IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Kasım 2014, 10:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sanayide çarklar tekrar hareketlendi




Büyümenin en önemli göstergelerinden olan sanayi üretiminin yıllık artış hızı, üçüncü çeyrekte yüzde 3.5'e çıktı. Ekonomistler üçüncü çeyrek büyümesinin yüzde 3'ü geçmesini bekliyor

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Ekonomide yılın ikinci çeyreğinde yavaşlayan çarklar, üçüncüsünde tekrar dönmeye başladı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi eylül ayında yüzde 4.12 artış gösterirken, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki döneme göre ortalama artış yüzde 3.5 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi eylülde bir önceki aya göre yüzde 1.7, takvim etkisinden arındırılmış endeks bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.2 artış gösterdi.

DENGELİ BÜYÜME
Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden olan sanayi üretimi ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 5.3 iken ikinci çeyrekte yüzde 2.6'ya gerileyen yıllık artış hızı, üçüncü çeyrekte yüzde 3.5 civarına yükseldi. Ekonominin ilk çeyrekte yüzde 4.7 olan büyüme hızı, ikincisinde yüzde 2.1'e gerilemişti. Dün açıklanan sanayi üretimi verilerinin ardından büyümenin üçüncü çeyrekte yüzde 3 civarında olması bekleniyor. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, "Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.6'ya gerileyen yıllık artış hızı, üçüncü çeyrekte yüzde 3.5'e yükseldi. Tarım sektörünün azaltıcı etkisini göze almamız durumunda bile, üçüncü çeyrekte GSYH büyüme oranının yüzde 3 seviyesine yükselebileceğini hesaplıyoruz. Ekim ayına ilişkin ilk tahminlerimiz de yüksek tek haneli sanayi üretimi yıllık artış oranının gerçekleşebileceği yönünde" diye konuştu. Ekonomide dengeli büyüme tablosunun korunduğuna dikkat çeken Kıvcı Tokalı, "Daha yavaş büyüyen dünya ekonomisinde, Türkiye'nin yüzde 3-4 bandındaki büyüme performansını sürdürebildiğini izliyoruz" dedi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, eylülde bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.6 arttı.

EKONOMİ HIZLANMAYA BAŞLADI
Sanayi üretiminin beklentiler doğrultusunda büyüme sergilediğini vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bugün karşılaşılan tablonun esas itibarıyla kapasite kullanım oranları ile dış ticaret rakamları ve diğer bazı göstergeler incelendiğinde beklenen bir sonuç olduğunu belirtti. Arındırılmamış rakamlarla sanayi üretimindeki artışın ilk çeyrekte yüzde 5.3 iken, ikinci çeyrekte yaşanan büyümenin yüzde 2.6'da kaldığını vurgulayan Işık, "Kimsenin 2'nci çeyrek büyümesine aldanmaması gerektiğini, 3 ve 4'üncü çeyrekte büyümenin hızlanacağını söylemiştik. Bu veriler ikinci çeyrekte yavaşlayan ekonominin 3'ten itibaren tekrar hızlanmaya başladığını göstermektedir" dedi.

EN YÜKSEK ARTIŞ DAYANIKLI TÜKETİMDE
Eylülde yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 8.9 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, eylülde aylık bazda en yüksek artış yüzde 6.9 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

sabah

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
çarklar, hareketlendi, sanayide, tekrar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sanayide Sert Fren Zen Haber Arşivi 0 09 Şubat 2013 16:04
PS3'de hareketlendi Feronia Oyun Dünyasından Son Haberler 0 15 Mart 2010 12:45