IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Aralık 2014, 17:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Seçim baraj kalkarsa neler olur!




Adil Gür, seçim barajının kalkması durumunda AK Parti, CHP ve MHP'den diğer partilere gidebilecek oylara ilişkin tahminde bulundu.

2015 seçimi yaklaştıkça siyasetin tansiyonu yükseliyor. En son Anayasa Mahkemesi seçim barajı konusunda önemli açıklamalar yaptı. Ünlü anketçi Adil Gür, seçim barajının düşürülmesi durumunda partilerin bundan nasıl etkileneceğini yorumladı.

Barajın düşürülmesinin en çok HDP'nin işine yarayacağını savunan Gür "Geldiğimiz noktada oyu yüzde 3 olan bir parti dahi yok. Baraj düşerse HDP 10-15 milletvekili daha fazla çıkarır. AK Partiden ise belki 10 vekil azalabilir. Ak Parti'den Saadet Partisi'ne 1 veya 2 puan gidebilir. Aynı şekilde CHP'den DSP'ye, İP'e, ANAPAR'a veya diğer küçük sol partilere de 2,3 üç puan kayabilir. Benzer durum MHP için de geçerli. Muhtemelen MHP'den de 1 veya 2 puan BBP'ye kaçacaktır." dedi.
İŞTE HÜSEYİN YAYMAN'A KONUŞAN ADİL GÜR'ÜN AÇIKLAMALARI;


Barajın düşmesi nasıl bir politik sonuç doğurur?

2014 yerel seçim sonuçlarına göre barajın düşmesi en çok HDP'nin işine yarar. Onun dışında tabloda majör bir değişiklik olmaz. Geldiğimiz noktada oyu yüzde 3 olan bir parti dahi yok. Baraj düşerse HDP 10-15 milletvekili daha fazla çıkarır. AK Partiden ise belki 10 vekil azalabilir.

Barajın düşmesinin psikolojik etkisi olmaz mı?

Bunu zaman gösterecek. Asıl önemli olan yüzde 2 olan Saadet'in oyu yüzde 3'e çıkacak mı? Baraj düştüğü için DSP'nin oyu yükselecek mi? Doğrusu bu partilerin oyunun fazla yükseleceğini sanmıyorum. TEPAV bizim verilerimizden yola çıkarak 2011 seçimlerinde seçim barajının yüzde 5'e düşmesi durumunda nasıl bir tablo çıkacağını irdelemişti. Orada da açıkca görünüyordu. Küçük farklılıklar dışında radikal bir değişiklik yoktu. Onun için asıl sorun barajda değil, partilerin temsil gücünde. Daha önce de söyledim AYM karar versin. Tablo daha netleşir.
"HER PARTİDEN KAÇIŞ OLUR"


Barajın düşmesi ençok kimin işine yarar?

Kişisel kanaaatim seçim barajının düşmesi HDP lehine sonuçlanır. CHP lehine veya aleyhine çok fazla bir değişiklik getirmez. Aynı durum AKP için de geçerli. Biz araştırmalarımızda 'Partinize gönülden oy veriyor musunuz' şeklinde bir soru sorduğumuzda muhalefet partilerine oy veren seçmenlerde büyük memnuniyetsizlik görüyoruz. CHP'ye, MHP'ye gönülden oy veriyorum diyenlerin oranı hayli düşük.

Size göre baraj kalkarsa 2015'te nasıl bir tablo çıkar?

Ak Parti'den Saadet Partisi'ne 1 veya 2 puan gidebilir. Aynı şekilde CHP'den DSP'ye, İP'e, ANAPAR'a veya diğer küçük sol partilere de 2,3 üç puan kayabilir. Benzer durum MHP için de geçerli. Muhtemelen MHP'den de 1 veya 2 puan BBP'ye kaçacaktır. Her partinin kendi kulvarındaki partiye kayış olacak ve sonuçta bu birbirini dengeleyecektir.

"HDP BARAJI AŞABİLİR"

Sonuçta nasıl bir tablo öngörüyorsunuz?

Barajın düşmesinin iktidarın kim olacağı konusunda tayin edici bir rolü olacağını düşünmüyorum. Bu hafta sonu bir seçim olsa seçim barajının düşürülmesi iktidarı değiştirmez. Ben mevcut tablonun değişeceğini sanmıyorum. İktidarın kendi kulvarındaki partilere giden oy kadar, muhalefet partilerinden de kendilerine benzeyen partilere oy kayması olacaktır. Ancak seçime daha çok var. Bir kriz olur, olağanüstü bir gelişme olur. O zaman siyasi tablo da değişebilir. Son olarak şunu söylemek isterim. Seçim barajı düşürülmese dahi HDP yüzde 10 barajını aşabilir.

Kaynak: Haber7

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
baraj, kalkarsa, neler, olur, secim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
2 Saniyede Neler Olur Neler... Süslü Esrarengiz Olaylar 0 07 Şubat 2010 22:53