IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Kasım 2014, 13:14   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Talabani: Irak ziyareti önemliydi




Irak Parlamentosu Kürdistan Birliği Grup Başkanı Talabani Başbakan Davutoğlu'nun ziyaretini değerlendirdi. Talabani, "IŞİD'e karşı işbirliği görüşüldü" dedi.

Irak Parlamentosu'ndaki Kürdistan Birliği Grup Başkanı Ala Talabani, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Bağdat ziyaretinin zamanlamasının önemli olduğunu belirterek, "Ziyaretin asıl amacının, gerilen ortamı yumuşatmak, eski anlaşmaları hayata geçirmek ve IŞİD'le mücadelede iş birliği" olduğunu söyledi.

Talabani, Davutoğlu'nun Irak ziyareti sonrası iki ülke ilişkilerini değerlendirdi.
Davutoğlu'nun Irak'a Başbakan olarak ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini anımsatan Talabani, "Büyük bir heyetle gerçekleştirilen bu ziyaret, Türkiye'nin Irak'a karşı beslediği ilgi ve verdiği önemin göstergesi" dedi.

"IŞİD İLE İŞ BİRLİĞİ KONUSU KONUŞULDU"

"Görüşmeleri çok önemli" olarak niteleyen Talabani, ziyarette birden fazla konunun ele alındığını vurgulayarak, "Ziyaretin zamanlaması önemliydi. Gerilen ortamı yumuşatmak, eski anlaşmaları hayata geçirmek ve IŞİD'e karşı iş birliği üzerinde duruldu. İki taraf da IŞİD'e karşı mücadele, bilgi ve istihbarat paylaşımı konusunu ele aldı. IŞİD'in herkes için tehdit oluşturduğu meselesinde de hemfikirdik" ifadelerini kullandı.
Talabani, Başbakan Davutoğlu'nun, 2009'daki Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Ortak Kabine Toplantısı'nın ardından dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve eski Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin hazır bulunduğu toplantıda imzalanan ve uygulanamayan 48 mutabakat muhtırasının hayata geçmesi konusunda duyarlı olduğunu da dile getirdi.

"SU SORUNU ELE ALINDI"

Görüşmelerde Türkiye ile Irak arasında zaman zaman yaşanan su sorununun da ele alındığını bildiren Talabani, şöyle devam etti:
"Geçen dönemde parlamentoda en çok tartıştığımız konu, Türkiye ile Irak arasındaki su sorunu meselesiydi. Davutoğlu, Türkiye'nin hiçbir şekilde bir halkı susuz bırakmayacağını kesin dille söyledi. Ayrıca Irak Parlamentosundan heyetleri, su sorunu başta olmak üzere birçok konunun ele alınması için Türkiye'ye davet etti."

Bazı basın organlarında Iraklı Başbakanı Haydar el- İbadi'nin Davutoğlu'ndan Maliki döneminde idam cezasına çarptırılan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi'nin iadesinin talebi yönündeki iddialara da değinen Talabani, şunları söyledi:

"BAZILARI ZİYARETİN AMACINI SAPTIRIYOR"

"Görüşmeler sırasında böyle bir meselenin hiçbir siyasi yetkili tarafından konuşulduğunu duymadım. Bu konuda basında çıkan bazı haberlere rastladım fakat görüşmelerde hazır bulunan Iraklı siyasetçilerin konu üzerinde konuştuğunu görmedim. Bizim tarafımızda bulunan bazı çevreler ve basın, Davutoğlu'nun ziyaretinin amacını saptırarak, geçmişteki konuları tekrar gündeme getirmeyi hedefliyor. Fakat ziyaretin asıl amacı, iki ülke arasında yeni bir sayfanın açılması. Bu konular (Haşimi'nin iadesi) hukuki konulardır ve şahsi ilişkilerle talep edilmez. Ülkelerarasında, uluslararası hukuk ile çözülmesi gereken meselelerdir."

"BARZANİ'NİN ZİYARETİ EKONOMİYLE İLGİLİ OLACAK"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Türkiye'ye gerçekleştirmesi beklenen ziyaretiyle ilgili de Talabani, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin IKBY'de çok sayıda yatırım ve projesi bulunuyor. Dolayısıyla bu ziyaret, Kürt ve Türk siyasetçileri arasında karşılıklı ziyaretler kapsamında olağan bir ziyarettir. Ticaret, ekonomi ve petrol konularıyla ilgili bir ziyaret olacak. Unutmayalım ki geçmiş yıllarda Türkiye ile IKBY arasında petrol ve karşılıklı ticaret, ilişkilerin başında yer alıyordu."

sabah

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
irak, talabani, ziyareti, önemliydi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Galibiyetle başlamamız önemliydi Ecrin Basketbol 0 13 Ekim 2014 22:09
Yazılan mı Önemliydi Çizilen mi Sevdalara.. Sevda Resimli Şiirler 0 02 Temmuz 2012 23:35
Yazılan Mı Önemliydi, Çizilen Mi Sevdalara... Sevda Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 23 Mart 2010 08:50