IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ekim 2014, 09:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kurtarmada saatler boşa geçti






Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında yerin altında kalan 18 işçinin kurtarılması çalışmaları, teknik ekipmanların ocağın bulunduğu yere vaktinde getirilememesi nedeniyle aksadı.
Facianın yaşandığı madende 2 ay önce üretim durduruldu. Ancak şirket 'yemek yok' şartıyla 15 gün önce üretime başladığı iddia edildi.
Facianın yaşandığı maden ocağıyla ilgili olarak tüyler ürperten iddialar ortaya atıldı.
Torba Yasa ile yürürlüğe giren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin de aralarında bulunduğu Karaman'daki 9 madende 2 ay önce üretimin durdurulduğu belirlendi.
Ancak madenciler ile işletmeciler arasındaki görüşmeler sonucunda "yemek vermemek" şartıyla tarafların anlaştığı ve madenin 15 gün önce yeniden üretime geçtiği belirtildi. Yine iddiaya göre, işçiler yemeklerini evden getiriyordu.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Kazanın meydana geldiği öğlen saatlerinde ocağa oksijen verilirken diğer yandan ocağın içini kaplayan suyun tahliyesine ve ocakta kalanlara ulaşılmaya çalışıldı. Ancak, suyu tahliye etmekte kullanılan su pompası ve hortumların oldukça yetersiz kaldığı görüldü. Öğlen saatlerinde ocak içine sarkıtılan su hortumu patlak verince, su tahliyesi işleri de yarıda kaldı. Bu arada, ocağın çevresinde toplanan madencilerin arkadaşları da ocağın içinin 120 metre civarında suyla dolu olduğunu söyledi.

İmece usulü
Ocakta, mahsur kalan işçilerin arkadaşları 8-10 saat hiçbir faaliyetin yapılmamasına tepki gösterdi. Bu arada ocakta mahsur kalanların yakınları da ocak çevresinde ağıtlar yakarak, yakınlarına bir an önce kavuşmayı bekledi.
Enerji, Ulaştırma ve Çalışma bakanlarının akşam saatlerinde ocakta yaptıkları denetimler sürerken, kamyonlar eşliğinde hem aydınlatmada kullanılmak hem de bir türlü tahliye edilemeyen suyu çıkarmak için büyük jeneratörler ocak yakınına getirildi.
AFAD ekipleri, çevre madenlerde çalışan işçiler de ocağın girişinden yerin altına doğru, plastik boruları imece usulü indirdiler. Ocağı dolduran suyun tahliye işlemleri ancak gece yarısından sonra başlayabildi.

YETKİLİDEN BÜYÜK GAF
Ocakta mahsur kalan 18 madenci arasında gece vardiyasında çalışıp, maden mühendisinin “Bugün de kalın” demesi üzerine öğle vardiyasına kalan madencilerin de olduğu anlaşıldı. Maden ocağı çevresinde konuştuğumuz madenciler, facianın 20 yıl önce kapanmış olan bir ocağa dolan suyun kömürün çıkarılması sırasında meydana gelen ve madencilik tabirinde “yel vurdu” denilen su basması nedeniyle meydana geldiğini söyledi. 13 Mayıs’ta meydana gelen Soma’daki maden faciasının ardından Ermenek’teki kazada yaşanan arama kurtarma faaliyetlerindeki aksaklık, ocakta yakınları bulunanları isyan ettirdi.

Yemekler ocakta!
Bu arada maden ocağının hemen girişinde 18 ambulans hazır bekletildi. Bu arada ocağın girişinde jandarma ekipleri ve polis tarafından kontrol altına alındı. Madencilerin yemek yemek için yukarı çıkmadıkları da yemeklerini ocağın içinde yedikleri de anlaşıldı. Konuştuğumuz madenciler ocak yetkililerinin, işçilere TBMM’de kabul edilen torba kanunun ardından maden sektöründe günlük çalışma saatinin 6’yı geçemeyeceğine yönelik düzenleme nedeniyle “Çıkmayın, çıkarsanız yevmiyenizden olursunuz“ telkininde bulunduklarını anlattı. Gece yarısından sonra madende kalan işçileri kurtarabilmek amacıyla Mersin’den aralarında dalgıçlarında bulunduğu bir su altı ekibi de maden ocağına geldi.


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
boşa, gecti, kurtarmada, saatler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Boşa Yorulmuş Swat İslamiyet 0 12 Şubat 2012 19:55