IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Kasım 2014, 12:25   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İhmaller zinciri




Soma'da, "Ne pahasına olursa olsun, üretim" mantığının 301 cana malolduğu ortaya çıktı. Şirketin "fazla kömür" için işçi sağlığı ve güvenliğini ikinci plana attığı belirlendi


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Manisa Soma'daki maden faciasıyla ilgili soruşturmanın ardından hazırlanan fezlekedeki bilirkişi raporu, 301 cana mal olan korkunç ihmaller zincirini de ortaya koydu. Fezlekeye göre, işçi sağlığı ve güvenliğini ikinci plana atıp, eksiklikleri görmezden gelen şirket sahipleri ve yöneticiler, "Ne pahasına olursa olsun" üretime devam etti. Kendileri de işçilerle birlikte maden ocağına girdikleri için eksiklikleri bilen ve gören, ikinci 8 kişilik grubu oluşturan amir pozisyonundaki zanlılar, "Bir şey olmaz" düşüncesiyle hareket etti.

SAĞLAM HİÇBİR ŞEY YOK
Fezlekedeki bilirkişi raporuna göre yangın, U3 trafosu etrafında topuk olarak bırakılan kömürün kontrolsüz şekilde kendiliğinden yanmasıyla başladı. Temiz havayla temas edince büyüyen yangın, önce 4 numaralı ardından da 3 numaralı kömür nakil bandına sıçradı. Buralardaki ahşap tahkimat, PVC borular ve elektrik kabloları da tutuştu. Suyla müdahale edildiğinde çıkan zehirleyici ve boğucu gazlar da işçileri etkiledi. Gaz izleme sensörleri, kazanın olacağını önceden bildirmesine rağmen bilgiler dikkate alınmadan çalışma devam etti. Havalandırmalar, yangın tehlikesi bulunan ocak için uygun değildi. Ölümlerin en büyük nedenlerinden biri de, yangın çıktığında, temiz havaya çıkış yapılabilecek mesafenin yeterli olmamasıydı. Vantilatör ve aspiratörler, gerektiğinde hava akımını ters yöne çevirebilecek tipte değildi. Haberleşme cihazları çalışmıyordu. Elektrik sistemi de güvenli değildi.

RASTGELE ÜRETİM
Üretim iki katına çıkarılıp çalışan sayısı artırılmasına rağmen, havalandırma sistemi aynı kaldı. Uzun süredir kontrol edilmeyen gaz maskelerinden bazıları çalışmadı. Karbon monoksit ölçümü yapan sensörlerden 9'u bozuktu. Daha fazla kömür çıkarmak için, "Kara Tumba" yöntemiyle üretim sürdü. 32 saatlik eğitim gerçek anlamda verilmeyen ve tekrarlama eğitimleri de yapılmayan işçiler, önlem alınmadan daha fazla çalışmaya zorlanarak, 2013'te 1 milyon 500 bin ton planlanmasına rağmen 3 milyon 566 bin ton kömür üretildi.

MASKELER 20 YILLIK
TÜBİTAK tarafından hazırladığı rapora göre Çin malı olan kullanılmış ve kullanılmamış gaz maskeleri 16-20 yıllık ve kullanım ömürlerini tamamlamıştı. Son kontrollerinin de ne zaman yapıldığı belli değildi.

301 KEZ 20 YILDAN 25 YILA KADAR HAPİS
Fezlekede, aralarında maden sahibi Can Gürkan'ın da bulunduğu tutuklu 8 sanık hakkında, "Kasten adam öldürmek" suçundan 301 kez ağırlaştırılmış müebbet istendi. Ancak olay, "Olası kastla ölüme sebebiyet vermek" diye değerlendirilerek, istenen cezalar 301 kez 20 yıldan 25 yıla kadar hapis oldu. 8 sanık için ayrıca, yaralı kurtulan 161 işçi için de "Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralamak"tan cezalandırılmaları istendi. Amir konumundaki ikinci 8 kişilik grubun "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak"tan 2 yıl 8 aydan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenen fezlekede, diğer 29 sanık hakkında da "Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek"ten 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

BORÇLAR 3 AY ERTELENDİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'te çalışan tüm maden işçileri ile esnafın 3 aylık kredi borçlarının ertelendiğini söyledi. Yıldız, mahsur kalan işçilere ulaşma çabaları için de "18 kardeşimizi hemen hemen dip noktalarda arıyoruz. Bu mesafemizin daha uzun olduğunu gösteriyor. Dikine kod 170, ama yürüme yolu itibariyle 1300 metre. 3'te ikisini ancak bitirdik" dedi. Bu arada maden ocağının girişindeki virajı alamayan DHA aracı, 4 metrelik uçuruma yuvarlandı. Muhabirler Tolga Yanık ve Akif Özdemir yaralandı.


- Yılmaz SARIPINAR / SABAH

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
İhmaller, zinciri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Besin Zinciri PySSyCaT Çevre Terimleri Sözlüğü 0 25 Eylül 2014 22:40
Yaşam zinciri Ecrin İlk Yardım 0 25 Eylül 2011 05:22
Skandallar Zinciri LYS ' De ...! LeyLa Haber Arşivi 0 27 Haziran 2011 14:24