IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Ekim 2014, 02:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İzmirlilerin kalplerine gömülen sosyalist Yunan askerleri: Barış ve dostluk için öldüler.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İzmir’de yaşayan şair Tuğrul Keskin’in yeni şiir kitabı Zito i Epanastasis (Yaşasın İsyan) yayımlandı. 1985 yılından bu yana 13 şiir kitabı yayımlayan şair Keskin’in Everest Yayınları’nca basılan son kitabı Anadolu’nun işgali yıllarında geçen gerçek bir barış ve dostluk hikâyesini şiirleştiriyor. Keskin kitabı, 1920 senesinde Yunan işgal kuvvetleri ile İzmir’e gelen ve “Anadolu halkı kardeşimizdir, kardeşimize kurşun sıkmayız” dedikleri için İzmir’de Yunan askerleri tarafından kurşuna dizilen 200 Sosyalist Yunan Askeri’nin anısına ithaf etti.
Savaşa karşı çıkan 200’den fazla Yunan Komünist Partisi üyesinin İzmir’in Balçova ilçesinde kurşuna dizilme olayı şöyle gelişiyor; “Sovyet Devrimi’nin de etkisiyle bütün dünyada kendisini hissettiren sosyalizm, Yunanistan’da da önemli bir taraftar kitlesine sahiptir. Yunan Komünist Partisi, 1919’da başlayan Anadolu işgaline karşı Yunanistan’da büyük bir direnç gösterir. Bu eylemler sonucunda “vatana ihanetten” yargılanan yüzlerce Komünist Parti üyesinden 117’si “Kardeşime kurşun sıkmam” “Anadolu’nun işgali emperyal bir oyundur” dedikleri ve bu görüşlerinde ısrar ettikleri için Atina’da kurşuna dizilerek katledilirler.
Fakat İşgal Kuvvetleri’nin Anadolu’yu işgalini engelleyemezler. İngiliz ve Yunan Orduları ile İzmir’e çıkan 200’ü aşkın Komünist Parti üyesi, o dönemde İşgal Kuvvetleri Komutanlığı’nın merkezi de olan İnciraltı Sahili’nde aynı direnişi gösterirler ve yayınladıkları “Zito i Epanastasis” (Yaşasın İsyan) adlı manifesto ile işgale karşı çıkışlarını sürdürürler. ‘Vatana İhanet’ suçu ile açılan davalarda yargılanan 200 sosyalist asker, görüşlerinde ısrar ettikleri için, 1921 senesi Ocak ayının ilk günü İzmir’de İnciraltı Sahili denilen bölgede Yunan askerleri tarafından kurşuna dizilerek katledilirler.

ÖLDÜRMEMEK İÇİN ÖLDÜLER
1920’lerin karanlık günlerinden günümüze sızan bu olayın, barış kavramının içinin böylesine boşaltıldığı günümüzde, dünyaya örnek oluşturabilecek güçte olduğunu vurgulayan Tuğrul Keskin, “Geçen bu karanlık süreçte de dünyanın ihtiyacı olan tek şey barıştır. Bundan 93 yıl önce ‘kardeşime kurşun sıkmam’ diyen insanlar bu uğurda hayatlarını verdiler. Bir başka halkı öldürmemek için, kendi hayatlarını veren bu güzel insanlar, bizim topraklarımızda ölerek, İzmirlilerin kalplerine gömüldüler” dedi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
askerleri, barış, dostluk, gömülen, icin, kalplerine, sosyalist, ve, yunan, İzmirlilerin, öldüler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık