IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Kasım 2014, 15:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Filistin'de intifada tartışmaları




Mescid-i Aksa baskını sonrası Filistin'de intifada tartışmaları yeniden gündeme geldi. Taha Dağlı, Filistin sorunuyla ilgili değerlendirmelerini yazdı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Filistin'de İslami Cihat ve Hamas'ın intifada çağrılarına Mahmut Abbas liderliğindeki El Fetih'ten karşılık veren tek isim 12 yıldır cezaevinde bulunan Mervan Barguti oldu.
Filistin'de üçüncü intifada tartışmaları devam ediyor. Hamas, intifadadan yana. İslami Cihat'a göre intifada başladı bile. Hatta İslami Cihat lideri ayaklanmanın adının da Kudüs İntifadası olduğunu söyledi.
"BARDAK DOLUP TAŞTI"

Filistinliler için bardak dolup taştı. Keyfi tutuklamalar, işgal, yıkılan evler, yeni yerleşim inşaatları, esirlere yönelik işkenceler ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıların her biri intifada için başlı başına birer neden.
1987'de ilk intifada 4 Filistinlinin İsrail askeri aracı tarafından ezilerek öldürülmesiyle başladı. İkinci intifada ise 2000 yılında Ariel Şaron'un Mescid-i Aksa'nın avlusuna girmesiyle patlak verdi.
"FİLİSTİN, İLK İKİ İNTİFADAN DAHA GÜÇLÜ "

Bugün gelinen noktada intifada sürecinin başladığı yönünde yorumlar var. İsrailli bir çok uzmanda şu an Kudüs'teki durumun bir intifada süreci olduğunu savunuyor.
Tartışılan konu intifadanın etkinliği. Filistinliler ilk iki intifada döneminde bugüne oranla daha rahat hareket edebiliyorlardı, eylem manevraları çok daha fazlaydı. Şu an Kudüs, Batı Şeria ve Gazze arasında bağlantı olmaması, Filistinlilerin sınırlar ve utanç duvarı nedeniyle birbirleriyle kontak kuramaması intifadanın etkinliğini azaltıyor.
"İSRAİL İNTİFADAYA HAZIRLIKLI"

İsrail ise intifada karşısında hazırlıklı, çok sert tedbirler alındı. Kudüs sokaklarında asker, polis ve iç istihbarat teyakkuz halinde. Ayaklanmanın yayılıp, büyümemesi için anında sert müdahaleler geliyor.
Gelinen noktada en çok tartışılan isim ise Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas. Abbas, İsrail Başbakanı Netanyahu tarafından Filistinlileri eyleme teşvikle suçlanıyor.
Oysa Netanyahu'nun suçladığı Mahmut Abbas'ın intifada ya da her hangi bir İsrail karşıtı eylem için yaptığı tek bir icraat bile yok.
Filistinlilerin büyük bölümü Abbas'ı olup bitene karşı sessiz olmakla itham ediyor. Hamas ve İslami Cihat, intifadaya hazırken Abbas'ın liderliğindeki El Fetih'ten olumlu adım atılmaması Filistinlileri öfkelendiriyor.
"İKİNCİ İNTİFADADA TUTUKLANDI, TEKRAR ÇAĞRI YAPTI"

Hatta Mahmut Abbas, İsrail'den çok Hamas'a yükleniyor. Son yaptığı konuşmada Hamas'ı suçladı. Daha önce de uzlaşı hükümetine rağmen Hamas'ın Gazze'de gölge hükümet kurduğu iddiasını ortaya atmıştı. Abbas ayrıca Hamas'ı Gazze'de darbe yapmakla da itham etmişti.
İntifada için şu ana kadar El Fetih'ten çağrı yapan tek isim Mervan Barguti oldu. Barguti, 12 yıldır cezaevinde. 2002'de ikinci intifada döneminde tutuklanmıştı.


Hadarim çezaevinde esir tutulduğu hücresinde Yaser Arafat'ın ölüm yıldönümü için mektup yazan Barguti, cezaevinden Filistinlilere o mektupla seslendi.


El Fetih'in en önemli isimlerinden biri olan Mervan Barguti, Filistinlilere silahlı direniş çağrısında bulundu.
İsrail'e karşı silahlı direnişin şart olduğunu söyleyen Barguti, Filistin yönetiminin de bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğini savundu.


Sabah


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
filistinde, intifada, tartışmaları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Abdülaziz Şeker’in Kaleminden –Filistin Gezi Notları (Filistin'den Resimler,Kareler) Sevda Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 19 Eylül 2012 16:49
Damacanalarda bisfenol-a tartışmaları System Sağlık Köşesi 0 23 Eylül 2011 20:33
Filistin, Sonuna kadar Filistin Feronia IF Ekstra 1 28 Mart 2010 02:14
Filistin, Filistin, Filistin Diye..... pyracantha Serbest Kürsü 8 09 Mart 2009 15:18