarla ilgili) “Türkiye ile diyaloğumuzu daha da ileri taşımak için sağlam temelleri paylaşıyoruz” dedi.
Beyaz Saray’ın dışında yer alan Ziyaretçi Merkezi’nde “Yurtdışında Amerikan Cömertliğine Minnettarlık İçin Başkanlara Verilen Üç Hediye” sergisi kapsamında sergilenecek üç eserden biri olan “Gazir Halısı”, 1915 olaylarından sonra yetim kalan 1400 kız çocuğu tarafından 18 ayda dokundu. Dört milyon ilmek içeren 3.5 X 5.8 metre boyutlarındaki halı 1925 yılında dönemin ABD Başkanı Calvin Coolidge’e hediye edildi. Coolidge ailesinin 1982 yılında Beyaz Saray koleksiyonuna hediye ettiği halı 1984 ve 1995 yıllarında tekrar teşhire çıkarıldı.
Ancak Beyaz Saray sembolük önemi nedeniyle son yıllarda halıyı sergilemekten çekiniyordu. Nitekim Ermeni dernekleri geçen yıl halıyı Smithsonian Müzesi’nde sergiletmek istemiş ancak 30 Kongre üyesinin ortak girişimine rağmen Beyaz Saray’dan olumlu yanıt alamamışlardı. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) çarşamba günü yayınladığı açıklamada halının sergilenmesi için 10 yıldır mücadele ettiklerini hatırlatarak memnuniyetlerini bildirdi. Ermeni gruplar 1915 olaylarının yüzüncü yılı vesilesiyle önümüzdeki yıl ABD Kongresi’nden Ermeni soykırımını tanıyan bir karar geçirmeyi umuyor
.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
beyaz, halısına, kalktı, saray, yetim, ‘yasağı’


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
YouTube yasağı da kalktı! yaSmin İnternet Dünyasından Haberler 0 04 Nisan 2014 15:54
Çin'de Konsol Yasağı Kalktı RaMSeS Oyun Dünyasından Son Haberler 0 07 Ocak 2014 14:25
Facebook yasağı kalktı! Zen Facebook Haberleri 0 05 Aralık 2012 14:51
YouTube yasağı kalktı Lucifer Ağ, Network ve Networking 4 02 Kasım 2010 05:10
Blogger'ın yasağı kalktı! Kralice Ağ, Network ve Networking 0 28 Ekim 2008 13:03