IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By xena

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Ekim 2019, 16:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gökyüzünde büyük rekabet




Büyük havalimanları aynı zamanda dünyanın sahipleri. Neden dünyanın sahipleri diyoruz? Dünya yolcu ve kargo taşımacılığında rekabet artık gökyüzüne taşındı. Son bir yıl içerisinde 40 milyondan fazla uçuş gerçekleşti ve 4 milyara yakın insan havada kaldı. Peki ya bu yoğunluğu üstlenen evsahipleri kimler ? İşte şimdi en büyük 3 evsahibinden bahsedeceğiz.

1) Hartsfield – Jackson Atlanta Uluslararası Havaalanı

Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan havaalanı, bir yıl içerisinde 100 milyondan fazla yolcuyu ağırlayarak dünyanın en büyük havaalanı olarak karşımıza çıkıyor. Hartsfield Jackson Havalimanı kuzeyden güneye toplamda 5 piste sahip ve 3 pist 2743 metre ile aynı uzunluğa sahip. 4. Pist 3048 metre ve son pist ise 3624 metre uzunluğu ile havalimanın en büyük pist olma özelliğini taşıyor. Hartsfield Havalimanı geçtiğimiz ayda iç ve dış hatlar dahil 9.942.237 milyon kişiye ev sahipliği yaptı bu uçuşları toplamda 26 havayolu şirketi 78.280 bin operasyon ile gerçekleştirdi. İç hat uçuşlarında sırasıyla Delta Airlines , Southwest Airlines ve American Airlines etkili olurken dış hatlarda Delta Airlines , Air Canada ve Virgin Atlantic etkili olmakta.

2. Pekin Başkent Uluslararası Havaalanı

Çin'in başkenti Pekin yakınlarında yer alan uluslararası havalimanı. 2003-2008 yılları arasında inşa edildi. Ünlü İngiliz mimar Norman Foster tarafından tasarlandı. Terminal binasının iki yanındaki ejderha benzeri şekil ve aerodinamik çatı, havaalanının simgesidir. Havaalanı, 29. Olimpiyat Oyunları’nın nedeniyle ortaya çıkacak talebi karşılamak üzere yapılmış ve olimpiyatların hemen öncesinde tamamlanmıştır. 1.3 milyon metrekarelik alanda yer alan terminal, dünyada 1milyon metrekare barajını aşan ilk yapı olarak kaydedilmiştir. Terminalin üstü tek bir çatı ile kaplıdır. Pekin Başkent Havalimanı, 2018’de hizmet verdiği 101,2 milyon yolcu ile Atlanta’dan sonra dünyada 100 milyon yolcu sayısını aşmayı başaran ikinci havalimanı oldu.Pekin Havaalanı üç adet piste sahiptir. Bunların en küçüğü 50 metre genişliğinde 3200 metre uzunluğunda olup diğerleri ise 60 metre genişliğinde 3800 metre ve 3962 metre uzunluğuna sahiptir. Havaalanın havayolu şirket payı ve pazar payını incelediğimizde %38.5 koltuk kapasitesi ile Air china birinci sırada yer almaktadır. Düşük bütçeli şirketlerde ise %15.6 ile Chine Southern hemen ardından %13.1 koltuk kapasitesi ile Chine Eastern Airlines yer almaktadır.

Bu duruma iç hatlar ve dış hatlar olarak incelediğimizde durum değişmektedir. İç hatlarda bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Air China %40.2 koltuk kapasitesine sahipken China southern %20.3’e , China Eastern ise %17.2 koltuk kapasitesine sahiptir. Dış hatlara bakacak olursak düşük bütçeli havayolu şirketleri yer almazken Air China %33.9 hemen ardından %5.4 koltuk kapasitesi ile Hainan Airlines gelmektedir. Havaalanı’nın servis türünce %97.2’si full servis %2.8 ise düşük bütçeli taşıyıcı ve kargo uçuşları yer alır. Pekin Havalimanı havayolu ittifaklarında ise %43.8 Star Allience ikinci sırada %33.3 ile Sky Team son sırada ise %2.7 ile Oneworld yer almaktadır

3) Dubai Uluslararası Havaalanı

Dubai Uluslararası Havaalanı, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’ne hizmet veren birincil uluslararası havaalanı ve uluslararası yolcu trafiği ile Dünya’nın en işlek havalimanıdır. Aynı zamanda yolcu trafiğine göre Dünya’nın en işlek üçüncü havalimanı ve Dünya’nın en yoğun altıncı kargo havalimanıdır. Dubai Uluslararası Havaalanı kuzeyden güneye 2 adet piste sahiptir ikisininde genişliği 60 metre olup birinin uzunluğu 4000 metre ikinci ve en uzun olan pistin uzunluğu 4450 metredir. Pazar payında etkili olan havayolu şirketi Emirates’tir ve hemen ardından FlyDubai gelmektedir. Dubai Havaalanın’da servis türüne göre %72.9 full servis bulunurken ,bu oranın tamamını Emirates üstlenmektedir. % 27,1’ni düşük maliyetli taşıyıcılar , özel jetler ve kargo uçuşları yer almaktadır. Dubai Havaalanın’da Bayrak taşıyıcı firma Emirates %61 koltuk kapasitesi ile ilk sırada yer almaktadır bunun yanında düşük bütçeli ikinci havayolu şirketi Flydubai %14.3 ile ikinci sıradadır. Kabin sınıflarına göre baktığımızda da %1.7 first class, %10.4 business class ve %87.5 ile de ekonomi sınıfı yer almaktadır. Aynı zamanda bu iki milli havayolu dışında %1.9 koltuk kapasitesi ile Suudi Airlines yer alır. Bunun dışında 74 havayolu şirketi Dubai’ye uçuş yapmaktadır.


Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
havacılık, mavidir gökyüzü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Büyük acı gökyüzünde Violent Haber Arşivi 0 23 Ekim 2012 11:01
En büyük insansız helikopter gökyüzünde Chelt Havacılık Haberleri 2 09 Mayıs 2011 20:19