IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 31 Ekim 2014, 02:26   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Prof. Dr. Atalay: Ermenek'te suyun boşaltılması imkansız.




Türkiye'nin ünlü doğa bilimcilerinden olan ve bölge civarında daha önce araştırmalar yapan Prof. Dr. İbrahim Atalay, Ermenek'te maden ocağında meydana gelen su baskının sebebinin yeraltı akarsuyundan kaynaklandığını ifade ederek "Ermenek'te suyun boşaltılması imkansız" dedi.

"BOŞALTMAK İMKANSIZ"
Prof. Dr. Atalay suyun boşaltılmasının imkansız olduğunu ve maden ocağının bulunduğu yerde büyüklü küçüklü akarsuların yer aldığı belirterek şöyle konuştu:
"Toroslar'da Ermenek civarında 2 ana yapı görüyoruz. Bunlardan biri kireç taşları. Kireç taşları killi ve kireçli maddelerin birikmesi ve yer hareketlerinin sıkılaşarak kıvrılıp yukarı çıkmasıyla oluşur. Bir de göl depoları vardır. Benim yaptığım araştırmalara göre kireç taşları yağış sularının derinlere doğru sızması sırasında kireç taşları kimyasal yönden çözülür. Çözülme sonucu bu kireç taşlarının aralarında geçen milyonlarca yıl sonra yüzeyden aşağıya doğru inen büyük dev kazanlar oluşur. Burada toplanan sular daha sonra yine çatlakları takip ederek yerin yüzlerce metre altına giderek vadilerden yüzeye çıkar ve akarsular oluşturur. Bunlar akarsu gibi akarlar yerin altında da. Maden ocağının bulunduğu yerde büyüklü küçüklü akarsular var. Bu akarsulardan bir tanesi maden ocağının zayıf bir noktasını patlamak suretiyle galerinin içine girdi ve orada su doldurmaya başladı. Yeraltı akarsuları sürekli akım gösterir. Ermenek'te gördüğüm kadarıyla her ne kadar pompalama, suyu çekme işlemleri yapılsa da bir türlü, suyun seviyesi inmiyor. İnmemesinin nedeni sürekli olarak yeraltı akarsuyunun orayı beslemesidir. Dolayısıyla pompalama ya da içeride suyu çekme ile oradaki suyun boşaltılması uzun zaman alabilir ya da imkansız duruma gelebilir."

"SAĞ ÇIKMA İHTİMALLERİ ZOR"
Maden ocaklarının açılmadan önce yeraltı su haritasının da çıkarılması gerektiğini dile getiren Atalay, "Maden sahasındaki alanda yeraltı akarsularından bir tanesi ocağı patlatıp galeriye girmesi ile bu kaza oluşmuştur. Bu suyun akımı da sürekli olduğu için suyun çekilmesi ile suyun tamamen boşaltılmasının mümkün olduğunu zannetmiyorum. Hepimizin temennisi maden altında kalanların sağ çıkması. Ancak kardeşlerimizin sağ çıkma ihtimalini son derece zor görüyorum. Allah yakınlarına ve milletimize sabır versin. Olduğu gibi galeriler suyla doldu. Söylemek istemiyorum ama kardeşlerimiz galerilerde boğulmuşlardır."

SUYUN KAYNAĞI BELLİ OLDU..
Karaman'ın Ermenek ilçesinde 18 işçinin mahsur kaldığı maden faciası Türkiye'nin gündemine oturdu. Facianın ardından en çok merak edilen konulardan biri de madenin planı olmuştu. İşte o madenin planı akşam saatlerinde ortaya çıktı.

"SU TERK EDİLMİŞ MADENDEN GELMİŞ"
Cnn Türk ekranlarında yayınlanan Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında madenin planı ilk kez vatandaşla paylaşıldı. Planı, programın konuklarından Emin Çapa grafik haline getirdi. Emin Çapa, planla ilgili şunları söyledi:
"Bu havzada birden fazla maden işletmesi var. Ocağın hemen yanında terk edilmiş bir maden var. Plandaki renkler de hangi yıl nerelerden kömür çıkarıldığını ifade ediyor. Suyun terk edilmiş madenden geldiğini bu akşam itibariyle öğrenmiş olduk. -133 metre yazılı alandan suyun içeriye girdiğini düşünüyoruz. Kazıyı orada çok dikkatli yapmak gerekiyordu. O bölgeye çok yaklaşmamak gerekiyordu."



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İŞTE O MADENİN PLANI
"MADENİN SUDAN YALITILMIŞ OLMASI İMKANSIZ"
Ahmet Hakan'ın "Terk edilmiş bir maden nasıl oluyor da bir su kaynağı haline dönüşüp yan taraftaki ocağı suya boğuyor?" sorusuna Çapa şu cevabı verdi:
"Madencilik dediğiniz her ne ise şu bir kesin. Maden dediğiniz şeyin Sudan yalıtılmış olması imkansıza yakın."

"AHTAPOT ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK"
Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madenden tahliye edilen suların kontrolünü yaptı, mühendislerden bilgi aldı.
Maden ocağının su dolmasıyla yeraltında mahsur kalan 18 işçi için kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bakan Taner Yıldız, su tahliyelerini yerinden inceledi ve yetkili kişilerden bilgi aldı. Yapılan çalışmalar hakkında ve bundan sonra izleyecekleri yol hakkında bilgi veren maden mühendisi, "Çalışmalar yaptık. Motorlardan biri çalışıyor, biri çalışmıyor. Çünkü içerideki havuz dışarı akımı sağlayamıyor. Buradaki birinci motoru destek olsun diye göndereceğiz. 10-15 dakikaya kadar hazırlayacağız. Aktarmalı iki tane hat çekeceğiz. Burada aktarmalı üç tane hat var. Bir de ahtapotumuz var. Üç tanesinin bir tanesi boş ona da dalgıç bağlatıyorum. Ahtapot çalışmaya devam edecek." diye bilgi verdi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
atalay, boşaltılması, dr, ermenekte, imkansız, prof, suyun


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Beşir Atalay (Beşir Atalay Kimdir? - Beşir Atalay Hakkında) Zen Tarih / Siyaset 0 20 Şubat 2012 22:31
Karaman - Ermenek Ecrin İç Anadolu Bölgesi 0 22 Ağustos 2011 15:04
Ermenek dolması (karaman) Sır Yöresel Yemekler 0 07 Ocak 2011 16:20
Ermenek Usulü Batırık YapraK Yemek Tarifleri 1 14 Mart 2010 17:36