IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Eylül 2023, 17:05   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hamsterlar Neden Titrer?




Tatlı görünümleri ve enerjik yapılarıyla gönülleri fetheden hamsterlar, hassas ve narin canlılar olmalarıyla da bilinirler. Hamsterlar genel olarak az ilgiye ihtiyaç duyan canlılardır. Düzenli kafes temizliği, taze mama ve su erişiminin sağlanması onlar için yeterlidir. Ancak hamsterınızın sağlığını yakından gözlemlemeniz hassas canlılar oldukları için gerekliliktir.

Hamsterlar da titreme farklı nedenlere bağlı olarak karşılaşılabilen bir durumdur. Titreme söz konusu olduğunda bunun neden kaynaklandığını bilmek bir hastalığın erken teşhisine yardımcı olabileceği için son derece önemlidir. Hamsterların titremesi normal bir davranış olabileceği gibi fiziksel ya da psikolojik bir sorundan da kaynaklanabilir. Ortam sıcaklığı ve uykuda titreme fiziksel; korku, stres ve kaygı psikolojik nedenler arasında sayılabilir. Bunların yanı sıra hamsterın acı ya da hastalıktan dolayı titreyebileceği göz ardı edilmemelidir. "Hamster neden titrer?" ve "Hamsterın titremesi ne zaman bir soruna işaret eder?" gibi sorularınızın yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Hamsterların Doğal Davranışları ve Titrerken Gösterdikleri Hareketler
Hamsterlar sevimli ve küçük kemirgenlerdir. Farklı cins ve renklerde hamsterlarla karşılaşmak mümkün olsa da hepsinin ortak özellikleri ve davranış kalıpları bulunur. Titremeyle ilgili ortak özelliklerinden biriyse uykularıyla ilgilidir.
Hamsterların tıpkı insanlar gibi farklı uyku aşamaları vardır. REM aşamasına geçtiklerinde kaslarının seğirmesi ve hareket etmesi normal bir durum olarak karşılanır. Ancak titreme ve seğirmeleri aşırıysa, bu sırada ses çıkarma, hızlı nefes alma ve huzursuzluk gibi belirtiler gözlemleniyorsa altta bir sağlık sorunu ya da rahatsızlık yatıyor olabilir. Ayrıca hamsterlar 10 derece altındaki soğuk havalarda kış uykusuna benzer bir uyuşukluk hâline geçebilirler. Yiyeceğin az olduğu mevsimlerde enerjilerini korumalarını sağlayan bu içgüdüsel davranış, hamsterların vücut ısısının düşmesine ve metabolizmasının yavaşlamasına da neden olur. Vücutları sallanmaya benzeyen bir refleks üreterek kendini ısıtmaya çalışır. Elbette bunun aşırı olmaması gerekir. Soğuk karşısında titremek her canlı gibi hamsterlar için de normal bir durum olsa da hamsterınızın üşümesi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kendilerini tımarladıktan, temizledikten sonra gevşek tüy ve döküntülerden kurtulmak için kendilerini silkeyebilirler. Bu son derece normal bir davranıştır ve endişelenecek herhangi bir durum yoktur.

Yaşlanmaya bağlı olarak hamsterların hareket kabiliyetinde ve genel sağlıklarında düşüş yaşanabilir. Bu yüzden hareket ederlerken sallanabilir ya da titreyebilirler.

Hamsterların Titrerken Yaşadıkları Duygusal Durumlar ve Anlamları
Hamsterlar kolayca korkabilir ve strese girebilirler. Hatta bazı durumlarda neden korktuklarını, strese girdiklerini anlayabilmeniz bile zor olabilir. Böyle bir duygusal durum içinde olduklarındaysa sallanabilir ya da titreyebilirler. Hamsterların korkmasına ya da strese girmesine neden olabilecek bazı durumları şöyle örneklendirebiliriz:

Tutulduğu ilk birkaç sefer
Yeni bir insan ya da evcil hayvanla tanışırken
Kafesinin kendisinde ya da içerisinde büyük değişiklikler olduğunda
Kafesinde saklanmak için kendisine özel, korunaklı ve karanlık bir alanının olmaması
Evdeki diğer evcil hayvanlar, hatta aynı kafesi paylaştıkları agresif bir hamster
Yüksek sesler
Kafesine çarpılması ya da kafesinin sallanması

Hamsterınızın Titremesi Durumunda Yapabilecekleriniz
Hamsterların titremesinin kimi nedenleri normaldir. Kimileriyse minik dostunuzun mutlu bir hayat yaşaması için kontrol altına alınması gereken duygusal durumlardır. Ancak titremenin bir hastalıktan ya da başka bir sağlık probleminden kaynaklanabileceği ihtimali de vardır. Titremeyle birlikte uyuşukluk, iştahsızlık, donuk gözler, cilt parazitleri, sulu dışkı ve/veya gözlerden ya da burundan akıntı gelmesi gibi başka belirtiler fark ederseniz vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız. Titremenin ardında nörolojik bir problem, solunum yolu enfeksiyonu ya da soğuk algınlığı gibi farklı hamster hastalıkları yatıyor olabilir. Kontrolsüz bir şekilde titreme, seğirme ve kas spazmları ise hamsterınızın acil veteriner hekim müdahalesi gerektiren bir nöbet geçirdiği anlamına gelir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Hamsterların hem uykularında hem de gün içerisinde üşümelerini engellemek, ayrıca kış uykusu gibi uzun ve hareketsiz bir uykuya yatmalarını önlemek için ortam sıcaklığını buna göre ayarlayabilir, ona kafesinin içerisinde vücut ısısını korumak için kullanabileceği minik evler ve yuvalar temin edebilirsiniz.

Hamsterın yıkanması titremesine neden olabilir. Bunun yanı sıra yıkama esnasında derisindeki ve kürklerindeki doğal yağları yok ederek onun bazı hastalıklara karşı daha duyarlı hâle gelmesini sağlayabilirsiniz. Hamsterlar kendilerini temizlerler. Ancak tüylerinde kendilerinin temizlemediği kirlerin olması durumunda onu yıkamak yerine nemli bir havlu kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu sırada ona zarar verme ihtimali bulunan temizleyicileri kullanmamalısınız.

Dostunuzun korkusunu ve stresini azaltmak, kendisini daha mutlu hissetmesini sağlamak için kafesinin içerisinde ona hamsterlara uygun bir ortam yaratabilirsiniz. Hamsterlar dar ve kapalı alanlarda vakit geçirmekten hoşlanırlar. Ona içerisinde dolaşabileceği tünellerin, saklanabileceği yuvaların ve enerjisini atabileceği hamster tekerleği gibi oyuncakların olduğu bir ortam sağlayabilirsiniz. Aç kalmasını önlemek için hamsterınızın mamasını düzenli olarak taze mamayla değiştirmeli, özellikle aşırı sıcaklarda yeterli miktarda su tüketebilmesi için suluğunu kontrol etmeli ve tazelemelisiniz. Hamsterınızın henüz size alışmadığı durumlardaysa onu etkileşime zorlamamalı, yavaş yavaş yaklaşarak size alışması için ona zaman tanımalısınız.

petlebi.com

__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Muhabbet Kuşu Neden Titrer Risque Hayvanlar Alemi 3 02 Şubat 2020 12:38
Neden Hıçkırırız? Peki, kısa süreli hıçkırıklara neler neden olur? Sanem Sağlık Köşesi 0 25 Nisan 2018 12:20
Beden Titrer Yüreğinle Üşürsün Desmont Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 08 Ocak 2015 22:39
Tombik hamsterlar. Sue Hayvanlar Alemi 0 29 Temmuz 2012 12:20
Hamsterlar için 80 bin dolar harcadı Cemalizim Haber Arşivi 1 15 Eylül 2009 00:00