IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Şubat 2015, 09:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
'Benzemez Kimse Sana'ya final: Telif parası çok geldi!




Seyfi Dursunoğlu, Nükhet Duru ve Ümit Erdim'in jüri üyeliğini yaptığı, Murat Başoğlu'nun sunuculuğunu üstlendiği 'Benzemez Kimse Sana' programının yapımcıları, telif haklarının maliyeti nedeniyle programı bitirme kararı aldı



Dünyada milyonlarca takipçisi bulunan, İspanya, Portekiz, Çin, Amerika gibi birçok ülkede yayınlanan ‘Your Face Sounds Familiar’,Türkiye ’deki adıyla ‘Benzemez Kimse Sana’nın üçüncü sezonunda, yapım şirketi Endemol Türkiye, erken final yapma kararı aldı.

Medyatava’nın özel haberine göre, Seyfi Dursunoğlu, Nükhet Duru ve Ümit Erdim’in jüri üyeliğini yaptığı, Murat Başoğlu’nun sunuculuğunu üstlendiği ‘Benzemez Kimse Sana’ programının yapımcıları, Türkiye’de bir türlü sisteme oturmayan telif hakları yasasının karşısında daha fazla direnmenin ‘boş’ olduğuna inanarak bu karara vardı. ‘Benzemez Kimse Sana’nın final bölümü bu akşam 23.30′da Star’da ekrana gelecek.


BELİRLENMİŞ TELİF HAKKI YOK

‘Benzemez Kimse Sana’nın yapımcısı, Endemol Türkiye Genel Müdürü Gökhan Tatarer programın bitirilişiyle ilgili olarak “Düşünün ki, her bölüm sekiz ayrı yarışmacı sekiz ayrı şarkı seslendiriyor. Jüri üyelerimiz Seyfi Dursunoğlu, Nükhet Duru ve Ümit Erdim de her bölüm birer şarkıyı ya da sadece nakaratını seslendirse 11 şarkı… Ülkemizde eserlerin belirlenmiş herhangi bir telif hakkı yok. Eser sahipleri isterse bin lira, 10 bin lira, canı isterse 20 bin lira talep edebiliyor seslendirilen şarkı karşılığında. Programda yer alan 11 şarkı için en az 220 bin liralık bir bütçenin (ki o da yayında sadece bir kez seslendirilmesi karşılığında, özette yer alamaz, sosyal medya sayfalarında yayınlanamaz şartıyla) altından kalkmamız mümkün değil. Bu para, tüm programın yapımının ve çalışanlarının da emeğinin çok üzerinde. Bu program dünyanın 27 ülkesinde yine Endemol tarafından yapılmakta ve Amerika’da bile böyle bir telif ücreti verilmiyor. Sadece Türkiye’ye özgü bir durum ve eğer bu bedelleri ödemezsek Türkiye’de Ağır Ceza mahkemesinde yargılanıyoruz. Bu da avukatlar tarafından karşımıza tehdit olarak çıkıyor. İsim vermek istemiyorum ama yakınlarda hayatını kaybetmiş bir sanatçımızın sözlerini de yazdığı eserini sırf onu anmak için kullandık ve eserin bestecisi, avukatı aracılığıyla ihtarname gönderip 20 bin TL istedi” dedi.




VARİSLERİNDEN ASTRONOMİK TALEP

Bugün hayatta olan söz yazarı ve bestecilerin müzik piyasasının şartlarını bildikleri ve eserinin geniş kitlelere yayılmasını istediği için genelde makul rakamlar üzerinden şarkılarının kullanılmasına müsaade ettiklerini belirten Endemol Türkiye Genel Müdürü Gökhan Tatarer sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak, klasik olmuş eserlerin çoğunun hak sahibi bugün hayatta değil ve onların tüm hakları varislerine geçmiş durumda. Kiminin çocuğu kiminin yeğeni ya da yasal varisi kim ise, yanlarında avukatlarla, son derece astronomik rakamlarla karşımıza çıkıyor.


Hele de haftalık yayın yapmanın getirdiği telaş içinde kendilerine ulaşılamayan bir varisi varsa, yasalarla kendilerine tanınan ‘Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açabilmek’ hakkını fırsat olarak değerlendirmekte tereddüt etmiyor. Haliyle, bir tek şarkıya sadece yarışmacılarımız tarafından programda seslendirildiği için söz yazarına 20 bin lira, bestecisine 20 bin lira telif ödeyeceksek, her hafta yarışmacılar tarafından belirlenen bir sivil toplum kuruluşuna 10 bin lira bağışta bulunmamızın bir anlamı kalmıyor. Bu fırsatçılığa izin veren sisteme daha fazla imkan sağlamamak adına ‘Benzemez Kimse Sana’yı sonlandırıyoruz. Emeği geçen ve bizi izleyen herkese çok teşekkür ederiz.”



Radikal

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
benzemez, cok, final, geldi, kimse, parası, sanaya, telif


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Benzemez Kimse Sana’da için sürpriz karar! AngeL TV Programları 0 18 Şubat 2015 00:06
Benzemez Kimse Sana yayından kaldırıldı Zen TV Programları 0 23 Mayıs 2013 14:16
Benzemez kimSe Sana... LanetLy Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 14 Ocak 2010 04:05