IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 06 Ocak 2018, 11:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Neşet Ertaş'ın Varisi ''Hulusi GÖKMEŞE''




2012 yılında kaybettiğimiz abdallık kültürünün son büyük temsilcisi Usta Türkücü Neşet Ertaş anısına Beykoz Vakfı tarafından düzenlenen “Genç Neşetler Ses Yarışması”nda röntgen teknikeri Hulusi Gökmeşe birinci oldu. 10 yaşından beri bağlama çalan Gökmeşe ustanın 'Aydost Deyince' türküsünü onun uslubuna benzer söylemesi ile ilgili “İnsanı yakıtı dert derler. Ustayla bizim yakıtımız da dert” diyor.

Neşat Ertaş türkü demek, bağlama demek. Binlerce yıldır çalınan ve söylenmeye devam eden bie isim.Anadolu Mûsikî geleneğinin, ekol isimlerinden biri olan Neşet Usta, geleneksel halk müziğimize hizmet etmiş değerli bir sanatçı. Bozkırın Tezenesi olarak da bilinen Usta aynı zamanda Abdallık geleneğinin en önde gelenlerinden. Neşet Usta aramakla bulunur mu bilinmez ama Beykoz Vakfı usta türkücünün türkülerini gelecek nesillere aktarmak adına “Genç Neşetler Ustasının İzinde” sloganıyla ilki düzenlenen “Genç Neşetler Ses Yarışması” gerçekleştirildi. Ustanın eserlerini ona en yakın şekilde icra eden gençler seyircilere unutulmaz bir gece yaşattı.

RÖNTGEN TEKNİKERİ BİRİNCİ OLDU

Gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı Almanya, Hollanda, Amerika, Azerbaycan ve Fransa oylamaya katılan başlıca ülkeler arasında. Yarışmaya katılan eserler önce ön jüri değerlendirmesine daha sonra ise internet üzerinden halk oylamasına sunuldu. Jüri üyeliğini Türk Halk Müziği Sanatçılarından Bayram Bilge Tokel, Mehmet Erenler, Necmi Kıran, Gülşen Kutlu ve Elvan Sevim yaptığı yarışmaya 170 kişi içerisinden 10 kişi finale kaldı. Haftaiçi Şişli Kent Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül töreninde performansalarını sergileyen genç yeteneklerden Hulusi Gökmeşe birinci oldu. Bağlama üzerine hiç bir eğitim almayan Gökmeşe, konservatuar öğrencilerini geride bıraktı.
Yarışmaya Ankara'dan katılan 31 yaşındaki Gökmeşe dayısının çaldığı sazdan esinlerek 10 yaşından beri saz çalıyor. Selçuk Üniversitesi Radyoloji mezunu olan Gökmeşe Ankara'da bir sağlık kurululunda röntgen teknikeri olarak çalışıyor. Ustayı yakından takip edip bağlamasını ondan esinlenerek geliştiren Gökmeşe bozkırın tezenesinin ikinci ölüm yıl dönümde Kırşehir'de düzenlenen altın bağlama yarışmasında genç yetenek ödülünü almış. Bu zamana kadar birçok özel ve yerel televizyon programında bağlamasıyla dinleyicileri kendine hayran bırakan Gökmeşe şuan da albüm çalışması içinde olduğunu söylüyor. Bu alandan kendi daha da geliştirmeyi düşünen Gökmeşe, bağlamasız bir hayat düşünemediğini, bağlamanın artık ondan bir parça olduğunu söylüyor.

BU İŞİN SIRRI DERTTİR

Neşet usta için düzenlenen etkinlikte birinci olmaktan çok onun adının ve sanatının devam ettirilmesinin önemli olduğunu söyleyen Gökmeşe, herkesin ustadan bir şeyler alacağı için bu etkinliklerin devamlı olması gerektiğini belirtiyor. "İnsanın yakıtı dert derler. Bu isin sırrıda dert. Dert varsa o kadar ileri gidiyor insan. Ustayla kendimi kıyaslamak bile istemiyorum ama aynı dertleri yaşamış galiba. O kadar cok dinledimki onu. Her halime tercuman oldu. Ve artık zamanla benzemeye baslamısım" diyen Gökmeşe uslup ve tavır olarak ona en çok benzer şekilde türkü okumada birinci olmanın çok gurur verici olduğundan mutlu olduğunu da ifade ediyor.

__________________
''Engin Gönül Hakka Niyaz.''
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Neşet Ertaş'ın evi soyuldu cLaS Haber Arşivi 0 07 Ekim 2012 11:28
Neşet Ertaş vefat etti. Nava Haber Arşivi 18 26 Eylül 2012 21:21
Neşet Ertaş Son Yolculuğunda Flevour Haber Arşivi 0 26 Eylül 2012 16:27
Neşet Ertaş son konserine çıkıyor Juventus Kültür ve Sanat 0 10 Kasım 2009 15:25