IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Kasım 2014, 12:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ürdün, İsrail'i şikayet etti




Ürdün, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya girişine tepki olarak bu ülkedeki büyükelçisini geri çekti. Amman Tel Aviv'i BM Güvenlik Konseyi'ne de şikayet etti.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Ürdün ile İsrail geçen hafta 1994'te imzaladıkları barış anlaşmasının 20. yıldönümünü kutladı. Ancak İsrail'in Mescid-i Aksa'daki uygulamaları Amman'ın tepkisine neden oldu.

Tel Aviv'deki Ürdün büyükelçisi istişareler için merkeze çağırılırken, konunun Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyi'ne de taşınacağı duyuruldu.

Hükümet sözcüsü ve Medya Bakanı Muhammed Mumeni, İsrail ile 1994 yılında imzalanan barış anlaşmasını kastederek, Ürdün'ün önünde bu ihlallere karşı tüm diplomatik ve yasal seçeneklerin açık olduğunu ifade etti.

Al Jazeera'ya konuşan Mumeni şunları söyledi:

"Tüm diplomatik ve yasal seçeneklerimizi açık tutuyoruz. Biz anlaşmalara saygı duyan bir ülkeyiz. Fakat bu diğer ülkenin de saygı duyması şartıyla olur. Barış anlaşmasına göre Mescid-i Aksa Ürdün'ün himayesi altındadır. Bunun ihlal edilmesine izin vermeyeceğiz."

Ürdün, 1924 yılından itibaren Kudüs'te bulunan Müslüman ve Hristiyanlara ait mabetlerin "Yönetimi ve muhafızlığı" görevini yürütüyor. Bu çerçevede Mescid-i Aksa'nın imamı, Ürdün Vakıflar Bakanlığı tarafından atanıyor.

BM GÜVENLİK KONSEYİNE ŞİKAYET

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, BM Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunarak, İsrail'in Mescid-i Aksa baskını karşısında sorumluluklarını yerine getirmesini ve en kısa sürede İsrail'in tutumunu reddeden bir bildiri kabul etmesini istediğini söyledi.

Bunun BMGK kararı olmasını tercih ettiklerini ama Konsey'deki dengelere göre başkanlık ya da basın bildirisi şeklinde de olabileceğini kaydeden Mansur, Ürdün'ün de desteğiyle bu gece bir adımın atılmasını beklediklerini ifade etti.

Mansur, konuşmasında İsrail'in Kudüs'teki provokatif eylemlerine de değinerek, İsrail askerlerinin postallarıyla Mescid-i Aksa'da ibadet edilen alanlara girmesinin dini çatışmayı körükleme amacı taşıdığını söyledi.

Kudüs'ün üç din için de kutsal olduğunu hatırlatan Mansur, "İsrail içindeki aşırılık yanlılarının kendilerini Allah'ın yeryüzündeki temsilcisi gördüklerini ve bu nedenle Müslümanları tahrik etmeye yöneldiklerini" vurguladı.

İsrail'in topuyla tüfeğiyle uçağıyla her türlü aracıyla Filistin halkına baskısını sürdürdüğünü ancak bazı çevrelerin Filistinlileri itidale davet etmesini anlayamadığını ifade eden Mansur, "bölgedeki olayların sorumlusunun İsrail'in işgalci ve sorumsuz politikaları olduğunu" söyledi.

BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ ŞİDDET

BMGK üyesi Ürdün, Konsey Başkanlığına resmen başvurarak İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'daki tutumunu şikayet etti.
Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Konsey Başkanlığına mektup sunarak İsrail'in "Kudüs ve Mescid-i Aksa'da şiddeti ve tansiyonu, benzeri görülmemiş ölçüde artırmasını" şikayet ettiklerini bildirdi.
Ancak BMGK'dan bu konu için bir toplantı talep edilip edilmediğine ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

BMGK'da geçen hafta İsrail'in yeni yerleşim birimi kurma planları nedeniyle olağanüstü toplantı düzenlenmiş ancak toplantının ardından herhangi bir bildiri yayınlanmamıştı.

YAHUDİ YERLEŞİMCİLER MESCİD-İ AKSA'DA

İsrailli radikal bir grubun çağrısı üzerine Çarşamba günü çok sayıda Yahudi yerleşimci Mescid-i Aksa'ya girdi ve karşı koymaya çalışan Müslümanlarla İsrail askerleri arasında çatışma çıktı.

Mescid-i Aksa'nın yönetimini üstlenen İslami Vakıflar Dairesi Müdürü Azzam Hatib, AA muhabirine yaptığı açıklamada 'Yaklaşık 300 İsrail askeri Mescid-i Aksa'yı bastı. Askerlerin bir kısmı Kıble Mescidi'nin içinde mihrab ve minberin yer aldığı bölgeye postallarıyla girdi' dedi.

İsrail askerlerinin 1967'den beri ilk kez mescidin içine postallarıyla girdiğini kaydeden Hatib, 'Bu çok tehlikeli bir adım. Daha önce olmamıştı. Kabul edilemez bir durum. İsrail bunun sonuçlarına katlanacaktır' ifadelerini kullandı.


sabah


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
etti, ürdün, İsraili, şikayet


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ürdün, İsrail'in Saldırısını Kınadı Cemalizim Haber Arşivi 0 12 Mart 2012 02:25
Esad Ürdün'ü tehdit etti Feronia Haber Arşivi 0 08 Ekim 2011 14:07