IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

17Beğeni(ler)
  • 5 Post By Melodram
  • 3 Post By xena
  • 2 Post By Coldman
  • 2 Post By xena
  • 3 Post By Enchanting
  • 2 Post By Violent

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 07 Aralık 2014, 14:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Haftanın Polemiği: Karma eğitim zorunluluğu kaldırılmalı mıdır?




Malumunuz ülkemizde artık her yeni güne, yeni bir polemik ve tartışmayla başlıyoruz. MEB ile ilgili düzenlenen şurada sunulan bazı önerilerde tartışmalara yol açtı, bunların başında da '' karma eğitimin zorunlu olmaması '' konusu geliyor.

En başta buna tepki göstermekten kendimi alamadım ama sonra bununla ilgili bir şeyler okumaya karar verdim. ( Eurydice - Avrupa
Eğitim, İşitsel-Görsel Medya ve Kültür Yürütme Ajansı'nın yayımladığı kitaba göz attım ).

Cinsiyet kavramı belli ülkeler için değil, tüm dünya için işin içinden çıkılamaz tartışmalara neden olmuştur. Avrupa'da son 10 yılda özellikle bunun çok fazla gündeme gelmesi sebebiyle bahsettiğim ajansın bir rapor hazırlanması istenmiştir.
Tabii bu raporda cinsiyetle alakalı konulardan, yasalara ve politikalara, kız ve erkeklerin öğrenme farklılıklarından, cinsiyete ilişkin okul organizasyonlarına göre birçok konu ele alınmıştır.

Başarıdaki etkenlerden sadece bir tanesinin cinsiyet olabileceğinden bahsedilirken, kızların erkeklere göre daha çok okuma heveslisi olduğu ve daha başarılı olduğu da saptanmıştır. Daha sonra cinsiyetlere göre öğrenme becerilerine göre ayrımlar yapılmış, kızların sözel alanlarda daha başarılı olduğu görülürken, erkeklerin fen ve matematik alanında kızlara oranla daha başarılı olduğu gözükmüştür. Bazı istisnalar olsa da, birçok yaş grubu ve ülkede yapılan araştırmalar bu sonucu meydana getirmiştir.

Ülkemizdeki düzenlenen 19. Meb şurası kararlarında, '' şiddet ve taciz '' içerikli nedenlerle karma eğitimin kalkması gerektiği, hükümet yanlısı bir eğitim sendikası tarafından sunulmuştur.
Bunu böyle yazıyor olmam, birçok muhalif için '' hükümet yanlısı '' denildiği zaman hemen akla gerilemeyi ve haremlik/selamlık eğitimi akla getiriyor.
Avrupa'da yıllarca süren araştırmalarla sadece başarı odaklı ve sonradan da şiddet engelleme açısından birçok karar alınsa da, kız ve erkeklerin ayrı okuması sırasında bunun ileride bir soruna dönüşmemesi için cinsellikle alakalı eğitimlerde veriliyor.

Evet şimdi bize Avrupa'yı örnek gösterecekler, Almanya'da karma eğitim zorunluluğunun olmaması nedeniyle kadınların nasıl başarılı olduğunu söyleyeceklerdir, Belçika'da bununla ilgili yapılan çalışmalardan bahsedecekler ama bir şeyi kaçırıyorlar, o da bu ülkeler olayı sadece tacizden ibaret görmemişler, kişisel gelişimleri de göz önüne alarak bu ayrımdan faydalı bir şey çıkarmaya çalışmışlar.

Peki ülkemizde kadın ve erkek konusu yıllardan beri bu kadar büyük bir sorunken, erkek egemenliği kabul görmüşken ve Avrupa'nın yanından bile geçemeyecek zihniyette yetiştirilmişken okulların kız ve erkek olarak ayrılması daha büyük bir sorun yaratmaz mı?
Toplumda sürekli '' ateşle barut yan yana durmaz '' anlayışı hakimken, bu anlayışın sadece okullarda yıkıldığı, iki cinsin birbiriyle arkadaş olabilmesini ve birbirini tanımasını sağlayan okulların ayrılması, erkekleri acaba daha fazla sapkınlığa sürükler mi?
Çünkü benim düşünceme göre, bizim ülkemizde yapılması istenen şey kesinlikle başarı odaklı değildir, şiddet ve taciz odaklıdır, erkek ve kadın odaklıdır, bir nevi haremlik/selamlık zihniyetin dönüşüdür.
Başarı odaklı olabilmesi için, bir alt yapı oluşturulması ve eğitimde bir devrim olması gerekir. Biz daha eğitimi nasıl vereceğimizi, nasıl verim sağlayacağımızı, neyin faydalı, neyin faydasız olacağını kavrayamaz ve ayrımını yapamazken, cinsiyet odaklı böyle keskin bir ayrım, zaten ülkede tavan yapmış taciz ve şiddeti daha çok arttırmaz mı?
Bu kadar taciz ve şiddet karşıtı gözüküyorlar madem, her gün yüzlerce kadın dayak yerken, Doğu'da ya da Batı'da 10 yaşında kızlar evlendirilirken, eğitim hakkı ellerinden alınırken neredeler?

Yani bu öneriyi direkt reddetmek bilinçsizlik olurdu ama okuduklarımı düşününce de, bu konuda yetersiz olduğumuzu ve şu an reddedilmiş olmasına rağmen yeniden gündeme geldiğinde karma eğitim zorunluğunun kaldırılmasının bizi daha büyük yanlışlara sürükleyeceği kanaatindeyim.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Karma eğitim zorunluluğu ortadan kalkmalı mıdır, kalkarsa öneride bahsedilen '' şiddet ve taciz '' de azalma olur mu, en önemlisi de Avrupa'yı ele alırsak, bizde de başarı artar mı? Yoksa bu tamamen hükümetin kendi politikaları doğrultusunda, kadın ve erkeği birbirinden ayırmak mıdır?

(Bahsettiğim kaynağı okumak isteyenler [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bakabilir, ben daha özet ve genel şekilde yazmaya çalıştım, verilere pek girmedim.)



__________________
If you can't measure it, it doesn't exist.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 07 Aralık 2014, 17:23   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Haftanın Polemiği: Karma eğitim zorunluluğu kaldırılmalı mıdır?




Biz Avrupa'ya özendiğimiz sürece bu Türkiye ne ilerler ne de başarı sağlar. Karma eğitim zorunlu diye birşey çıkarıyorlar peki çıkarsınlar peki kaç kişimiz okuduğumuz bölümlerle bize iş olanak sağladılar? O değilde asıl Gündeme oturan bomba bir haber geziyor! Osmanlıca dersi zorunlu bir ders hale gelmesi! Tamam, gelsin madem peki bu dersi görünce hangi iş olanakları sağlanacak? Ne bileyim genclerimiz matematiği , fen i zor çözerken bu dersin olması neyi değiştirecek! Hepsini bi silelim basa dönelim madem bu karma eğitim Şartı oluyorsa bi okuyan öğrencilere sormak Lazım ? eğitimi neden zorlaştracak hale getiriyorlar anlamış değilim.

Elbette faydası olacağını düşünüyorlar fakat biz bu gördüğümüz eğitim sistemi denilen karma , öz, sade her ne ise Okuduğumuzda bize sağlanan olanakları hiç düşünmüşler mi? Bırakın bu boş işleri yahu! Adam akıllı eğitim görüp , bu Eğitim'in sonunda bize iş olanakları sağlansın aman işte karma eğitim okursanız okuyun okuduğunuz yerde iş yok Gözüyle görür oldu artık Gençlerimizin gözünde! Yazık yahu eğitimi öyle bir hale
getiriyorlar ki "eğitim" denilen altı harften soğudum.

Şiddet ve mağdur olan iki kelimemiz eğitime bağlanmamalı Eğitim gören insanda yapıyor eğitim görmeyen insanda insanın kendi eğitimi nefstir. Bence herkes kendi nefsine hakim olmalı

__________________
Kırk yılda bir gibisin...
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 07 Aralık 2014, 17:38   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Haftanın Polemiği: Karma eğitim zorunluluğu kaldırılmalı mıdır?




boş işlerle uğraşmaktan bi adım öte gidemiyoruz.
diğer ülkeler bak bi, adamlar çağ içinde çağ acıyor.
bizimkine bakmaya gerek yok aynı yerdeyiz.
ileri gitmek yerine adımları tersten atıyoruz.

bende biraz şiirsel bi dörtlük yazayım.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 07 Aralık 2014, 17:56   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Haftanın Polemiği: Karma eğitim zorunluluğu kaldırılmalı mıdır?




@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cümlelerin bile kafiyeli ne kadar güzel
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
)) hımm neyse konuyu bölmeyelim biz kendi bölümümüzde devam edelim lütfen!

__________________
Kırk yılda bir gibisin...
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 08 Aralık 2014, 13:21   #5
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Haftanın Polemiği: Karma eğitim zorunluluğu kaldırılmalı mıdır?




gectigimiz gunlerde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] egitim sisteminin sorunlarina kisaca deginmistim. tabii uzerinde tartisilacak cok sey var ve karma egitim bunlardan yalnizca bir tanesi. tartisilacak konunun cok fazla disina cikmamaya calisarak eklemek istedigim bir kac sey olacak.

evvela kabul etmemiz gerekiyor ki bizim egitim sistemimiz tamamen yanlistir. sistemin hangi kademesi ve hangi pozisyonunda olursa olsun bu durumdan sikayetci olan, sayilari goz ardi edileyemecek kadar cok insan var. kabul ediyorum her ne kadar sistem iyi de olsa kotu olsa egitim esasında bireysel de birseydir, ki bu yuzden varolan sistemde de basarili olabilen ogrenciler vardir. ancak bizim toplumumuzda, yalnizca sistem degil egitim algisi da yanlistir. oyle saniyorum ki ayni seyi bir kisim egitmenlerimiz ve ebeveynlerimiz icinde soylemek mumkun. bugun okullarimizda gercekten kaliteli bir egitim anlayisi olsaydi insanlar ozel dershanelere hatri sayilir meblalarda paralar oderler miydi? bir kere devletin bunu kabul ediyor olmasi, mevcut sistemin isleyisinde aksakliklarin oldugunun ispati degil midir? sevgili @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] -oyle saniyorum ki son gunlerde bu konunun gundemde olmasindan yola cikarak- yukarida cok guzel bir ornek vermis. yine [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ayni ornegi paylasmistim bende. evet, osmanlica. bir kere suna eyvallah soyumuz osmanli bunu inkar etmiyorum. osmanli ya da osmanlica'ya karsi bir insanda degilim. keske gecmisten gunumuze yayginlasarak gelseydi bu dil. keske ingilizce gibi evrensel bir dil olsaydi mesela. ama olmamis degil mi? peki simdi bunda diretmek neden? bu insanlar osmanlica ogrendiklerinde bu dili hangi alanda kullanacaklar? tum dunya tarafindan kabul gorulen ve ulkemizde dahi onemi bir hayli yuksek ingilizce degil de neden osmanlica? ve neden zorunlu? iste bunu anlayamiyorum. madem oyle secmeli yapin kardesim, dileyen, isteyen herkes alsin bu derside. netice de her kapi yine yukarida bahsettigim gibi sistemin bozukluguna aciliyor.

tartisma konumuza donecek olursak; siddet ve tacize dayandirilarak ortaya atilan karma egitimin kaldirilmasi da yanlistir. bunu bi an olsun bir kenara birakalim, siddet ve tacizden bahsedelim. muhakkak daha farkli sebepleri de vardir ancak bugun siddet ve tacizin en onemli nedeni bana gore egitimsizliktir. simdi bu ogrenciler ayri okullarda okutularak kadin-erkek ilisklilerinde ne derece egitimli olabilirler? ya da ayni nedenle bagli olarak, bu durumun daha buyuk problemlere yol acmayacaginin garantisini kim verebilir? kimse. ama tabi senelerdir egitim sistemimiz deneme tahtasi gibi. su an varolan duzende ne ogrenci biliyor akibetini, ne ogretmen. bu ve bunun gibi tartisilacak bir cok sey var fakat tartisma konumuzu dagitmamak amaciyla simdilik diger konulara daha fazla deginmeyecegim.

kisacasi, egitime bu tur yamalar yapmak yerine; gercekten nitelikli insanlarin yetistirilecegi bir sistemin aktif edilmesi taraftariyim.

okuma sabrini gosteren herkese ve elbette konu icin sevgili @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] a tesekkur ederim.
baska bir egitim konulu tartismada gorusmek uzere!

__________________
everything. everyone. everywhere. ends.

Konu Enchanting tarafından (08 Aralık 2014 Saat 14:53 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 13 Aralık 2014, 19:13   #6
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Haftanın Polemiği: Karma eğitim zorunluluğu kaldırılmalı mıdır?




Bay ve bayanın aynı ortamda beraber okuyup büyümeleri karşı cinslerin birbirlerini tanımaya da olanak sağlıyor. Arkadaşlığı, dostluğu, sevgi duygularını da yaşamaya olanak sağlıyor. Mesala kız lisesinde okuyan bayan arkadaşlarımızın okul çıkışlarında bir sürü erkek beklerdi. Sizce bunun sebebi nedir? Okul ortamında yaşayamadığı ortamı dışarda yaşayarak anlamaya çalışıyor ve bu ilerki dönemde daha büyük sorunlara sebep oluyor. Bir bayan yada bir erkekle hiç bir ortamda bulunmayan insan okul bittikten sonra karşı cinse nasıl davranacağı bile bilemiyor. Karma eğitime EVET diyorum.

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emeğine sağlık canım güzel bir konuya değinmişsin.
Tşkler.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
eğitim, haftanın, kaldırılmalı, karma, mıdır, polemiği, zorunluluğu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Haftanın Polemiği < 9 > SohbetBurada.com AftieL 2014 Polemikleri 14 22 Ekim 2014 20:24
Haftanın Polemiği < 6 > Geveze.ORG AngeL 2013 Polemikleri 2 09 Mart 2013 13:48
Haftanın Polemiği < 5 > Ayna.ORG Nightmare 2013 Polemikleri 9 07 Mart 2013 20:34
Haftanın Polemiği < 18 > mIRCLive.Com Ocean 2011 Polemikleri 22 28 Kasım 2011 09:02
Haftanın Polemiği < 2 > Chat.Com.TR huLk 2011 Polemikleri 32 01 Şubat 2011 11:38