IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Ocak 2018, 02:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Uzmanlar uyarıyor: Kuzey Kutbu turizmi felakete yol açabilir




Bilim insanları, Kuzey Kutbu turizminin buzulların erimesine yol açması nedeniyle "çevreye ciddi bir tehdit" oluşturduğu uyarısı yaptı.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'nin (National Snow and Ice Data Center / NSIDC) verilerine göre Kuzey Kutbu denizindeki buzlu su oranı 1980'lere göre 2016 yılında 490 bin mil kare azalırken bilim insanları Kuzey Kutbu turizminin buzulların erimesinde büyük bir katkısı olduğunu ve bu sebeple turizmin çevreye büyük bir tehdit oluşturduğunu söylüyor.

Kuzey ülkeleri ve Grönland'ın başını çektiği Kuzey Kutbu turizmi kapsamında 1990 yılında İzlanda çevresini 7 bin 952 yolcu ziyaret ederken, 2016 yılında bu rakam dört buçuk milyona ulaştı. Rus Kutup Bölgesi de geçen sene Çinli turistlerin ziyaretiyle yüzde 20 daha fazla ziyaretçi ağırladı.

Uzmanlar, artan turizm trafiği nedeniyle gerçekleşecek bir petrol veya kanalizasyon sızıntısının el değmemiş kutup ortamına ciddi zarar verecek bir felaket ihtimalini artırdığını söylüyor. Ottawa Üniversitesi coğrafya, çevre ve harita Doçenti Jackie Dawson, "Bir felaketin gerçekleşmesine çok az kaldı. Bu gidişle Kuzey Kutbu'nda artan insan faaliyeti nedeniyle bir iklim değişikliği felaketi göreceğiz" dedi.

İlk kez 1906 yılında geçilmesinden bu yana çeşitli araştırma gemilerine ev sahipliği yapan Kuzeybatı Geçidi'nin turistlerin de ilgisini çekmeye başladığını söyleyen Silesia Üniversitesi İklim Bilimcisi Marta Bystrowska, insanların Kuzey Kutbu araştırma gemilerine "zarif menüler, konforlu odalar ve dalış veya kayak gibi etkinlikler" beklentisi içinde katıldığını söylüyor. Bystrowska, "Turizm şirketleri, artan talebi karşılamak ve gemileri daha kârlı hale getirmek için daha büyük gemilere ihtiyaç duyacak" dedi.

Kuzey Kutbu ziyaretlerinin çevreye zarar verme riski bulunsa da, ziyaretçilerin seyahatten sonra çevre bilinci oluştuğunu ve iklim değişikliğinin önemini kavradığını söyleyen Dawson,"Bu seyahatler insanları gerçekten değiştiriyor çünkü Kuzey Kutbu sihirli bir yer"
dedi.



(alıntı)

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Uzmanlar Mayıs Ayı İtibariyle Başlayacak ''Eski sevgiliyi yoklama mesajları''na Karşı Uyarıyor AngeL Asparagas Medya 0 02 Mayıs 2017 00:28
Uzmanlar Uyarıyor: Sevgilinize Peluş Oyuncak Almayın. Düş Haber Arşivi 0 02 Şubat 2013 23:04
Dikkat! Uzmanlar uyarıyor Feronia Sağlık Köşesi 0 31 Ekim 2009 13:56
Uzmanlar Uyarıyor Heidi Sağlık Köşesi 0 09 Haziran 2008 14:26