IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Flora

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Mayıs 2015, 10:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Soma'da yaşanan maden faciasinın üzerinden bir yıl geçti




Soma faciasının üzerinden bir yıl geçti


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın üzerinden 1 yıl geçti. Bugün ilçede çeşitli anma etkinlikleri düzenlenecek. Facianın yıl dönümü için hem Manisa Büyükşehir Belediyesi ile kaymakamlık hem de Maden İş Sendikası program hazırladı. Kitlesel bir yürüyüşün olmayacağı belirtilen ilçede, ilk tören anıt mezar olarak hazırlıkları yapılan ancak anıtı henüz tamamlanmayan mezarlıkta yapılacak. Saat 11.30'da burada yapılacak törende, maden şehitleri için Kur'an okutulacak. Ayrıca yine hayır amaçlı lokma dağıtılacak. İsteyen ailelerin de bu kutlamaya katılabilecekleri, onlara da davet gittiği açıklandı. Gündüz ve akşam da yine ilçedeki Ulu Cami'de, madenciler için mevlit okutturulacağı ifade edildi.

İlçedeki ikinci tören ise, Maden İş Sendikası tarafından organize edildi. Saat 17.00 ile 20.00 saatleri arasında, Kaymakamlık önündeki meydanda, hafızlarca şehit madencilere için Kur'an-ı Kerim ve mevlit okutulacak. Hafızların Kur'an-ı Kerim ile mevlit okumalarının, 13 Mayıs Çarşamba günü saat 11.00 ile 19.00 saatleri arasında da devam edeceği sendika tarafından açıklandı. Bu iki program haricinde ilçe genelinde hazırlanan başka bir programın bulunmadığı öğrenildi.



16 MAYIS'TA MİTİNG VAR
Soma'da maden faciası için asıl büyük mitingin ise DİSK, KESK, Türk Tabipler Birliği ve TMMOB tarafından 16 Mayıs Cumartesi günü yapılacağı açıklandı. Bu mitinge siyasi partiler ile sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği öğrenildi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK MADEN KAZASI
Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen faicada, 301 madenci hayatını kaybetmişti. Olay sonrası ülkede 3 günlük yas ilan edildi. Türkiye'nin en büyük maden kazası olarak kayda geçen faciayla ilgili; tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in tutuklu, diğerleri tutuksuz olan 45 sanığın yargılanmalarına devam ediliyor.

"Eşimin aldığı bir kilo makarnayla mutluydum. Şu an hiçbir şeyle mutlu olamıyorum. Dünyaları verseler ne olur. Keşke hep yanımda olsaydı" Bu sözler, Soma'da maden faciasında ölen işçiler arasında bulunan Uğur Çolak'ın 23 yaşındaki eşi Duygu Çolak'a ait. Çolak, eşinin ölümü sonrası kayınpederiyle yaşamaya başlamış. AFAD'dan aldığı 176 bin liranın haricinde kendisine ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanan Çolak, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne hizmetli memur olarak yerleştirildi. Okullarda temizlik görevlisi olarak görev yapıyor, iki çocuğuyla hayata tutunmaya çalışıyor.



"ÇALIŞMAK İYİ GELDİ"
Çolak, kendisine iş verilmesinden memnun ancak hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını söylüyor: "Geçen ay işe yerleştirildim. Temizlik yapıyorum, çay dağıtıyorum. Hiçbir şekilde eşimi unutamıyorum ancak çalışmak bana iyi geldi. Devletin tek ve en doğru yaptığı iş bence bu. Yoksa iki çocukla bin 200 lirayla geçinmek mümkün mü? Çalışınca kafamdaki düşünceler dağıldı. İşe başlamadan önceki halimle şimdiki arasında dağlar kadar fark var. Bu da çocuklarıma olumlu yansıyor. Diğer kadınların da bekletilmeden derhal işe alınması gerekiyor."



BAĞIŞ PARALARI DAĞITILDI
13 Mayıs 2014'te, Soma'daki maden faciası sonrası ailelere, AFAD'ta toplanan bağıştan önce 156 bin daha sonra 20 bin lira olmak üzere toplam 176'şar bin lira dağıtıldı. Cenaze masrafları Kaymakamlıkça ödenen ailelere, bin 200 lirayı bulan ölüm aylıkları bağlandı. Beşiktaş Belediyesi Berkent Konutları'nda satın aldığı 30 daireyi kurayla 30 aileye verdi. Geçen ay, ölenlerin yakınlarından 24'ü, kendilerine tanınan haktan yararlanıp kamu kurumlarındaki işlerine yerleştirildi. Diğer işçi yakınlarının da atama işlemleri sürüyor. İlçede, TOKİ ile protokol imzalayan Doğuş Holding ve Gaziantep OSB'nin yapımını üstlendiği evlerde ise inşaat çalışmalarına başlandı. Al Jazeera Türk, Soma'daki madenci aileleriyle görüşüp yardımlarla ilgili düşüncelerini sordu.



"DEVLETTEN BİR KURUŞ YOK"
Ölen işçi Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak, tüm ailelerin ekonomik sıkıtı içinde olduklarını savunuyor: "AFAD'ın dağıttığı para, hayırsever vatandaşlarımızın bağışları. Zaten böyle bir kazanın ardından ölenlerin yakınlarına maaş bağlanması zorunluydu. Maaşlar da düşük kaldı. Bu parayla geçinmek mümkün değil. Aileler, AFAD'tan aldıkları paralarla ya borçlarını kapattılar ya da ev aldılar. Ekonomik sıkıntıları hala devam ediyor. Devlet ise cebinden bize hiçbir yardımda bulunmadı. Soma için maç yapıldı. Hasılatın nerede, hangi kurumda olduğu da belli değil. O parayı araştırma gibi bir durumumuz yok ama sağlıklı bilgi de verilmiyor. Biz aileler maddi olarak bir şey beklemiyoruz. Bu olay yaşanmasaydı, gerekli önlemler alınsaydı zaten bunları konuşmayacaktık."



"BU DUYARSIZLIK NİYE?"
29 yaşındaki bekar oğlu Yahya Aybak'ı kaybeden emekli Seyit Hüseyin Aybak da dertli. Oğlunun ardından eşiyle kendisine toplam 689 lira ölüm aylığı bağlandığını anlatıyor. Beşiktaş Belediyesi'nin dağıttığı, kurada kendisine çıkan evlerden birinde oturan Aybak, olay sonrası verilen vaatlerin yerine getirilmesini istiyor: "AFAD'ın dağıttığı parayla borçlarımızı kapattım. Köyümden Soma'ya taşınıp kuradan çıkan eve gelip yerleştim. Bir defalığına orman köylüsüne verilen dört bin lirayı geç haberim olduğu için alamadım. Diğer oğlum, henüz bir işe yerleştirilmedi. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Ama devletin de aynı emeği göstermesi gerekiyor. Maaşlarımız arttırılmalı. Bu duyarsızlık niye? Ölen 301 işçinin hiçbir anlamı yok mu?"



"TÜM BORÇLARI SİLİNDİ"
Soma kaymakamı Bahattin Atçı ise bu eleştiriler üzerine şunları söylüyor: "Ölenlerin tüm banka borçları silindi. Sağ kurtulanların ertelendi. Ölüm aylıkları bağlandı, yakınlarının kamu kurumlarında işe yerleştirilmeleri devam ediyor. AFAD'ta toplanan paralar dağıtıldı. TOKİ işbirliğiyle her aileye iki ev verilmesiyle ilgili inşaat çalışmaları devam ediyor."

ensonhaber

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 13 Mayıs 2015, 13:43   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Soma'da yaşanan maden faciasinın üzerinden bir yıl geçti




cok aci cok uzucu .. Bir daha olmamasi dilegi ile

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

Alt 13 Mayıs 2015, 14:31   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Soma'da yaşanan maden faciasinın üzerinden bir yıl geçti




Hala sorumluların ceza almadığı, hatta pişkinliklerinin tavan yaptığı Soma'yı unutmamız mümkün değil. Danışmanın madenci yakınına tekmesini, Tayyip'in vatandaşa yumruğunu, ''İsrail dölü'' diye başlayan cümlesini, Soma AŞ yöneticilerinin ''biz buraya çok para yatırdık biz daha mağduruz'' dedikleri kan donduran açıklamalarını, alt tarafı 2 gün yalandan olay yerinde bulunan bakanın ''iki gündür aynı gömleği giyiyorum'' diyerek, kendi mağduriyetinin ölen işçilerden ve yakınlarından daha çok olduğunu ispatlama çabası ve dahası. Yetim çocuklar, acılı anneler, babalar, eşler. Sadece fotoğraflarını çekip, iki üç güzel cümleyle olayı süsleyen samimiyetsiz medya. Bu işin fıtratında ölüm var açıklamalarına madenciler Almanya'daki işçilerin fıtratında yok mu diye soruyor, cevap yok. İsyan etseler nankörlük oluyor, bir hak talep etseler işten atılıyorlar, hoş atılmasalar da böyle bir cinayete kurban gidiyorlar. Böyle bir acının altında bile politik sebeplerin yatıyor olması ne acı. Hiçbirimiz bu ailelerin yarasını saramayız, bir tek mücadele edebiliriz daha fazla insan ölmesin diye, ki bu olaydan sonra da Ermenek'teki kazayı yaşadık. Akıllanmıyor, önlem almıyor, aksine yaptıklarını aklayarak daha çok para için daha çok insan öldürüyorlar. Bir madenci ''Bak buradaki herkes ilkokul mezunu ama biz aptal, cahil değiliz. Kapitalizm, sömürü düzeni nedir iyi biliriz.'' diyor, kulak vermeliyiz. Çizmelerimi çıkarayım mı diyen madenciye toplumsal fairplay ödülü vermekle olmuyor bu işler maalesef. Acıların üzerinden zaman geçer sadece, acılar unutulmaz. Tutulan yasların hesabını sormadan az da olsa soğumaz hiçbir yürek, unutturmayalım.

__________________
If you can't measure it, it doesn't exist.
 

Alt 13 Mayıs 2015, 16:14   #4
Çevrimiçi
Run
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Soma'da yaşanan maden faciasinın üzerinden bir yıl geçti




Verilen hic bir soz tutulmadi, insanlar yine kandirildi. Bu ulke de hersey cok cabuk unutuluyor gundem degisiyor 1 mayista haklarini arayan insanlar coplaniyor, hergecen gun geriye gidiyoruz maalesef. Degisen hicbir sey yok, yasanan buyuk acilardan dersler cikarmiyoruz, is sagligi ve guvenligi sadece kagit uzerinde uygulaniyor, isciler bilinclendirilmiyor yapilan is kazalari saklaniyor. Gelecegimiz, umudumuz, yasanabilir bir dunya onumuzde ki secimlere bagli, bu duzenin yikilmasi gerek artik.

__________________
Hiçbir şey istediğim yok senden felek!
Ama yine de ucuz olsun ekmek
Ve pahalı olsun insan hayatı...
‘R.Hamzatov’
 

 

Etiketler
bîr, faciasinın, gecti, maden, somada, yaşanan, yıl, Üzerinden


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Soma'da 94 maden ocağı kapatıldı Seth Haber Arşivi 0 11 Kasım 2014 11:27
Soma'da maden ocağında yangın Seth Haber Arşivi 0 27 Ekim 2014 12:30
Soma maden şehitliği'nde insan seli Seth Haber Arşivi 0 18 Mayıs 2014 14:50
Maden Fakültesi'nde Soma işgali! yaSmin Haber Arşivi 0 17 Mayıs 2014 10:40
Soma'da Maden Faciasi Toprak Haber Arşivi 0 14 Mayıs 2014 10:33