IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Nisan 2014, 21:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yemin İle İlgili Hadisler




Yemin İle İlgili Hadisler


Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Kendisiyle Yemin Edilmesi Yasak Olanlar
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sa), Hz. Ömer (ra)`in, babasını zikrederek yemin ettiğini işitmişti: "Allah Teala hazretleri, sizleri babanızı zikrederek yemin etmekten nehyetti. Öyleyse kim yemin edecekse Allah`a yemin etsin veya sussun" buyurdu.
HadisNo : 5816


Fasil : TIBB VE RUKYE BÖLÜMÜ
Konu : Nikahdan Önceki Talak
Ravi : Amr İbnu Şuayb (an ebihi an ceddihi)
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Boşama, azadlık, satış malik olunan şeyler için caizdir. Kim günah bir şey üzerine yemin ederse ona yemin yoktur. Kim sıla-ı rahmi keseceğim diye yemin ederse, ona da yemin yoktur. Nezir de kendisiyle Allah`ın rızası taleb edilen şeyler üzerine yapılır."
HadisNo : 4068


Fasil : KAZA (DAVA) VE HÜKÜM BÖLÜMÜ
Konu : Davalar Ve Beyyineler
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) (bir mal hususunda ihtilaf eden, fakat beyyineleri olmayan) bir kavme yemin teklif etti. (İki taraf da) birden yemin etmeye koştu. Bunun üzerine (önce) yemin (edecek tarafın tesbiti için) kur`a çekilmesini emretti."
HadisNo : 4905


Fasil : KAZA (DAVA) VE HÜKÜM BÖLÜMÜ
Konu : Davalar Ve Beyyineler
Ravi : Ebu Gatafan İbnu Tarif el Mürri
Hadis : Zeyd İbnu Sabit ve İbnu Muti aralarındaki bir ev sebebiyle (Medine valisi) Mervan`a dava açtılar. Mervan, minberde yemin etmesi şartıyla, evin Zeyd İbnu Sabit`e ait olduğuna hükmetti. Zeyd: "Ben onun için şu yerimde yemin ederim!" dedi. Mervan da: "Hayır! Hukukun kesinleştiği yerde yemin edeceksin!" dedi. Bunun üzerine Zeyd "Hakkım haktır" diye yemin etmeye başladı ve minberde yemin etmekten imtina etti. Mervan bu duruma hayret etti.
HadisNo : 4906


Fasil : KIYAMET VE KIYAMETLE İLGİLİ MESELELER BÖLÜMÜ
Konu : İbnu Sayyad Hakkında
Ravi : Muhammed İbnu`l-Münkedir
Hadis : Cabir İbnu Abdillah (ra), İbnu Sayyad`ın Deccal olduğu hususunda yemin ederdi. Ben: "Sen Allah`a yemin de ediyorsun ha!" dedim. Bana şu cevabı verdi: "(Nasıl etmeyeyim?) Ömer İbnul-Hattab (ra)`ın, Resulullah (sav)`ın yanında İbnu Sayyad`ın Deccal olduğu hususunda yemin ettiğini işittim. Buna rağmen Aleyhissalatu vesselam kendisini reddetmemişti."
HadisNo : 5014


Fasil : KAZA (DAVA) VE HÜKÜM BÖLÜMÜ
Konu : Davalar Ve Beyyineler
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Resulullah (sav), yemin teklif ettiği bir adama: "Kendinden başka ilah bulunmayan Allah`ın adıyla, o kimsenin yani dava sahibinin senin yanında malı olmadığına yemin et!" buyurdu.
HadisNo : 4907


Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Yemin Hakkında Müteferrik Hadisler
Ravi : Ebu Hureyre
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "yemin, yemin isteyenin niyetine göredir" [Bir diğer rivayette: "Senin yeminin arkadaşının seni kendisiyle tasdik ettiği şeye göredir" denmiştir.]
HadisNo : 5829


Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Yemin Kelimesi Ve Kendisiyle Yemin Edilenler
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Resulullah (sa) yemin teklif ettiği bir kimseye şöyle söyledi: "Haydi! Kendinden başka ilah olmayan Allah`a kasem ederek o kimsenin yani iddia sahibinin sende hiçbir şeyi olmadığına yemin et!"
HadisNo : 5811


Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Yemin Hakkında Müteferrik Hadisler
Ravi : Süveyd İbnu Hanzala
Hadis : Resulullah (sa)`a gitmek üzere yola çıkmıştık. Beraberimizde Vail İbnu Hucr radıyallahu anh da vardı. Yolda onu, bir düşmanı yakaladı. Herkesi yemin etmeye zorladılar. Ben, "o, kardeşimdir" diye yemin ettim. Bunun üzerine onu serbest bıraktılar. Resulullah`a gelince olup biteni anlattım. "(Önümüzü kesen) grup herkesi yemine zorladı, ben de onun kardeşim olduğuna yemin ettim" dedim. "Doğru söylemişsin, Müslüman Müslümanın kardeşidir!" buyurdular.
HadisNo : 5831


Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Yemini Bozmak
Ravi : Ebu Musa
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Ben, Allah`a yemin ederek söylüyorum: İnşaallah, herhangi bir şeye yemin edilince, yeminin aksini yapmayı daha hayırlı görecek olsam, yeminimi kefaretler, hayırlı gördüğüm şeyi yaparım."
HadisNo : 5827


Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Yemini Bozmak
Ravi : Ebu Hureyre
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Kim bir şey hususunda yemin eder, sonra da hilafını daha hayırlı görürse, derhal kefaret vererek yemininden vazgeçsin ve yemin ettiği husustan daha hayırlı olanı yapsin."
HadisNo : 5826


Fasil : BEY (ALIM-SATIM) BÖLÜMÜ
Konu : Sıdk Ve Emanet
Ravi : Kays İbnu Ebi Gareze el-Gıfari
Hadis : Biz hicret etmezden önce simsarlar olarak isimlendiriliyorduk. Bir gün, Medine`de, bize Hz. Peygamber (sav) uğradı. Bize ondan daha iyi bir isim verdi. Buyurdu ki: "Ey tüccarlar, satış işine, yemin ve boş söz karışır..." (Bir başka rivayette şöyle denmiştir: "Satış işine yemin ve yalan bulaşmaktadır, siz (Rabbin gadabını söndüren) sadaka karıştırın")
HadisNo : 196


Fasil : İLİM BÖLÜMÜ
Konu : Hadisin Yazılması
Ravi : Zeyd İbnu Sabit
Hadis : Resulullah (sav) bana emretti, ben de onun için, Süryanice (yahudi) yazışını öğrendim. Şöyle demişti: "Allah`a yemin olsun , ben yazı işinde yahudiye emniyet edemiyorum!" (Zeyd) der ki: "Allah`a yemin olsun bir ayın yarısı geçmeden, o yazıyı öğrendim ve hazakat kazandım, Resululah`ın onlara olan mektuplarını yazıyor, onların gönderdiklerini de ona okuyordum."
HadisNo : 4135


Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Yemini Bozmak
Ravi : Aişe
Hadis : Hz. Ebu Bekr radıyallahu anh, aziz ve celil olan Rabbimiz yemin kefaretini indirinceye kadar yaptığı yeminlerinde hiç hanis olmadı. Ayet inince dedi ki: "Artık, bir yemin edip, sonra aksini yapmanın daha hayırlı olduğunu görecek olsam, (yeminim yerini bulsun diye direnmem) derhal daha hayırlı gördüğüm hususu yapar, yeminim için de kefaret öderim."
HadisNo : 5828


Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Yemin Kelimesi Ve Kendisiyle Yemin Edilenler
Ravi : Katile Bintu Sayfi
Hadis : Resulullah (sa)`a bir Yahudi uğradı ve: "Siz Müslümanlar Allah`a benzerler koşuyor ve sirke düşüyorsunuz ve diyorsunuz ki: "Allah istedi ben de istedim." Yine diyorsunuz ki: "Ka`be`ye yemin olsun!" Bunun üzerine Resulullah (sa) Ashab`a, yemin etmek istedikleri zaman "Ka`be`nin Rabbına kasem olsun!" demelerine ve: "Allah istedi sonra da ben istedim" demelerini emretti.
HadisNo : 5815


Fasil : NEZİR (ADAK) BÖLÜMÜ
Konu : Taate Yönelik Nezir
Ravi : Aişe
Hadis : Kim "malım Ka`be yolunda feda olsun!" diye nezrederse, ona yemin kefareti gerekir. Kim de bağışlayacağı malı tayin edip belirlerse, o malı çıkarması gerekir, hatta bu mal üçte bir den fazla bile olsa. [Bu hadisin "...yemin kefareti gerektirir" ibaresine kadar olan kısmını, Muvatta`da İmam Malik tahric etmiştir. Geri kalan kısmım ise Rezin tahric etmiştir.]
HadisNo : 5739


Fasil : HİLAFET VE İMAMETLE İLGİLİ BÖLÜM
Konu : Emir Olmanın Kötülüğü
Ravi : Abdurrahman İbnu Semüre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ey Abdurrahman! Emirlik isteme. Eğer senin talebin üzerine sana emirlik verilirse, istediğin şeyin sorumluluğu sana yüklenir. Eğer sen talibi olmadan sana emirlik verilirse, o işte yardım görürsün. Bir iş için yemin eder, sonra da aksini yapmakta hayır görürsen, daha hayırlı gördüğün ne ise onu yap, ettiğin yemin için de kefarette bulun."
HadisNo : 1723


Fasil : İLA BÖLÜMÜ
Konu : İla
Ravi : Ali
Hadis : Bir kimse hanımına yaklaşmamaya yemin ederse (ila`ya karar verirse), bundan boşanma hasıl olmaz. Dört aylık müddet geçince, ila yapan koca tevkif olunur, ya boşar ya da kefaret ödeyerek rücu eder." İmam Malik der ki: "Bir kimse, çocuğu sütten kesilinceye kadar hanımına yaklaşmamaya yemin edecek olsa, bu ila yemini sayılmaz. Bana Hz. Aişe`den ulaşan bir rivayete göre, bu durumdan kendisine sorulduğu vakit bunun ila olmadığını belirtmiştir."
HadisNo : 111


Fasil : BORÇ VE ÖDEME ADABI BÖLÜMÜ
Konu : Borç Ve Ödeme Adabına Dair
Ravi : Ebu Katade
Hadis : Anlattığına göre, Ebu Katade, bir boçlusunu (para taleb etmek üzere) aramıştı. O, kendisinden gizlendi. Bilahare adamı buldu. Ancak: "Dardayım" dedi. Bunun üzerine: "Allah`a yemin eder misin?" diye sordu. Borçlu: "Vallahi" diye yemin etti. Ebu Katade: "Ben Resulullah (sav)`ın, "Kim Allah`ın kendisini kıyamet gününün sıkıntısından kurtarmasını isterse darda olana nefes aldırsın veya tamamen bağışlayıversin" dediğini işittim" dedi.
HadisNo : 1938


Fasil : SOHBET BÖLÜMÜ
Konu : Kadının Kocası Üzerindeki Hakları
Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav), bana: "Ben senin bana kızdığın ve benden razı olduğun zamanları biliyorum" buyurdular. Ben: "Bunu nereden anlıyorsunuz?" diye sordum: "Benden razı oldun mu bana: "Hayır Muhammed`in Rabbine yemin olsun!" diyorsun. Bana öfkeli olunca: "Hayır! İbrahim`in Rabbine yemin olsun!" diyorsun" dedi. Ben: "Doğru, ey Allah`ın Resulü, ben sadece senin adını terkederim?" dedim.
HadisNo : 3311


Fasil : AF VE MAĞFİRET BÖLÜMÜ
Konu : Af Ve Mağfiret Hakkında
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Nefsim kudret elinde olan Zat`a yemin ederim ki, eğer siz hiç günah istemeseniz, Allah sizi toptan helak eder; günah işleyen, arkadan da istiğfar eden bir kavim yaratır ve onları mağfiret ederdi." [Rezin şu ziyadede bulundu: "Resulullah (sav) buyurdu ki: "Nefsim elinde bulunan Zat-ı Zülcelal`e yemin olsun ki, günah işlemediğiniz takdirde ondan daha büyük olan ucb`e düşeceğinizden korkarım." [Bu rivayet, Münziri`nin et-Terğib ve`t-Terhib`inde kaydedilmiştir (4.20)]
HadisNo : 4142


Fasil : KIYAMET VE KIYAMETLE İLGİLİ MESELELER BÖLÜMÜ
Konu : Cennet Ve Cehennem
Ravi : Ebu Hureyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri cenneti yarattığı zaman Cibril aleyhisselam`a: "Git ona bir bak!" buyurdular. O da gidip cennete baktı ve: "[Ey Rabbim!] Senin izzetine yemin olsun, onu işitip de ona girmeyen kalmayacak, herkes ona girecek!" dedi. (Allah Teala hazretleri) cennetin etrafını mekruhlarla çevirdi. Sonra: "Hele git ona bir daha bak!" buyurdu. Cebrail gidip ona bir daha baktı. Sonra da: "Korkarım, ona hiç kimse girmeyecek!" dedi. Cehennemi yaratınca, Cebrail`e: "Git, bir de, şuna bak!" buyurdu. O da gidip ona baktı ve: "İzzetine yemin olsun, işitenlerden kimse ona girmeyecektir!" dedi. Allah Teala hazretleri de onun etrafını şehvetlerle kuşattı. Sonra da: "Git ona bir kere daha bak!" dedi. O da gidip ona baktı. Döndüğü zaman: "İzzetine yemin olsun, tek bir kişi kalmayıp herkesin ona gireceğinden korkuyorum!" dedi."
HadisNo : 5124


Fasil : FEZAİL BÖLÜMÜ
Konu : Ashabın Faziletlerinin Mücmel Zikri
Ravi : İmran İbnu Huseyn
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "İnsanların en hayırlıları benim asrımda yaşayanlardır. Sonra bunları takip edenlerdir, sonra da bunları takip edenlerdir." İmran (ra) dedi ki: "Kendi asrını zikrettikten sonra iki asır mı, üç asır mı zikretti bilemiyorum." Bu sonuncuları takiben öyle insanlar gelir ki kendilerinden şahidlik istenmediği halde şahidlikte bulunurlar, onlar ihanet içindedirler, itimad olunmazlar. Nezirlerde (adak) bulunurlar, yerine getirmezler. Aralarında şişmanlık zuhur eder." [Bir rivayette şu ziyade var: "yemin taleb edilmeden yemin ederler."]
HadisNo : 4363


Fasil : BEY (ALIM-SATIM) BÖLÜMÜ
Konu : Alış-Verişte Ve İkalede Kolaylık
Ravi : Amra Bintu Abdirrahman
Hadis : Bir adam bir meyve bahçesinin meyvelerini toptan satın aldı. Meyveyi toplayıp miktarını tayin edince, tahmin edilenden noksan buldu. Bahçe sahibini görerek eksik çıkan kısmı hesaptan düşmesini veya alım-satım akdinden dönmesini taleb etti. Fakat adam teklif edilenleri kabul etmemeye yemin etti. Bunun üzerine müşterinin annesi, Hz. Peygamber (sav)`e müracaat ederek durumu arzetti. Resulullah (sav): "O adam, hayır yapmamaya yemin etmiştir" buyurdu. Bu sözü işiten bahçe sahibi Hz. Peygamber (sav)`e gelerek: "Ey Allah`ın Resulü, talebini kabul ettim" dedi.
HadisNo : 203


Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Kendisiyle Yemin Edilmesi Yasak Olanlar
Ravi : İbrahim Nehai
Hadis : Biz çocukken, (büyüklerimiz) bizi şehadet ve ahd ile yemin etmekten menederlerdi.
HadisNo : 5818


Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Kendisiyle Yemin Edilmesi Yasak Olanlar
Ravi : Büreyde
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: Kim emanetle yemin ederse bizden değildir!"
HadisNo : 5817


Fasil : TEFSİR BÖLÜMÜ - ESBAB-I NÜZULE DAİR
Konu : Bakara Suresi
Ravi : Ebu Eyyüb
Hadis : Ravinin bir hücresi vardı ve içinde hurma bulunuyordu. Buraya bir gulyabani (cin) dadanmış gelip hurmadan alıyordu. Bu durumu Resulullah (sav)`a, açtı. Resulullah (sav) kendisine: "Git, tekrar görecek olursan "Allah`ın adıyla, Resulullah (sav)`a icabet et" dersin" buyurdu. Ebu Eyyub der ki: (Bekledim, tekrar gelince) yakaladım. Ancak, bir daha gelmeyeceğine dair yemin etti, ben de salıverdim.Sonra Resulullah (sav)`la karşılaştığımda Resulullah (sav): "Esirin ne oldu?" diye sordu. Ben: "Bir daha gelmeyeceğine dair yemin etti (ben de bıraktım)" dedim. Resulullah (sav): "O yalan söylemiş, o yalana alışkındır" buyurdu. Ebu Eyyüb, bir başka sefer yine geldiğini, yakalayınca gelmeyeceğine dair yine yemin ettiğini, yemini üzerine salıverdiğini anlatır. Resulullah (sav) tekrar: "Esirin ne oldu?" diye sorar. "Gelmeyeceğine dair yemin edince bıraktım" der. Resulullah (sav): "Yalan söylemiş, o zaten yalana alışkındır" buyurur. Ebu Eyyub (ra) üçüncü sefer yine yakalar ve: "Bu sefer seni bırakmayacağım, mutlaka Resulullah (sav)`a kadar götüreceğim" der. Bunun üzerine cin: "(Dinle beni) sana mühim bir şey hatırlatacağım: Ayet`ü`l-Kürsi var ya, onu evinde oku. O takdirde sana hiç ne şeytan ne başkası yaklaşamaz" der. (Ebu Eyyub yine salar) ve Hz. Peygamber (sav)`e gelir. Resulullah (sav): "Esirin ne oldu?" diye sorar. Olup biteni haber verince: "(Hayret), yalancı olduğu halde bu sefer doğruyu söylemiş" buyurur."
HadisNo : 502


Fasil : NEZİR (ADAK) BÖLÜMÜ
Konu : Ma`siyetle İlgili Nezir
Ravi : Ukbe İbnu Amir
Hadis : Resulullah (sav) buyurmuştur ki: "Nezir keffareti, başka bir şey zikredilmemişse yemin keffaretidir."
HadisNo : 5749


Fasil : BEY (ALIM-SATIM) BÖLÜMÜ
Konu : Ayıp Sebebiyle Malı Geri Vermeye Dair
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Anlattığına göre, kendisi, sekizyüz dirheme bir köle satar ve satarken "kusursuz" olduğunu söyler. Ancak, satın alan kimse bilahere: "Kölede bir hastalık var bana söylemedin" der. İhtilaf Hz. Osman (ra)`a götürülür. Adam: "Kölede hastalık olduğu halde, haber vermeksizin bana sattı" der. Abdullah (ra): "Ben onu kusursuz olarak sattım" der. Hz. Osman (ra) sattığı zaman kölede kusur olduğunu bilmediğine dair yemin etmesine hükmetti. Abdullah yemin etmekten imtina ederek, köleyi geri aldı. Köle yanında sıhhatine kavuştu. Sonra onu yeniden sattı ve bu sefer binbeşyüz dirhem aldı.
HadisNo : 387


Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Yemin Kelimesi Ve Kendisiyle Yemin Edilenler
Ravi : Ebu Hureyre
Hadis : yemin ettiği zaman Resulullah (sa)`ın yemini: "Hayır! Allah`a istiğfar ederim ki..." şeklindeydi.
HadisNo : 5814


Fasil : KAZA (DAVA) VE HÜKÜM BÖLÜMÜ
Konu : Davalar Ve Beyyineler
Ravi : İbnu Amr İbni`l-As
Hadis : Resulullah (sav) bana dedi ki: "Beyyine davacı üzerine, yemin de davalı uzerine düşer."
HadisNo : 4900


Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Yemin Kelimesi Ve Kendisiyle Yemin Edilenler
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sa)`ın yaptığı yeminlerin çoğu şöyleydi: "Kalpleri çeviren Zat`a yemin olsun, hayır!"
HadisNo : 5812


Fasil : NEZİR (ADAK) BÖLÜMÜ
Konu : Ma`siyetle İlgili Nezir
Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ma`siyette (günan şeylerde) nezir yoktur. Bunun kefareti de yemin kefaretidir."
HadisNo : 5744


Fasil : TEFSİR BÖLÜMÜ - ESBAB-I NÜZULE DAİR
Konu : Maide Suresi
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Benu Sehm`den bir kişi, Tecimüd`-Dari ve Adiy İbnu Bedda ile birlikte yola çıktı. Es-Sehmi, hiç Müslüman bulunmayan bir yerde vefat etti. Terikesini Temin ve Adiyy getirdiler. Ancak (Sehmi`nin yakınları vasiyette adı geçen) gümüş işlemeli bir kabı (teslim edilen mallar arasında) bulamadılar. (Şikayet üzerine) Resulullah (sav) bu hususta ikisine (Temin ve Adiyy`e) yemin ettirdi. Sonra kap Mekke`de bulundu. Kabın yanlarında bulunduğu kişiler: "Biz bunu Temin ve Adiyy`den aldık" diye yemin ettiler. Sehmi`nin yakınlarından iki kişi de kalkıp Allah`a yemin ederek: "Bizim şahitliğimiz o ikisinin şehadetinden daha doğrudur, kap da arkadaşımıza aittir" dediler. İbnu Abbas der ki şu ayet bunlar hakkında nazil oldu: "Ey iman edenler! Ölüm birinize geldiği zaman vasiyet ederken içinizden iki adil kimseyi, şayet yoklukta olup başınıza da ölüm musibeti gelmişse, namazdan sonra alıkoyacağınız, -şüpheleniyorsanız, "Akraba bile olsa yeminle hiçbir değeri değiştirmeyeceğiz, Allah`ın şahidliğini gizlemiyeceğiz, yoksa şüphesiz günahkarlardan oluruz" diye yemin eden- sizden olmayan iki kişiyi şahid tutun. Eğer bu şahidlerin günah işlemiş oldukları ortaya çıkarsa ölene kadar yakın hak sahibi diğer kişi bunların yerine geçer ve "bizim şahidliğimiz ikisininkinden de daha doğrudur, biz aşırı gitmedik, yoksa şüphesiz zulmedenlerden oluruz" diye Allah`a yemin ederler. Bu, şahitliği gerektiği gibi yapmalarını veya yeminlerinden sonra yeminlerin kabul edilmesinden korkmalarını daha iyi sağlar. Allah`tan sakının, dinleyin, Allah fasık kimselere yol göstermez" (Maide, 106-108)
HadisNo : 596


Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Yemin Kelimesi Ve Kendisiyle Yemin Edilenler
Ravi : Ebu Said
Hadis : Resulullah (sa) yeminde mübalağa edince: "Hayır! Ebu`l-Kasım`ın nefsini elinde tutan Zat-ı Zülcelal`e yemin olsun ki..." derdi.
HadisNo : 5813


Fasil : BEY (ALIM-SATIM) BÖLÜMÜ
Konu : Sıdk Ve Emanet
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Hz. Peygamber (sav)`ı işittim, diyordu ki: "(Ticarette yalan) yemin,(tüccarın zannınca) mala rağbeti artırır. (Halbuki gerçekte) kazancı giderir."
HadisNo : 197


Fasil : MESCİDLER BÖLÜMÜ
Konu : Mescidlerin İnşa Edilmesi
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ben mescidlerin yükseltilmesiyle emrolunmadım!" İbnu Abbas (ra) der ki: "yemin olsun! Sizler mescidlerinizi, Yahudi ve Hıristiyanlar gibi süsleyeceksiniz!"
HadisNo : 5522


Fasil : KAZA (DAVA) VE HÜKÜM BÖLÜMÜ
Konu : Davalar Ve Beyyineler
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : İki kadın bir odada deri dikiyorlardı. Bunlardan biri avucuna biz batırılmış olarak dışarı çıktı. Bunu diğerinin yaptığını iddia etti. Dava İbnu Abbas (ra)`a götürüldü, İbnu Abbas dedi ki: "Resulullah (sav) şöyle buyurmuşlardı: "Eğer insanlara sırf iddialarıyla (delil olmadan) talep ettikleri verilseydi, insanlar başkalarının kan ve mallarını istemeye kalkarlardı. Ancak iddia sahibine beyyine gerekmektedir. İddiayı inkar edene de yemin gerekmektedir. (Bu kadına) Allah`ı (yalan yere yemin etmenin günahını) hatırlatın. Ona şu ayeti okuyun: "Allah`ın ahdini ve yeminlerini az bir pahaya değişenler, işte bunlar için ahirette hiçbir nasib yoktur" (Al-i İmran 77). Kadına bu hatırlatıldı. Bunun üzerine kadın suçunu itiraf etti.
HadisNo : 4901


Fasil : KAZA (DAVA) VE HÜKÜM BÖLÜMÜ
Konu : Davalar Ve Beyyineler
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Resulullah (sav) (iddia sahibi iki şahid bulamazsa) bir yemin ve bir şahid(in yeterli olacağın)a hükmetmiştir."
HadisNo : 4902


Fasil : FEZAİL BÖLÜMÜ
Konu : Bazı Peygamberlerin Faziletleri - Hz. Musa (as)
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Müslümanlardan biri ile Yahudilerden biri aralarında münakaşa edip küfürleştiler. Müslüman öbürüne: "Resulullah (sav)`ı alemler üzerine seçkin kılan Zat-ı Zülcelal`e kasem olsun!" diye yemin etti. Yahudi de: "Musa aleyhisselam`ı alemler üzerine seçkin kılan Zat-ı Zülcelal`e kasem olsun!" diye yemin etti. Derken, o böyle der demez, müslüman elini kaldınp yahudi`ye bir tokat vurdu. Yahudi de doğruca Aleyhisselatu vesselam`a gidip hadiseyi haber verdi. Aleyhissalatu vesselam: "Beni Hz. Musa`ya üstün kılmayın! Çünkü insanlar hep bayılacaklar. İlk kalkan ben olacağım. Ben ayılınca Hz. Musa`yı Arş`ın bir ucundan tutmuş göreceğim. Bilemiyorum. O, bayılıp hemen ayılanlardan mıdır, yoksa Allah`ın istisna ettiklerinden midir?" buyurdu.
HadisNo : 4337


Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Yalan Yemin
Ravi : İmran İbnu Husayn
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Kim, (mahkeme gereği, yapması icabeden) bir yeminde yalan yere yemin ederse bu yemini sebbebiyle cehennemdeki yerini hazırlamış olur."
HadisNo : 5820


Fasil : DUA BÖLÜMÜ
Konu : İstiğfar; Tesbih; Tehlil; Tekbir; Tahmid Ve Havkale
Ravi : Esma İbnu`l-Hakem el-Fezari
Hadis : Hazreti Ali`yi dinledim, şöyle demişti: "Resulullah (sav)`dan bir hadis dinledim mi, Allah Teala hazretlerinin faydalanmamı dilediği kadar ondan istifade ediyordum. Şayet bir adam O`andan hadis rivayet edecek olsa (gerçekten duydun mu diye) yemin ettiriyordum. yemin edince onu tasdik edip rivayetini kabul ediyordum." Hz. Ebu Bekri`s-Sıddik (ra) bana şu hadisi rivayet etti ve bu rivayetinde Ebu Bekir doğru söyledi: "Resulullah (sav)`ı dinledim, demişti ki: "Günah işleyip arkasından kalkıp abdest alarak iki rek`at namaz kılan sonra da Allah Teala hazretlerine tevbe eden her insan mutlaka mağfiret olunur." Sonra da şu ayeti okudu. (Mealen): "Onlar fena bir şey yaptıklarında veya kendilerine zulmettiklerinde Allah`ı zikrederler, günahlarının bağışlanmasını dilerler. Günahları Allah`tan başka bağışlayan kim vardır? (Al-i İmran 135).
HadisNo : 1890


Fasil : SOHBET BÖLÜMÜ
Konu : Sohbet Hakkında Müteferrik Hadisler
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Hz. Ömer (ra), el-Cabiye`de bize hitaben: "Ey insanlar," dedi. "Ben, (şu hutbeyi okumak üzere) aranızda kalkıyorum, tıpkı, Resulullah (sav)`ın da bizim aramızda kalktığı gibi. (O kalkıp) şöyle demişti: "Size Ashabınız, sonra da onların peşinden gelecekleri (sonra da bunların peşinden gelecekleri) tavsiye ediyorum. Daha sonra (gelenler arasında) yalan, öylesine yayılacak ki, kişi, kendisinden yemin taleb edilmediği halde yemin edecek, şahidliği istenmediği halde şehadette bulunacak. Haberiniz olsun, bir erkek bir kadınla baş başa kaldı mı onların üçüncüsü mutlaka şeytandır. Size cemaati tavsiye ederim. Ayrılıktan sakının. Zira şeytan, tek kalanla birlikte olur. İki kişiden uzak durur. Kim cennetin ortasını dilerse, cemaatten ayrılmasın. Kimi yaptığı hayır sevindirir ve kötülüğü de üzerse, işte o, mü`mindir.
HadisNo : 3449


Fasil : NEZİR (ADAK) BÖLÜMÜ
Konu : Ma`siyetle İlgili Nezir
Ravi : İbnu Amr İbnu`l-As
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ancak, kendisiyle Allah Teala hazretlerinin rızası talep edilen şeylerde nezir vardır. Sıla-ı rahmi koparma üzerine de yemin yoktur."
HadisNo : 5745


Fasil : KIYAMET VE KIYAMETLE İLGİLİ MESELELER BÖLÜMÜ
Konu : Kıyamet Öncesi Fitneler
Ravi : Huzeyfe
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Nefsim yed-i kudretinde olan Zat-ı Zülcelal`e yemin olsun! İmamınızı öldürmedikçe, kılıçlarınızı birbirinize kullanmadıkça, dünyanıza şerirleriniz varis olmadıkça kıyamet kopmaz."
HadisNo : 5022


Fasil : KASAME BÖLÜMÜ
Konu : Kasame Hakkında
Ravi : Amr İbnu Şuayb an Ebihi an Ceddihi
Hadis : Muhayyisa`nın küçük oğlu Hayber`in kapısı önünde maktul bulundu. Resulullah (sav): "Öldüren hakkında iki şahid bul, katili sana ipiyle teslim edeyim!" buyurdu. Muhayyısa: "Ey Allah`ın Resulü! Biz nereden iki şahid bulalım? Zira onların kapıları önünde katledildi" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Öyleyse elli kere kasame yemini edersin" buyurdular. Muhayyısa: "Ey Allah`ın Resulü dedi, ben bilmediğim bir kimse hakkında nasıl yemin ederim?" Aleyhissalatu vesselam: "Onlardan elli kasame yemini talep edersin" buyurdular. Muhayyısa: "Ey Allah`ın Resulü! Onlar Yahudidir, biz onlara nasıl yemin teklif ederiz?" dedi. Bunun üzerine ölenin diyetini Aleyhissalatu vesselam onlara (Yahudilere) hükmetti ve yarısıyla onlara yardımda bulundu.
HadisNo : 4988


Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Yemin Yeri
Ravi : Cabir
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Şu minberimin yanında kim günaha sebep olan bir yemin ederse, hatta bu, yeşil bir misvak çubuğu için dahi olsa, mutlaka cehennemdeki yerini hazırlamış olur."
HadisNo : 5823

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hadisler, yemin, yle, İlgili


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fakirlik İle İlgili Hadisler Violent Hadis-i Şerifler 0 09 Nisan 2014 21:06
Zikir İle İlgili Hadisler Violent Hadis-i Şerifler 0 09 Nisan 2014 21:05
Şirk İle İlgili Hadisler Elysian Hadis-i Şerifler 0 08 Mart 2014 18:38
Kadınlarla İlgili Hadisler Burce Hadis-i Şerifler 0 27 Mart 2012 07:39
Tesettürle İlgili Hadisler Kalemzede İslamiyet 1 10 Ağustos 2011 02:45