IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  odeaweb

>
+
Etiketlenen Kullanıcılar

4Beğeni(ler)

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 10 Mart 2025, 01:42   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Resmi Gazete'de yayınlandı: Türklere Norveç'te ikamet hakkı




Türkiye, Arktik bölgesindeki stratejik önemini artıran bir adım atarak, Svalbard takımadaları üzerindeki haklarını genişletiyor.

Bu adım, hem bilimsel araştırmalar hem de ekonomik faaliyetler açısından yeni fırsatlar yaratacak.

Türkiye'nin, Svalbard takımadaları ile ilgili imzaladığı anlaşma, bu bölgedeki varlığını pekiştirecek önemli bir dönüm noktası oldu.



YENİ KARAR YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'yla Arktik bölgesindeki Svalbard takımadalarının statüsünü belirleyen Spitsbergen (Svalbard) Anlaşması Türkiye bakımından yürürlüğe girdi.

Paris'te 9 Şubat 1920 tarihinde imzalanan ve 1925 yılından bu yana yürürlükte olan anlaşma, Norveç'in adalar üzerindeki egemenliğini tanımakla beraber, taraf olan üçüncü ülkelerin vatandaşlarına Svalbard takımadaları üzerinde mülk edinme ve ikamet ile balıkçılık ve madencilik alanlarında ticari faaliyetlerde bulunma ve bilimsel araştırma gerçekleştirme hakkı tanımakta.

TÜRK VATANDAŞLARI MÜLK EDİNEBİLECEK

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olmasıyla Türk vatandaşları ve şirketleri Svalbard takımadalarında mülk edinme ve oturma hakkı elde edecek.

Adaların karasularında balıkçılık yapabilecek, denizcilik ve madencilik alanlarında ticari faaliyetlerde bulunabilecek.

TÜRK BİLİM İNSANLRIN ARAŞTIRMA HAKKI

Ayrıca, Türk bilim insanları kurulacak Türk Bilim İstasyonu'nda bilimsel araştırma yapma, Türk öğrenciler Svalbard Üniversite Merkezi'nde eğitim alma imkanına erişebilecek.



Türkiye bu adımla, Arktik bölgesinin canlı ve cansız doğal kaynaklarından faydalanmayı ve bölgede gerçekleştirebileceği bilimsel ve ekonomik faaliyetlerini güçlendirmeyi hedeflemekte. Bu çerçevede, Türkiye'nin Arktik Konseyi'ne gözlemci üye olma hedefi de muhafaza edilmekte.



ARKTİK BÖLGEDE TÜRKİYE FAALİYETLERİ

Öte yandan, Türkiye son yıllarda Arktik bölgesine yönelik başarılı bilim seferleri düzenliyor.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) tarafından, Norveç'in münhasır ekonomik bölgesi ile Svalbard Adaları ve karasularında başarıyla icra edilen Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferlerinin dördüncüsü (TASE-IV) 26 Haziran - 25 Temmuz 2024 tarihlerinde tamamlandı.

Alıntı..

__________________
"Yüreğimi korkak büyütmedim ben.
Kaybettiklerim, dağıttığım servetimdir..."
 
Alıntı ile Cevapla

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Resmi Gazete'de yayınlandı: Bir yıl kullanılmayan telefonlar kapatılacak! Risque Teknoloji Dünyasından Son Haberler 4 13 Ekim 2023 14:25
Deprem bölgesine yönelik mobil hat kararı Resmi Gazete'de yayınlandı KoJiRo Güncel ve Son Dakika Haberler 1 06 Nisan 2023 14:46
MTV'de yeni oranlar Resmi Gazete'de yayınlandı RuzgarKaya Güncel ve Son Dakika Haberler 0 09 Aralık 2021 11:22