IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ocak 2015, 19:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Başbakanlık Başdanışmanı Ete: Çözüm süreci silahsızlanma vaadiyle başladı




Başbakanlık Başdanışmanı Hatem Ete, "Çözüm süreci silahsızlanma vaadiyle, bir nevi Öcalan'ın PKK'yı silahsızlandırabileceği vadiyle başlamış bir süreçtir. PKK'nın silah bırakmaya hazır olduğunu ifade etmesi ve bunu da özerk bir statü talebine bağlamamış olması dönüm noktasıdır" dedi.


Ortadoğu Araştırma Enstitüsü'nün (MERİ) Erbil'de düzenlediği "Türkiye, Kürtler ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi" başlıklı panelin birinci oturumunda konuşan Ete, "Tarafların özel bir statü talebinde bulunmamaları, çözüm sürecini stratejik kılıyor.
"HDP'NİN DEKLERESİYLE SÜREÇ YEDİNE BAŞLADI"
HDP'nin ya da PKK'nın, Öcalan'ın özerk bir statü talebinde bulunmayacağını deklare etmesiyle Oslo'da kopan süreç yeniden başladı. Sürecin böyle bir teminatla başlamış olmaları önemliydi" şeklinde konuştu.

"Çözüm süreci silahsızlanma vaadiyle, bir nevi Öcalan'ın PKK'yı silahsızlandırabileceği vaadiyle başlamış bir süreçtir" diyen Ete, "PKK'nın silah bırakmaya hazır olduğunu ifade etmesi ve bu silah bırakışını da özerk bir statü talebine bağlamamış olması dönüm noktasıdır" ifadesini kullandı.
"ÖZERKLİK ISRARI İLE BOZULDU"

Oslo sürecinin, PKK'nın "özerklik ısrarı" ve silah bırakmaya yanaşmaması nedeniyle bozulduğunu hatırlatan Ete, şunları söyledi: "PKK'nın özerklik ısrarına devletin, olumlu cevap vermemesi dolayısıyla Oslo süreci tıkanmış ve bir yere varamamıştı. O nedenle bu tecrübeden de alınan derslerle çözüm süreci bir özerklik talebiyle başlamadı. Çözüm süreci, PKK'nın demokratik bir cumhuriyete, Türkiye'nin demokratikleşme alanında atacağı adımlarla bu sorunun çözülebileceğine angaje olmasıyla başladı."

Panele konuşmacı olarak katılan İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Yeğen de 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir hükümetin henüz silahlar bırakılmamışken "Kürt sorununu" çözme girişimde bulunduğunu söyledi.
"BÖLGESEL GELİŞMELERİN ÖNEMİ OLDU"

Türkiye'nin çözüm sürecini başlatmasında bölgesel gelişmelerin de etkili olduğunu anlatan Yeğen, "PKK, bu işi silahla halledemem' dedi. Devlet de 'PKK'yı ortadan kaldıramıyorum ve arkasındaki kitlesel desteği eritemiyorum' durumunu idrak etti. Lakin bu sürecin başlamasında bölgesel gelişmelerin de önemli bir etkisi oldu" dedi.

Öcalan'ın, PKK üzerindeki etkisini yitirmemek için "yaratıcılık" gösterdiğini iddia eden Yeğen, "PKK da Öcalan'ın önderliğinden bağımsızlaştığı durumda kendi iç bütünlüğünü korumayacağı ferasetine sahipti. Yani devam edebilirdi fakat bugünkü kuvvetiyle değil. Öcalan'ının önderliğinden bağımsızlaşma PKK'nın da çok işine gelmiyordu" diye konuştu.
Yeğen, "PKK'nın Türkiye sınırları içinde silahları bırakmaya razıyım demesinin" çözüm sürecini kolaylaştıran bir gelişme olduğunu kaydetti.

hurriyet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
başbakanlık, başdanışmanı, başladı, Çözüm, ete, silahsızlanma, süreci, vaadiyle


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Efkan Ala'dan Çözüm Süreci açıklaması Desmont Haber Arşivi 0 12 Ocak 2015 18:50
HDP'den çözüm süreci açıklamaları Seth Haber Arşivi 0 12 Kasım 2014 12:46
Çözüm süreci hareketlenecek Seth Haber Arşivi 0 17 Ekim 2014 03:43
"Milli İrade" konferansı - Başbakanlık Başdanışmanı Bulut Ecrin Haber Arşivi 0 16 Mart 2014 09:22
Çözüm süreci TRT'nin dizisini bitirdi Zen Yerli Diziler 0 21 Mayıs 2013 18:25