IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Ocak 2016, 13:16   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dolarda 3.08 seviyesi kritik




Doların, Türk Lirası karşısındaki çıkış trendi sürüyor. Doların 3.06 ve 3.08 TL’de satışla karşılaşması muhtemel. Çıkışın devamı için 3.08 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Geri çekilmelerde ise kısa dönemli 3.00 ve 2.95 tutunma noktaları.


Dış piyasalardaki gerilim, Çin kaynaklı gelişmeler ve jeopolitik risklerin baskısı altındaki iç piyasalarda denge arayışı sürüyor. Kısa dönem için olumsuz gelişmelerin belli ölçüde fiyatlanması nedeniyle borsada tepki alımları, zirve seviyelerine yaklaşan dolar/TL kurunda ise kâr satışları görülmüştü. Ancak piyasayı taşıyacak beklenti ihtiyacının sürüyor olması, Çin başta olmak üzere dış borsalardaki düşüş eğilimi, yeni dipler deneyen petrol fiyatları, Rusya, Suriye ve Güneydoğu odaklı jeopolitik riskler nedeniyle baskı sürüyor. 19 Ocak’taki Merkez Bankası, 21 Ocak’taki Avrupa Merkez Bankası toplantıları yakından izlenecek. Piyasalarda temkinli görünüm korunabilir.

TEPKİ ALIMLARI OLABİLİR
Borsada geçen hafta verdiğimiz 73.000 seviyesi işlerlik kazandı ve bu seviyeden satışlar geldi. 73.000 seviyesi tepki çıkışının devamı ve düşüş trendinin kırılması için önümüzdeki hafta da geçerliliğini koruyacak. Sonraki direnç 75.000’de. Geri çekilmelerde destekler ise 70.000-69.000 seviyelerinde. Bu seviyelerde tepki alımları gelebilir. Aksi takdirde düşüş sürecektir. Dip oluşumu için henüz erken. Kısa dönem tepki alımları görülse de orta ve uzun dönemli zayıflık sürebilir.

ÇIKIŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR
Dolar/TL kurunda ise çıkış trendi sürüyor. 3.06 ve 3.08 satışla karşılaşması muhtemel seviyeler. Çıkışın devamı için 3.08 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Geri çekilmelerde ise kısa dönemli 3.00 ve 2.95 tutunma noktaları. Yukarı yönlü hareketlenmelerde kısa süreli kâr satışları görülebilir. Ancak orta ve uzun dönemli çıkış trendi devam ediyor. Altında, Gram/TL fiyatında 104-108, Ons/Dolar fiyatında ise 1.070-1.112 alt üst bantları yön tayini için önümüzdeki hafta için izlenebilir.

Dış ticarete avantaj olarak yansımadı
İHRACAT 2015 yılında yaklaşık yüzde 8 düştü. Dolar/TL paritesindeki yüzde 24, Euro/TL’de yüzde 12 yükseliş ve TÜFE bazlı efektif döviz kurlarındaki yüzde 6 düşüşe rağmen ihracatta gerileme dikkat çekici. Reel efektif kurun azalışı TL’nin reel olarak değer kaybettiğini, Türk mallarının dış ticaret yaptığı ülke ürünlerine göre fiyatının düştüğünü gösteriyor. Döviz kurlarındaki yükseliş de bu durumu destekliyor. Kurlarındaki yükselişin enflasyondan dış borçlara kadar bir çok yönden cefasını çeken Türk ekonomisi maalesef dış ticarete bunu avantaj olarak yansıtamadı. Küresel ekonomideki yavaşlama ve komşu ülkelerle ilgili sorunların ihracat kayıplarında önemli rol oynadığı biliniyor. İhracatın Türk ekonomisi üzerindeki önemi malum, dileriz ihracatı aşağıya çeken sorunlar geçicidir.

Rezervlerdeki gerileme dikkat çekici
MERKEZ bankası rezervlerindeki dalgalanma gündemde öne çıkan konulardan biri. 2005-2015 dönemi merkez bankası brüt rezervleriyle (altın hariç) dolar/TL kuru ve cari açık verilerini karşılaştırdığımızda, son dönemde cari açıktaki daralmaya rağmen rezervlerindeki gerileme dikkat çekici. Diğer yandan dolar/TL kurundaki yükselişin ivme kazandığı dönemde rezervlerdeki erime de biraz hızlanmış. Rezervlerdeki gerilemenin dolar/TL kuruna etkileri önümüzdeki dönemde izlenmesi gereken bir durum. 8 Ocak 2016 itibariyle merkez bankası brüt rezervleri 94.9 milyar dolar olarak görülürken 14 Ocak tarihli merkez bankası bilançosunda, dış varlıklarından döviz yükümlülüklerini düştüğümüzde net rezerv ise 28 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Yeterlilik konusu test edilirken merkez bankası rezervlerini ülkenin ithalat, dış borçlar ve dış finansman ihtiyacı gibi kalemlerle karşılaştırmak gerekiyor. Merkez bankası rezervlerinin yeterliliği konusu bu aşamada endişeye neden olmazsa da sermaye piyasalarındaki yabancı çıkışları, dış borç ödemeleri, yerli talep gibi gerekçelerle merkez bankası kaynaklarına başvuruların arttığını gösteriyor.


hurriyet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
308, dolar, dolar seviyesi, dolarda, kritik, merkez bankası, seviyesi, türk lirası


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dolarda yeni zirve Cappy Ekonomi Haberleri 2 06 Mart 2015 00:15
Dolarda yeni rekor Cappy Haber Arşivi 0 04 Mart 2015 21:05
Dolarda 5 buçuk ay sonra bir ilk! yaSmin Haber Arşivi 0 08 Mayıs 2014 12:12
Dolarda yükseliş bitti mi? SeckiN Haber Arşivi 0 16 Temmuz 2013 10:52
Dolarda düşüş sürüyor aLya Haber Arşivi 0 24 Ekim 2011 10:29