IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Ekim 2014, 13:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sağlıkta Ortaçağ’a dönüş.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği sağlık emekçilerinin tüm itirazlarına rağmen Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle sağlık alanında ortaçağa dönüş yaşanacağı dile getirilirken, TTB Genel Sekreteri Şener, “Tıbbın alternatifi olmaz. Tıbbın alternatifi büyücülüktür, şarlatanlıktır. TTB bu yönetmeliğe dava açacak” dedi.

MERDİVEN ALTI MEŞRULAŞIYOR
Uzun süredir sağlık emekçilerinin gündeminde olan ve tartışma yaratan yönetmelik ile ‘merdiven altı’ olarak isimlendirilen ve sağlık emekçilerinin ‘bilimsellikten uzak’ diyerek itiraz ettiği geleneksel yöntemler meşrulaştırıldı.
Yönetmeliğe göre, bakanlıkça Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Bilim Komisyonu oluşturulacak. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü veya görevlendireceği yetkilinin başkanlığında kurulacak ve 11 üyeden oluşacak olan komisyon, “uygulamalar ile ilgili yönlendirici, aydınlatıcı ve bilimsel çalışmalar yapmak ve yaptırmak, ihtiyaç duyulan konularda çalışma yapmak üzere alt komisyonlar kurmak” ile görevlendirildi.

TTB'den dava
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Özden Şener ve Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Dr. Ebru Basa BirGün’e konuştu.
Prof. Dr. Özden Şener: Tıbbın alternatifi olmaz. Tıbbın alternatifi büyücülüktür, şarlatanlıktır. Bilimsel olarak kanıtlanmayan yöntemler ile gerçek bir tedavi sağlanamaz. Bilimsel olmayan eğitim üniversitelere ders adı altında yerleştirilerek meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Piyasaya faydalı olmak adına Bakanlık tarafından hayata geçirilecek bu uygulamaya itiraz ediyoruz. Uzmanlık Dernekleri ile yürüttüğümüz çalışmalar doğrultusunda bu yönetmelik için TTB olarak dava açacağız. Bilimsellikten uzak, ortaçağ zihniyetinin hortladığı bu yönetmeliğe itiraz ettiğimizin altını çizeceğiz.

AKLA ZİYAN UYGULAMA
Dr. Ebru Basa: Bilimsel olacağı iddia edilen ama bilimsellikten uzak bu uygulama kabul edilemez. ‘Geleneksel’ adı kullanılarak masumane bir uygulama gibi gösterilen bu yönetmelik ile sanki merdivan altı uygulamalar kontrol edilecekmiş gibi gösterilse de bu yönetmelik ile merdiven altı uygulamalar meşrulaşıyor. Bu yönetmeliğin bir diğer amacı da sağlık turizmine kapı açmak. Akla ziyan bu uygulamayı kabul etmiyoruz.
***
Uygulama sertifikası yetecek
Yönetmeliğe göre, uygulamalar, bakanlıkça yetkilendirilmiş ünite ile uygulama merkezlerinde “uygulama sertifikası” bulunan tabip ve sadece diş hekimliği alanında olmak üzere diş tabibi tarafından yapılabilecek. Temel eğitimi bulunan sağlık meslek mensupları merkez ve ünitelerde sertifikalı tabiplere uygulamada yardımcı olabilecek. Açılacak muayenehanelerde ücretlendirme ise bakanlıkça belirlenecek. Yönetmelik kapsamındaki sertifikalı eğitimler, Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği kapsamında, bakanlıkça yetkilendirilmiş merkezler tarafından verilecek. Ayrıca akupunktur, hipnoz ve refleksolojiyi de içine alan 15 geleneksel yöntem kullanılacak.

SAĞLIK TURİZMCİLERİNE YARIYOR
Yönetmelikle turizm belgeli konaklama tesislerinde geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının yapılacağı klinikler açılmasına da olanak sağlandı. Yönetmelikte, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli konaklama tesislerinde, tesiste konaklayan ve sadece akut tedavisi tamamlanmış kişilere uygulanmak kaydıyla bakanlıkça uygun görülen uygulamalara yönelik birim, planlama kapsamında kurulabilir. Konaklama tesisinin bulunduğu ildeki özel hastaneler ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamındaki özel sağlık kuruluşları tarafından kendi kadro ve kapasitesinin kullanılması kaydıyla planlamadan istisna olarak konaklama tesislerinde birim olarak açılabilir” maddesi ise yönetmeliğin sağlık turizmcilerinin işine yaradığını gözler önüne serdi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
dönüş, ortaçağ’a, sağlıkta


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ortaçağ Bizans Sanatı AftieL Tarih 0 23 Ağustos 2014 19:56
Ortaçağ Sanatı AftieL Tarih 0 17 Ağustos 2014 14:41
Düşsel ortaçağ Amelia Felsefe 0 14 Mart 2014 17:17
Ortaçağ da Benlik Kalemzede Felsefe 0 23 Eylül 2011 01:57