IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By manikdepresif

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Şubat 2024, 00:07   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tabiatın Barometreleri




Tabiattaki bazı işaretlerden, hayvanların hareketlerinden havanın geleceği hakkında bir tahmin yürütülebiliyor.
-
Meteoroloji bilimindeki bütün gelişmelere rağmen, hava tahminler raporlari cok kere yanlis cikmaktadir. Bircok kimseler bu yüzden, tabiattaki canlı veya cansız işaretlere bakarak yakın gelecekteki hava durumu hakkında bilgi edinmekten vazgecmemislerdir.
-
Hastalar, hayvanlar ve bitkiler, ayrıca gökyüzündeki bazı belirtiler havadaki muhtemel değişmeleri cok kere şaşılacak bir isabetle insana bildirmektedirler.
-
Romatizmalı veya sinirli insanlar şikayetlerinin artmasıyla çok kere birkaç gün sonraki hava değişikliğini önceden kestirebilirler. Bazı araştırmacılar hava basıncını, bazıları da yeryüzüne yakın hava tabakalarının kimyasal ve elektrik durumunu bundan sorumlu tutmaktadır. Bu bilim adamlarının çoğu, havanın etkilerinin vücutta biyo-kimyasal değişiklikler meydana getirdiği kanısındadırlar.
-
İnsanlar meteoroji konusunda karanlıkların içinde bocalarken, bütün hayvanlar ise bir gün sonrakı havayı isabetli şekilde bilebilmektedirler. Hayvanların hemen hepsi bir fırtınadan önce huzursuz olmakta ve ürkekleşmektedir. Eski bir inanış gereğince, yükseklerde uçan kırlangıçlar havanın iyi olacağına işarettir. Fakat bu işi yakından incelersek, kırlangıçların uçuşunun doğrudan doğruya böceklerin davranışıyle ilgili olduğunu görürüz. Sineklerle tatarcıklar kuru havada yükseklerde uçarlar, fakat daha ağır olan nemli hava hafif vücutlarına baskı yaptığından, aşağılara inmek zorunda kalırlar. Kırlangıçlar da bu böceklerin kuru havada yükseklerde, nemli havada ise yeryüzünün biraz yukarısında kovalarlar.
-
Yazın hayvanların davranışları, özellikle tabiatla birlikte çok daha iyi izlenebilir. Ötücü kuşların şarkısı sabah erken başlar, öğleyin durur, akşama doğruı tekrar başlayıp karanlık basarken sona ererse, havaların epey bir süre iyi gideceğine emin olabiliriz. Bu devrede tarla kuşları göklerde çok yükseklere çıkar, köstebekler harıl harıl çalışıp toprağın yüzeyinde küçük küçük tümsekler yaparlar.
-
Fakat kuşlar sabahleyin ötmeye hevesli değillerse, tarla kuşları uçuşmazlarsa, toprakta köstebeklerin taze toprak tümseklerine rastlanmazsa, kirpi gün ışığında ortalıkta gezerse ve tilki güpegündüz kırlarda koşarsa, havanın değişmek üzere olduğu muhakkaktır.
-
Yüksek dağlardaki hayvanlar, havadaki değişiklileri bölgenin etkisi altındaki ovalarda yaşayanlardan daha iyi hissederler. Bu arada küçük kargalar en sert kış günlerinde bile Aplerin zirvelerinden eksik olmazlar. Fakat barometrenin düşeceğini hissettikleri anda bağıraşarak vadilerin yolunu tutarlar ve alçaktan uçarlar.
-
Özellikle şehirlerde, kargaların alçaklara, mahallelerin arasına inmesi halk arasında havanın bozacağına alametdir.
-
Örümcekler de dikkate değer meterologlardandir. Ağlarının üzerinde çalıştıkları veya yeni ağlar ördükleri takdirde, güzel havalar daha bir süre devam edecek demektir. Ama calismaya hevesli görünmezlerse, havada değişiklik olacagi anlasilir.
-
Fakat bütün hayvanlarin hava tahminleri isabetli olmamaktadir. Hele bazen gazetelerde, ani hava değişiklerinin hayvanları gafil avladığına dair havadisler okumaktayız. Bu arada 23 eylül 1931'de Alpler'e birden ve vakitsiz olarak kar yağmaya baslayinca, krilangiclar zor durumda kalmislar ve uçakla Venedik'e nakledilmislerdi.
-
Bitkiler de görünüşlerindeki bazı değişiklikler yardımıyla insana havanın nasıl olacagina dair fikir vermektedirler. Bilenler, bulutların cinsinden ve şeklinden, güneşin doğarken ve batarken ki renginden, ayın etrafindaki haleden hava hakkında manalar cikarirlar.
-
Fakat herşeye ragmen bu incelemelerin isabet ihtimalinin yüzde yüz olmadığı hatırdan çıkarılmamalıdır.
-
-
-
Kaynak: Hayvanlar Ansiklopedisi

__________________
Bana sihirli kelimeyi söyle
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tabiatın Soğuk Sanatı Afrodit Kültür ve Sanat 2 02 Ekim 2010 23:36