IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  vaybe sohbet

>
+
Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Dedecan61
  • 1 Post By Sarya

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 24 Ocak 2023, 16:28   #1
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Göz Alıcı Puf Puf Kabaran Kekler İçin İpuçları





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Neredeyse herkes bir kere olsun kek yapmıştır, en azından yapmayı denemiştir. Pek çoğumuz yaptığımız keklerin güzel kabarmadığından şikayetçi oluruz, gayet doğal çünkü keki, kek yapan kabarıp kabarmamasında. Bugün size sunacağımız listeyle “kekler nasıl güzel kabarır?” sorusunun cevabını tam anlamıyla alacaksınız.

Kek Nasıl Kabarır? Püf Noktası Nedir?
Kek yapmak çoğu kişi tarafından kolay bir şey olarak gözükse de doğru yapılmadığında kişiyi rezil edebilir.
Keki güzel yapabilmek bir sanat bu sanata ulaşmak ise bilim gerektirir.
Bu söylediğim gözünüzü korkutmasın “kek nasıl iyi kabarır?” sorusunun cevabını bugün alarak yumuşacık, çıtır kabuklu enfes kekler elde edeceksiniz.
Kek yapmanın pek çok ayrıntısı vardır.
Bu ayrıntıların bazıları sizin elinizdedir, mesela: çırpma süresi, çırpma şekli, pişirme süresi, pişirme sıcaklığı gibi.
Ancak sizin elinizde olmayan bazı ayrıtılar da mevcut örneğin: unun cinsi, sıcaklık seviyeleri gibi. Elinizde olmayan durumlar, kekinizin kıvamını etkileyebilir.
Kek yapmada en önemli püf noktalarından biri hamuru güzel kıvam alana kadar çırpmaktır.
Doğru kıvam elde etmek demek kesinlikle çok fazla çırpmak demek değildir.
Önemli olan o dokunun ve ipeksiliğin doğru bir sürede hamura işlenmesidir.
Tabii bunu öğrenmeniz, iç güdüleriniz ile hareket etmeniz zamanla kazanılacak bir durumdur. Kekinizin doğru kıvamda olmasını istiyorsanız:

Malzemeleri verilen sırada ekleyin,
Malzemelerin biri bile oda sıcaklığındaysa diğerlerini de oda sıcaklığında kullanın,
Kekin içindeki havanın korunması adına malzemeleri yavaş ve azar azar ekleyin,
Sıvı malzemeleri hızlı karıştırmak adına mikser vs. kullanırken, katı malzemeler eklenince spatula vs. kullanın. (Ayrıca size tavsiyem tahta kaşık kullanmayın, endüstriyel mutfaklarda tahta kaşık kullanılmaz, sağlıksız ve tehlikelidir. Onun yerine metal veya plastik ürünleri tercih edin.)
Unu, vanilin, kabartma tozunu eklediğiniz sırada elemeyi unutmayın. Bu kekinizi daha kabarık hale getirir.
Hamuru tam anlamıyla oluşturduktan sonra dışarıda fazla bekletmeyin, doğrudan pişime geçmesini sağlayın.
Fırını önceden ısıtmayı sakın unutmayın. Bu tarifte çok önemli bir noktadır.
Pişen keki fırında bırakmayın, fırında kalması istenemeye ısım alımına dolayısıyla fazla pişmesine neden olur.
Keki fırından aldıktan sonra ılımasını bekleyin ve daha sonra keki kalıptan çıkartın, böylece kek dağılmayacaktır.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Eğer kek nasıl çok kabarır? diye merak ediyorsanız. Bu işlemle birlikte kabartma tozunu kullanabilirsiniz. Lakin bu istenmeyen sonuçlar da verebilir.

Kek En Güzel Nasıl Kabarır?
“Ben zaten bunları biliyorum” diyorsanız, “kek en iyi nasıl kabarır?” sorusuna cevap alamadıysanız.
Söylediklerime ek olarak birkaç şey daha ekleyeyim. Kekin olmazsa olmazlarından olan şeker, iyi çırpılmazsa sıkıntı yaratabilir.
Bu yüzden şeker tamamen yok olana kadar yani gözden kaybolana kadar, iyice çırpmaya özen gösterin.
Hamura baktığınız zaman şekeri görmeseniz de alt kısımlarda olabilir.
Bu durumda da hislerimiz devreye girecek. Mikser kullanırken şekerin varlığının hissini alamıyorsanız, bir çatalla kontrol etmeye çalışın.
Ayrıca unu ve katı malzemeleri ekledikten sonra fazla karıştırmamaya çalışın. Fazla karıştırmak her zaman iyi bir şey değildir.

Tepside Kek Nasıl Kabarır?
Aslında bu sorunun cevabı çok basit, normal kalıpta nasıl kabarıyorsa öyle kabarır.
Tek farkı yükseklik olur, bunun da nedeni herhangi bir kalıbın bir tepsiye nazaran daha yüksek olması.
Tepside ise kekiniz daha geniş olur ve kalıptaki gibi şekil almaz.
Dediğimiz gibi kekin kabarması için gerekli tüm ön işlemleri yaptığınız sürece kekiniz tepside de kalıpta da güzelce kabaracaktır.
Aralarındaki tek fark en, boy ve yükseklik olacaktır.


__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kusursuz Saçlar İçin İpuçları YaRen Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 01 Temmuz 2019 01:28
Doğru Ruj Seçimi İçin İpuçları... Zen Makyajın Püf Noktaları 0 20 Haziran 2013 18:06
Bitkilerin Mutluluğu İçin İpuçları AngeLus Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 31 Ağustos 2012 10:45
Güzelliğiniz İçin Basit İpuçları N999 Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 12 Mart 2012 17:51
Seyahat Fotoğrafı İçin İpuçları Ruj Fotoğrafçılık 0 26 Kasım 2011 00:08