IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Temmuz 2016, 13:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
TSK’da general, amiral sayısı 301’e düşebilir




YAŞ toplantısında olağan koşullarda terfi dosyaları görüşülmesi gereken general/amirallerden şu ana kadar 68’i darbe girişimiyle ilişkilendirildi. Yeniden yapılandırılma çerçevesinde TSK’daki general ve amiral sayısının bu şurada 301’e çekilebileceği belirtiliyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Yüksek Akseri Şura (YAŞ) toplantısı, bu yıl ilk kez Genelkurmay Karargâhı yerine Çankaya Köşkü’nde 28 Temmuz’da yapılacak. Darbe girişimi nedeniyle orduda “yeniden yapılandırma” talep eden Ak Parti hükümetinin ilk etapta darbe girişimiyle ilişkilendirilen 100’ü aşkın general ve amiralle, bini aşkın subay ve astsubayın durumunun ne olacağına yönelik bir karar alması bekleniyor.


Ak Parti hükümeti, ilk etapta darbe ile ilişkilendirilen bu general ve amirallerden rütbe bekleme süresini dolduranları doğrudan emekli etme yöntemini seçeceği gibi, uzun süredir YAŞ’ta uygulanmayan ihraç mekanizmasını da devreye sokmayı tercih edebilir. Ancak, kulislerde hangi komutanın gerçek anlamda darbe ile ilişkili olup olmadığının henüz belirlenemediği ve kafalardaki soru işaretlerinin bulunduğundan hareketle, bu komutanlara yönelik YAŞ’ta doğrudan bir adım atılmayabileceği, önceki gün Resmi gazete’de yayımlanan KHK çerçevesinde verilen yetki doğrultusunda ilgili kuvvet komutanının teklifi doğrultusunda Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri personeli için Milli Savunma Bakanı, Jandarma ve Sahil Güvenlik personeli için İçişleri Bakanı’na tanınan, “kamu görevinden çıkarma” hakkının, OHAL süresi boyunca saklı olduğundan hareketle soruşturma sürecinin biraz daha beklenmesi yönünde karar alınabileceği de ileri sürülüyor.

2011 tarzı yapılanma


15 Temmuz darbe girişiminin ardından hükümetin Genelkurmay Başkanı ya da kuvvet komutanlarına yönelik bir tasarrufta bulunup bulunmamaya henüz karar vermediği, bu yönde bir olası tasarrufun, 2011 Şurası tarzı bir yeniden yapılanmayı da beraberinde getireceği belirtiliyor. Eğer, şuranın sivil kanadı komuta kademesine yönelik bir tasarrufta bulunmayı tercih etmezse, bugüne kadar getirilen yerleşik teamüller çerçevesinde Orgeneral Akar, Orgeneral Çolak ve Orgeneral Ünal’ın görevlerine devam etmesi bekleniyor. 2015 Şurası’nda görev süresi 1 yıl uzatılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresinin 1 defa uzatılmasına TSK Personel Kanunu izin veriyor. Bu uzatma hakkının bir kez daha kullanılabileceği konuşuluyor. Eğer Bostanoğlu’nun görevi uzatılmazsa bu kez Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’nin Deniz Kuvvetleri Komutanı olması gerekiyor.

Jandarma muamması

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, bu yıl yaş haddi nedeniyle emekliye ayrılacak. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Jandarma’nın doğrudan İçişleri Bakanlığı’na bağlanacağına yönelik açıklamaları çerçevesinde, Jandarma Genel Komutanlığı’na yeni bir orgeneral atanıp atanmayacağı sorusunun da henüz yanıtı bilinmiyor. Eğer bu göreve bir orgeneral getirilecekse TSK teamülleri Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ya da EDOK Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu’nu işaret ediyor.

Sayı daha da inebilir

Öte yandan TSK Personel Kanunu, mevcut koşullarda TSK bünyesinde 301 general ve amiral kadrosu bulundurulmasına olanak tanıyor. Ancak yine kanun çerçevesinde getirilen istisnalarla bu rakam 367’ye kadar çıkartılabiliyor.

Halen görevde 358 general ve amiral bulunduruluyor. Yaşanan yeniden yapılandırılma çerçevesinde istisnaların kullanılmayarak TSK bünyesinde general ve amiral sayısının bu şurada 301’e çekilmesi, ilerleyen süreçte daha da düşürülmesinin Ak Parti hükümetinin gündeminde bulunabileceği de ileri sürülüyor.

Terfi dosyası listesi

Bu yıl terfi dosyası görüşülecek general ve amirallerin 68’i darbe girişimiyle ilişkilendirildi. Bulundukları rütbede 3 ya da 4 yılını doldurdukları için terfi dosyaları olağan şartlarda görüşülecek general ve amirallerin listesi şöyle:

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

- Koramiraller: HASAN Uşaklıoğlu, Serdar Dülger
- Tümamiraller: Ercüment Tatlıoğlu, Macit Arslan (gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı), Mesut Özel, Hakan Üstem (tutuklandı)
- Tuğamiraller: Ömer Faruk Harmancık (tutuklandı), Hasan Doğan (tutuklandı), Ali Murat Dede (tutuklandı), Muhittin Elgin (tutuklandı), Hayrettin İmren (firar ettiği belirtiliyor), Oğuz karaman (tutuklandı), Cihat Yaycı, Ercan İnceoğlu, İrfan Arabacı, Nejat Atilla Demirhan (tutuklandı), Tayyar Ertem, Ömer Bayram Çetin, Hasan Kulaç (tutuklandı), Nazmi Ekici (firar ettiği belirtiliyor), Yaşar Çamur (tutuklandı), Namık Alper (tutuklandı), Tuğamiral Tezcan Kızılelma (tutuklandı), Serdar Ahmet Gündoğdu (tutuklandı), Gökhan Polat (tutuklandı), Gürel Kaynak, Halil İbrahim Yıldız (tutuklandı)

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

- Korgeneraller: Mehmet Çetin, Mehmet Şanver, Hasan Küçükakyüz, Atila Gülan, Tayfur Fikret Erbilgin
- Tümgeneraller: Muhittin Fatih Sert, Kubilay Selçuk (tutuklandı), Mehmet Özlü (tutuklandı), Cevat Yazgılı (tutuklandıktan bir süre sonra serbest bırakıldı), Ali Çetinkaya (tutuklandı), İsmail Güneykaya, Haluk Şahar (tutuklandı), Recep Yüksel
- Tuğgeneraller: Göksel Kahya, Uğur Buldu, İhsan Özdamar, Hakan Evrim (tutuklandı), Mehmet Arif Pazarlıoğlu (tutuklandı), Aydemir Taşçı (tutuklandı), Emin Ayık (tutuklandı), Hüseyin Fazla, Recep Sami Özatak (tutuklandı), Bekir Ercan Van (tutuklandı), Celal Başoğlu, Reha Ufuk Er, Ercan Dursun, Osman Nuri Gür, Deniz Kartepe (tutuklandı), Sargun Göktun, Mustafa Rüştü Çelenk (tutuklandı), Recep Ünal (tutuklandı), Cengiz karacabey (gözaltına alındı, salıverildi), Şener Yazıcı, Ali Akyürek

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI

- Korgeneraller: İbrahim Yaşar, Mustafa Kemal Alataş
- Tümgeneraller: Ali Lapanta, Arif Çetin, İbrahim Aydın, Murat Kırkaya, Ali Özkara, Seyfullah Saldık
- Tuğgeneraller: Hacı İlbaş, Aytekin Şahin, Hamza Celepoğlu, Halis Zafer Koç, Celal Şahin, Fuat Güney, Timurcan Ermiş (tutuklandı), Uğur Özcan, Mustafa Doğru

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

- Korgeneraller: Tahir Bekiroğlu, Yıldırım Güvenç (tutuklandı), Metin İyidil (tutuklandı), Erdal Öztürk (tutuklandı), Alpaslan Erdoğan, Musa Avsever, Ferit Güler, Sezai Bostancı, Ömer Paç, İlhan Talu (tutuklandı), Abdullah Barutçu, Mehmet Daysal
- Tümgeneraller: Şenol Alparslan, Yavuz Türkgenci, Tayyar Süngü, Erdoğan Akyol, Mete Salt, Ali Doğan İnce, İzzet Çetingöz, Hamza Koçyiğit, Baki Kavun, Ethem Büyükışık, Osman Erbaş, Sadık Piyade, Osman Ünlü (tutuklandı), Halit Günbatar (tutuklandı), Salih Sevil (tutuklandı), Burhanettin Aktı, Taci Kurul, Ali Sivri, Mehmet Okkan, Oğuz Serhad Habiboğlu (gözaltında), Müjdat Uzun, Avni Angun (tutuklandı), Selim Mert, Zekai Aksakallı, Ersun Altunsoy, Ali Şahin İşleyen, Veli Yıldırım, Selçuk Bayraktaroğlu, Gürsel Öztürk
- Tuğgeneraller: Rıza Çağatay Erdoğan, Mehmet Şükrü Eken (tutuklandı), Mehmet Topçu, Halil Erkek, Orhan Gündüz (tutuklandı), Mehmet Karadayı, Celalettin Bacanlı, Gürsel Yüz, Necdet Tuna, Mesut Bedri Usta, Şener Topuç, Kemal Cuştan, Murat Yetgin (tutuklandı), İrfan Özsert, Halil Tamer Gedik, Aydoğan Aydın (gözaltına alındı, adli kontrol şartıyla serbest kaldı), Yılmaz Yıldırım, Atilla Gökesaoğlu, Mustafa Yaşar, İlhan Kırtıl, Nihayet Ünlü (tutuklandı), Mehmet Büker, Yavuz Ekrem Arslan (tutuklandı), Erhan Sipahioğlu, Mustafa Kurutmaz (tutuklandı), Yüksel Durak, Mustafa Yılmaz (tutuklandı), Vahap Özoğlu, Metin Tokel, Ertuğrulgazi Özkürkçü, İhsan Başbozkurt, Sıtkı Varlı, Erdal Torun, Adnan Baksı, Kamil Özhan Özbakır (tutuklandı), Mehmed Nuri Başol (tutuklandı), İsmail Güneşer (tutuklandı), Hidayet Arı (tutuklandı), Mehmet Partigöç (tutuklandı), Metin Alpcan (tutuklandı), Abdülkerim Ünlü (tutuklandı), Eyyüp Gürler (tutuklandı), Ali Avcı (tutuklandı), Celalettin Çoban, Fatih Celaleddin Sağır (tutuklandı), Mehmet Ozan (tutuklandı), İsmail Gürgen (tutuklandı), Ufuk Ekinci, Tevfik Algan, Kenan Kalay, Ömer Cüneyt Akyol, Özkan Aydoğdu (tutuklandı), Murat Aygün (tutuklandı), Hakan Eser (tutuklandı), Halil Soysal, İrfan Can (tutuklandı), Bülent Tuğrul, Mustafa Kaya (tutuklandı), İsmet Gökhan Gülmez (tutuklandı)

GATA

- Tuğgeneraller: Yusuf Peker, Ufuk Demirkılıç, Sait Bağcı, Orhan Kozak, Mustafa Gerek, Mehmet Zeki Kıralp

ASKERİ YARGITAY


- Tuğamiral: Ahmet Zeki Liman

Milliyet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
amiral, general, terfi, tsk, yaŞ toplantısı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İstanbul'da 13'ü general ve amiral 1106 asker tutuklandı Seth Haber Arşivi 0 21 Temmuz 2016 00:11
112 general ve amiral gözaltına alındı 50'si tutuklandı Seth Haber Arşivi 0 19 Temmuz 2016 00:34
Silivri ve Hasdal'da 139 general ve amiral PassioN Haber Arşivi 0 06 Ocak 2012 15:28
7 yılda TSK'den 11 general ve amiral istifa etti SeytaninOrkestrasi Serbest Kürsü 0 28 Ağustos 2010 09:27