IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Aralık 2015, 21:50   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ve Fed'den tarihi faiz kararı geldi




ABD Merkez Bankası Fed, tüm dünyanın nefesini tutarak beklediği faiz kararını açıkladı. Fed, yaklaşık on yıl sonra faizleri 0,25 puan artırdı. Beklentiler faizlerin 0,25 puan artırılması yönündeydi.


Faiz artışıyla birlikte ABD'de faizler 0-0,25 aralığından, 0,25-0,5 aralığına yükseldi.
Fed'den yapılan açıklamada faiz artırım kararının karar çoğunluğuyla alındığı ifade edildi.

BAŞBAKAN'DAN FED YORUMU GELDİ
Brüksel'e gitmeden önce Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, Fed'in kararını şu sözlerle yorumladı: “0,25 baz puanlık artış beklenen bir gelişmeydi. Piyasaların da normal karşıladığı bir artırış. Merkez Bankası Başkanımız Erdem Başçı ile de konuştuk.

Şimdiye kadarki tepkiler itibariyle bizim piyasamızı derinden etkilen bir durum yok. Fed’in kararıyla ilgili olabilecek senaryoları daha önce belirlemiştik. Merkez Bankamızın eylem planı dahilinde devam edilecek.”

Hürriyet gazetesi yazarları, yaklaşık 10 yıl aranın ardından gelen Fed'in tarihi faiz kararını şöyle değerlendirdi:

GÜRSES: TEPKİYİ ŞİMDİDEN KESTİRMEK GÜÇ
Uğur Gürses
, “Beklenen bir şeydi, bir dönem kapandı. Bundan sonraki faizin patikası merak ediliyordu. Görünen o ki; Fed, 2016’da dört ayrı aşamada, 25 baz puanlık artış yapacak. Muhtemelen 2016 sonunda faizler 1,5 seviyesine çıkabilir. ABD yine ekonomik verileri takip edecek. Türkiye nasıl bir tepki verir, onu şimdiden kestirmek güç ama dolarda bir yükseliş olacak” dedi.


SAĞLAM: MERKEZ FAİZ ARTIRIMINA GİDER
Erdal Sağlam
, “Piyasaların beklediği karar geldi. Kısa vadede çok büyük etkisini bekliyorum ama orta ve uzun vadede tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisi görülecek. Merkez Bankası’nın faiz koridorunun alt sınırını ve politika faizini yarım baz puan artırmasını bekliyorum” dedi.


PİYASALAR NASIL TEPKİ VERECEK?
Analistler ise, Fed'den bu faiz artışının beklendiğini, bu yüzden de dramatik bir piyasa etkisi beklenmemesi gerektiğini belirtiyor.


ŞAHİNÖZ: DRAMATİK BİR ETKİ BEKLEMİYORUM
Fed'in eski ekonomistlerinden olan Erkin Şahinöz, “On yıl sonra ilk kez gelen bir artırım. Fed’in toplantı bildirisinin beklendiği kadar güvercin olmadığı görüldü. Bir sonraki faiz artırımı konusunda herhangi bir takvim vermediler. Bundan sonraki faiz artırımlarında ekonomik verilere bakarak devam edecekler. Burada en önemlisi, bekledikleri faiz düzeyinde bir değişikliğe gidilmedi. Önümüzdeki yıl faizlerin ulaşacağı yerle ilgili beklentilerini aşağı indirmemişler, bu da piyasanın seveceği bir durum değil. 2016 sonunda Fed faizinin yüzde 1,4, 2017 sonunda yüzde 2,4 olması bekleniyor. Bu da şu anlama geliyor; 2016’da iki toplantıda bir faiz artırımı gündemde gibi görünüyor. Piyasalar üzerinde çok dramatik bir etki beklenmemeli. Önümüzdeki birkaç gün piyasaların sindirme süreci bitene kadar çalkantılı süreç devam edecek” diye konuştu.

SALAR: PİYASA OLUMLU KARŞILAMALI
Azimut Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar, “Yarın piyasaların bu durumu olumlu karşılaması lazım. Uzun zamandır beklenen karar beklentisi doğrultusunda oluştu. Negatif bir beklenti içine girmeye gerek yok. Pozitif tarafı ise artık bu durum gerçeğe döndü. Fed’in sıfır faiz politikasından vazgeçmesi, anormal bir safa olarak görülmeyecek olması bence olumlu. Fed, uzun zamandır piyasayı hazırlıyordu. Yaklaşık 2013 Mayıs’ında “tapering (tahvil alımlarını azaltma) sözüyle, ani bir açıklamanın piyasalarda nasıl bir etki yarattığını gördüler. Fed uzun zamandır da iletişim politikasını seçti ve açıklamalarıyla piyasayı hazırladı. Fed bu kararla sıfır faiz politikasını sonlandırdı. Uzun zamandır beklenen bir gelişme artık fiyatların içine girdi. Fed, atacağı adımlarla piyasaları hazırlayarak, ona göre adımlar atacak. 0,25’lik faiz artırımını olumlu karşılıyorum. Uzun zamandır beklenen bir şey" diye konuştu.

KESİN GÖZÜYLE BAKILIYORDU
ABD Merkez Bankası Fed’in, ülkede konut kredilerinin etkisiyle başlayan 2008 ekonomik kriz sonrası ekonomiye destek olmak için başlattığı ve sıfır seviyesine kadar indirdiği faizleri bugün artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu.

Analist ve piyasa oyuncuları bugünkü karardan daha çok faiz artışlarının önümüzdeki dönemde ne hızda devam edeceğine odaklanacak.


Fed yetkilileri Eylül ayında yayımlanan tahminlere göre 2016 sonunda faizlerin yüzde 1.375 düzeyinde olmasını beklerken, uzmanların gelecek yıl sonu tahmini yüzde 1 ile 1.25 aralığında bulunuyor.


Birçok yatırımcı Fed'in faizleri 2016 yılında en az iki kez artıracağını düşünüyor. Ama faizin üç veya daha fazla sefer artırılması da olasılıklar dahilinde.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


ABD'de parasal genişleme Fed eski başkanı Ben Bernanke döneminde başlatıldı. Bernanke'nin yardımcısıyken 100 yıllık Fed tarihinde ilk kez kadın başkan olan Janet Yellen, yaklaşık 10 yıllık süreçte faizleri ilk kez artırarak tarihe geçti.

FED KARARI ÖNCESİ PİYASA KAPANIŞLARI

BORSA HAFİF ARTIDA KAPANDI
Fed'in faiz kararı öncesinde gün içinde dalgalı seyreden Türk hisse senetleri piyasası, Fed Başkanı'ndan yumuşak tonda açıklamalar geleceği beklentisinin ağır basmasıyla günü yurtdışına paralel yükselişle tamamladı.

Yatay açılış sonrası gün içinde yüzde 1 gerileyen BIST-100 endeksi kapanışa doğru güçlenen alımlarla yüzde 0.94 yükselişle 72,831.78 puanda kapandı.

DOLAR SAKİNDİ
Bu sabah güne 2.9650 civarında başlayan dolar/TL gün boyunca sakin ve hafif aşağı yönlü bir seyir izledi.

Dolar günü TL karşısında 2,9558 seviyesinden kapattı.
Bankacılar Fed kararının önümüzdeki dönemde ABD faizlerine ilişkin nasıl bir seyir izleyeceğinin küresel piyasalarda olduğu gibi TL ve TL cinsi piyasalarda da belirleyici olması bekleniyor.

PETROL DALGALI SEYRİNİ KORUDU
Brent petrolün varil fiyatı ise 11 yılın en düşük düzeylerindeki dalgalı seyrini sürdürdü.

Güne 38 doların üzerindeki başlayan petrol fiyatı saat 1647 itibarıyla 37.50 dolar civarında işlem gördü.


hurriyet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
faiz, fedden, geldi, kararı, tarihi, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
ECB'den beklenen faiz kararı geldi Cappy Haber Arşivi 0 05 Mart 2015 15:50
Merkezin Faiz Kararı Hükümeti Memnun Etmedi Desmont Gazete Manşetleri 0 20 Ocak 2015 18:23
Merkez Bankası'ndan faiz kararı Desmont Gazete Manşetleri 0 24 Aralık 2014 21:16
PC devi tarihi kararı verdi Ocean Bilim Dünyasından Son Haberler 0 30 Ekim 2011 17:32