IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Şubat 2015, 17:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması




Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, bu yıl hava koşullarının istikrarsızlığı ve özellikle don, dolu, fırtına, sel ve su baskınları gibi doğa olaylarının tarım ürünlerine zarar verdiğini ifade ederek, yurt genelinde ocak ayı itibariyle tarım sigortalarına, tarla ürünlerinde 6 bin 619, sera ürünlerinde 724 hasar bildirimi yapıldığını belirtti.

Yetkin, TZD Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, özellikle narenciye ve meyve-sebze sektöründe doğa olaylarının yarattığı arz yetersizliğinin fiyatların artmasına neden olduğunu belirtti. Marketlerde görülen fiyatların üretici fiyatlarının kat kat üzerinde olduğunu ifade eden Yetkin, aracı sektörün, en küçük bir üretim kaybını tüketiciye aşırı fiyatlarla mal satmak için bir bahane haline getirdiğini iddia etti.

Tüm yurt ölçeğinde tarla ürünlerinde 6 bin 619, sera ürünlerinde 724 hasar bildirimi görüldüğünü ifade eden Yetkin, geçen ay olduğu gibi bu ay da en büyük hasarın Akdeniz bölgesinde, Antalya, Adana ve Hatay illerinde bulunduğunu ve ağırlıkla narenciyenin hasar gördüğünü söyledi.


Ege bölgesinin de Muğla, Aydın ve İzmir illeri başta olmak üzere önemli zarar gören bölgelerden olduğunu ifade eden Yetkin, Trakya'da ise özellikle Edirne ve Kırklareli'de buğday tarlalarında sel ve su baskınından kaynaklanan büyük oranda zararın bulunduğunu kaydetti.

Döviz fiyatları da etkiliyor

Tarım ürünlerinin fiyatlarını, doğal afetler ve yüksek aracı karlarının yanı sıra döviz fiyatlarındaki yükselişin de olumsuz etkilediğinin altını çizen Yetkin, şöyle konuştu:

"Tarım sektörü özellikle girdi bazında büyük ölçüde ithalata bağımlı. En önemli girdiler olan mazot, gübre ve ilaç büyük ölçüde ithal ediliyor. Döviz fiyatlarındaki yükselme bu nedenle ürün maliyetlerini artırıyor. Bu da fiyatlara yansıyor. Geçtiğimiz aylarda petrol fiyatlarındaki düşüş ülkemize petrolün maliyetini azaltsa da bu düşüş petrol şirketleri tarafından ürünlerin perakende fiyatlarına çok küçük bir düzeyde yansıtıldı. Buna karşılık geçtiğimiz günlerde petrol fiyatlarında yukarı doğru küçük bir kıpırdanma olunca hemen fiyatlar arttırıldı."

Girdilere yönelik desteklerin arttırıldığını hatırlatan Yetkin, "Bunlar olumlu adımlar ancak yeterli olduğunu söylemek güç. Üreticinin rahatlatılması için yapılması gereken en önemli şey, bütçeden desteklemelere ayrılan payın Tarım Yasası'nda öngörüldüğü şekilde Milli Gelirin asgari yüzde 1'i oranına yükseltilmesidir" dedi. - Ankara




haberlercom

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
acıklaması, başkanı, genel, tzd, yetkin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bim-Fed Genel Başkanı Şahin Desmont Haber Arşivi 0 07 Şubat 2015 17:49
TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması Desmont Gazete Manşetleri 0 18 Ocak 2015 12:21
TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması Cemalizim Haber Arşivi 0 19 Mart 2012 18:23