IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Haziran 2015, 11:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
12 yılda 420 kişi yaşamını yitirdi





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene ısırması sonucu bulaşan KKKA hastalığına yakalananların sayısı da artmaya başladı
SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Engin, yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene ısırmasıyla buluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) hastalığı vakalarının arttığını, ancak panik olunmaması gerektiğini ifade ederek, "Bütün hastalarımız ölmüyor. Ölüm oranı yüzde 5" dedi. Hastalığın ilk tanısının konulduğu günden bu yana geçen 12 yılda 420 kişinin hayatını kaybettiğini de belirtti.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene ısırması sonucu bulaşan KKKA hastalığına yakalananların sayısı da artmaya başladı. Sivas, Tokat, Yozgat, Giresun, Gümüşhane ve Ordu'dan 20 kişi KKKA şüphesiyle CÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. CÜ Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Engin, bu hastalardan 12'sine KKKA tanısı konulduğu ve tedavilerinin devam ettiği belirtirken 5 hasta için ise sonuç beklendiğini söyledi. Engin, ayrıca bu yıl KKKA hastalığı nedeniyle Yozgat ve Tokat'tan gelen iki hastayı kaybettiklerini kaydetti.

12 YILDA 420 ÖLÜM

Türkiye'nin 12 yıl önce KKKA tanıştığını ve bu süreç içerisinde 9 bin 62 kişinin hastaneye başvurduğunu ifade eden Doç. Dr. Engin, "Maalesef bu hastalardan 420'sini kaybetmişiz. Cumhuriyet Üniversitesi olarak baktığımızda ise bizim üniversitemizde takip ettiğimiz hastalar Türkiye genelindeki hastaların yüzde 16'sına denk geliyor. Yani neredeyse beşte biri. İlk tanı konulduğundan 2014 yılı sonuna kadar bin 458 tanı konulan hastamız olmuş. Bunun 107'si ölümle sonuçlanmış. Bu anlamda ciddi bir tecrübemiz var" dedi.

ÖLÜM ORANI YÜZDE 5

Doç. Dr. Engin havaların henüz çok fazla ısınmadığını ancak önceki yıllara göre kene vakalarında çok az bir düşme olduğunu belirterek "Önceki yıllara göre sanki hastamız biraz azaldı gibi. Ama şu anda azaldı demek için çok erken. Önümüzde daha Haziran, Temmuz, Ağustos gibi hastalığın çok fazla görüldüğü aylar var. Sezon bittikten sonra bunu söylemek daha mantıklı olacak. Çünkü bu bizim için yaz döneminin hastalığıdır" dedi. Doç. Dr. Engin; Sivas, Amasya, Tokat ve Giresun illerinde KKKA hastalığının görüldüğünü ifade ederek, "Burada en önemli şey insanlarımızın bilinçlenmesi, paniklememesi ama doğru şeyler yapması. Bütün hastalarımız ölmüyor. Ölüm oranı yüzde 5" diye konuştu.

KENEYİ ASETON VE SİGARAYLA KUSTURMAMAK GEREK

Doç. Dr. Engin, keneye çıplak elle dokunmanın tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, "Keneleri vücutlarında görürlerse kendileri mümkünse böyle çıplak elle tutup kopartmasınlar. Hayvanlar üzerinden keneyi eliyle alıp atanlar da var. Bunu özellikle yapmamaları gerekiyor. Çıplak elleriyle kesinlikle dokunmamaları gerekiyor. Üzerlerinde keneyi görürlerse de eğer yakınlarında bir sağlık kuruluşu varsa en kısa süre içerisinde giderek ucu kıvrık pense tarzı bir şeyle çivi çıkartır gibi yukarı doğru çıkartmalarını öneriyoruz. Yöntemini bilmeden kendi başlarına çıkartmaya çalışmalarını önermiyoruz." dedi. Doç. Dr. Engin, ayrıca keneye sigara yaklaştırıldığında ve aseton koklatıldığında deriyi bıraktığı yönünde bir söylenti olduğunu belirterek, "Söylenti doğrudur ama kesinlikle bunu önermiyoruz. Bunlar keneyi bıraktırır ama o sırada kene virüsü taşıyorsa hastalık bulaştırır. Kene ısırdı ama diyelim ki virüsü taşımıyor. O zaman sorun yok. Ama kene ısırdı ve o virüsü taşıyorsa tükürüğüyle onu verecek. Diyelim ki henüz o virüsü vermedi. Siz kusturursanız kustuğu sırada virüsü verdiği için eğer kişiye hastalığı vermediyse de siz onu sigara ucuyla dokunarak veya aseton koklatarak kusturduğunuz için virüs o ısırdığı yerden vücuda girip hastalığı bulaştırabilir. O yüzden kusturulmaması gerekiyor. Cilde tutunduğu yerden penseyle sıkıca kavrayıp kuvvetli bir şekilde çekip çıkarmak gerekiyor" diye konuştu.
Gökhan CEYLAN- Yasin KIRAS/ SİVAS, (DHA)

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
12, 420, kişi, yaşamını, yitirdi, yılda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
5 yılda 802 kadın aile içi şiddet sonucu yaşamını yitirdi Violent Haber Arşivi 0 25 Kasım 2013 09:31
Ünlü Sanatçı Yaşamını Yitirdi.. Düş Haber Arşivi 0 15 Kasım 2011 14:45
Genç oyuncu yaşamını yitirdi Aria Haber Arşivi 1 27 Ağustos 2010 15:18