IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Kasım 2014, 12:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sivillerin elinde 60 milyon silah olan ülke: Yemen




Sık sık şiddet olayları ve çatışmalara sahne olan 25 milyon nüfuslu Yemen'de sivillerin elinde yaklaşık 60 milyon silah bulunduğu belirtiliyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Hükümet tarafından açıklanan resmi istatistiklere göre, ülkedeki silah sayısı 60 milyona varırken, bu rakamın, son zamanlarda had safhaya ulaşan silahlı çatışmalara bakıldığında daha da artmış olabileceği ifade ediliyor.

Silahlı grupların hakimiyet kurmaya çalıştığı ülkede, ekonomide yaşanan gerilemeye rağmen, silah satışında artış yaşandığı, fiyatların tavan yaptığı kaydediliyor.

El-Hudeyde Üniversitesi'nde Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Nebil eş-Şercebi, silahların bu derece yaygın olmasını ülkede yaşanan güvenlik zafiyetine bağlayarak, "Devrimin ardından devletteki otorite yoksunluğu, silah kaçakçılığı ve ticaretinin artmasına yol açtı. Askeri binaların basılması neticesinde silahların çalınarak ganimet gibi satılması da fiyatların artmasına sebep oldu" dedi.

Son zamanlarda yaşanan çatışmalara bakılarak silah satışında artış olabileceğini savunan Şercebi, "Yemen halkı, tabiatı dolayısıyla silah taşımaya meraklıdır. Silahlı grupların, kışlaları basıp, yanlılarını silahlandırması, kalanı da satması nedeniyle ülkede kişi başına 2'den fazla silah düşer oldu. Artık işi ticarete döküp, bu işten geçimini sağlamaya başlayanlar var" diye konuştu.

Ticaretin hafif silahı da geçtiğini ifade eden Şercebi, "Artık Yemenlilerin elinde tank bile bulunuyor. Daha önce silahlı grupların, örgütlerin elinde bulunmayan ağır silahlar ve zırhlı araçlar nedeniyle, gelecekte muhtemel herhangi bir savaş çok kötü sonuçlara yol açabilir" ifadelerini kullandı.

Silah ticaretinin yapıldığı en önemli çarşılardan biri olan Cuhane çarşısındaki satıcılar ise silahların halka açık yerlerde satıldığını belirtiyor.
- "MEYVE SEBZE GİBİ SATILIYOR"


Silaha ulaşmanın çok rahat olduğunu ifade eden satıcılar, kabilecilik anlayışının kendini baskın bir şekilde gösterdiği Sa'da gibi kentlerde silahların sebze meyve satan yerler gibi her yerde satıldığını ama bazı kentlerde ise el altından alındığını ifade ediyor.

Silah tüccarı Abdusselam el-Mecidi, Yemenlilerin tabanca ve tüfek alımına çok rağbet ettiğini ve bellerinde silahla dolaştıklarını belirtti.

Fiyatlar hakkında bilgi veren Mecidi, şunları söyledi:

"ABD yapımı Glock tabancalar en çok rağbet gören silahlardan. Fiyatı 3 bin 200 dolardan başlıyor. Rağbet gören bir başka silah da Rus yapımı Makarov PM. Onların fiyatı da bin 700 dolardan başlıyor. Silah ticareti sınırları aşıyor. Harad sınır kapısından Suudi Arabistan'a silah kaçırılıyor."

Harad'daki satıcılardan Said Atiyye ise silah ticaretinde gözle görülür oranda artış yaşandığını ve sınırdan kaçakçılık yapıldığını belirterek, "Gat ticareti yapar gibi silah ticareti yapılıyor. Gat paketlerinin arasında silahlar saklanarak sınırdan geçiriliyor. Her partide yaklaşık 15 silah kaçırılıyor" dedi.

Yemen anayasası, vatandaşın silahlanmasına karşı çıkmıyor. Anayasanın ateşli silah taşımayla ilgili 9'uncu maddesinde, "Yemen vatandaşları, şahsi kullanım ve meşru müdafaa için tabanca ve tüfek bulundurabilir" ifadeleri yer alıyor.

sabah


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
60, elinde, milyon, olan, silah, sivillerin, yemen, Ülke


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Elinde Ajoin Tcl oLan Varmi? Sanquin Eggdrop, NeoStats, BNC 8 31 Aralık 2015 04:38
5 milyon kişinin bilgileri dolandırıcıların elinde Violent Haber Arşivi 1 13 Kasım 2013 09:46
930 milyon telefon abonesi olan ülke! Spy Cep Telefonlar 0 01 Eylül 2011 11:02
Elinde Aquamp Olan Paylaşabilir mi ? NobLeAngeL PHP 1 20 Şubat 2011 11:44
elinde rebar.dll olan varmı? LoRDGuaRD mIRC Scripting Sorunları 1 04 Eylül 2010 00:39