IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Kasım 2014, 13:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Irak'ın mayın şehri: Penciwin




Terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında Halep'e bağlı Kobani'deki (Ayn el Arap) çatışmalar, şehrin batı kesiminde yoğunlaştı. Taraflar arasında 2 aydır devam eden ve zaman zaman şiddetlenen çatışmalar, Kobani'nin batı kesimlerinde yoğunlaştı. Ağır silahların kullanıldığı çatışmalarda yükselen duman, Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de görülüyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları sabah saatlerinden itibaren Kobani'deki IŞİD mevzilerini bombaladı. Bu arada güvenlik güçlerinin sınırdaki önlemleri ise sürüyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Irak'ın İran sınırındaki Penciwin ilçesinde 52 milyon metrekarelik mayınlı arazi sivillerin hayatını tehdit ediyor.

SÜLEYMANİYE - İDRİS OKUDUCU

Irak'ta, Baas rejiminden kalan mayınlar, sivillerin hayatını tehdit etmeye devam ediyor. İran sınırında olduğu için Baas rejiminin binlerce mayın döşediği Süleymaniye ilinin Penciwin ilçesinde, 52 milyon metrekare arazi temizlenmeyi bekliyor.

Kürt Bölgesel Yönetimi'nin idaresindeki Süleymaniye il sınırları içinde bugüne kadar 4 bin kişi mayın patlamasından hayatını kaybetti. 5 bin 220 kişi ise çeşitli uzuvlarını kaybederek bedensel engelli durumuna düştü.

Süleymaniye Mayın Kurumu Müdürü Ahmet Fetah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Penciwin ilçesindeki mayınların çoğunun 1980'de başlayan ve 8 yıl süren İran-Irak savaşında döşendiğini söyledi. Penciwin'de o dönem Baas Rejimine ait çok sayıda askeri üs bulunduğunu aktaran Fetah, ordunun koruyamadığı engebeli arazilere mayın döşediğini belirtti.

Penciwin'de yaklaşık 60 milyon metrekare mayınlı arazi tespit edildiğini kaydeden Fetah, "İlçe merkezinde bile 5 milyon metre karelik mayınlı arazi bulunuyor. Çünkü yer bulamayan bazı aileler, evlerini bu araziler üzerine inşa etti" dedi.

Fetah, 1991'den itibaren yürütülen çalışmalar sonucu sadece 8 milyon metrekare alanın temizlendiğini, dağlık arazi koşullarından dolayı çalışmanın yavaş ilerlediğine dikkati çekti.
IRAK, MAYINLI ARAZİDE ÜÇÜNCÜ SIRADA


Kamboçya ve Afganistan'dan sonra en çok mayınlı araziye sahip üçüncü ülkenin Irak olduğunu dile getiren Fetah, "Penciwin ilçesi ise mayınlı arazide Irak genelinde üçüncü sırada, Kürdistan bölgesinde birinci sırada yer alıyor. Bunun nedeni ise ilçenin, İran sınırında ve engebeli araziye sahip olmasıdır" diye konuştu.

Mayın temizleme uzmanı olarak 2001'den beri Penciwin'de çalışan Raman Tayfur da bazı bölgelerdeki mayınların, sel sularından dolayı yer değiştirdiğini, bu nedenle durumun daha tehlikeli olduğuna işaret etti. Tayfur, engebeli arazide elle çalışmayı bırakıp, iş makineleriyle toprağı kazdıklarını söyledi.

Tayfur, 6 aylık çalışma sonucu 416 mayın noktasında yaklaşık 3 bin mayın temizlediklerini ifade etti.
EN ÇOK İTALYA VE ABD MAYINLARI VAR


Tespit ettikleri mayın menşeleri hakkında bilgi veren Tayfur, şunları kaydetti:

"Bölgede daha çok İtalya menşeli V69 Valmara ile VS-50 anti-personel mayınlar bulunuyor. Bunun ardından Amerika menşeli M14 ile M16 tipi mayınlar geliyor. Bu ikisi çok tehlikeli ve 50 metreye kadar ölüm riski söz konusu. Bunların dışında İsrail, Rusya, Çin, Belçika, Çek Cumhuriyeti ve Romanya üretimi mayınlara da rastlıyoruz."

sabah

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
irakın, mayın, penciwin, şehri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Suç Şehri (Zulu) AftieL Sinema Dünyası 0 06 Haziran 2014 21:22
Irak ve Irak Coğrafyası Ezgi Genel Coğrafya 0 01 Temmuz 2012 11:57
Aşk Şehri: Portofino efLatun Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 22 Ocak 2012 00:00
Sensizlik Şehri Satuk Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 27 Nisan 2010 06:45
Bu Şehri Bırakmak Satuk Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 05 Mart 2010 13:24