IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By manikdepresif

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Şubat 2024, 22:47   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tozlaşmada arıların rolü




Arılarla bitkiler arasinda, karsilikli oyle sıkı bir bağ ve ilişki kurulmuştur ki, insanin bu ilahi tecelli karsisinda hayranlik duymamasi kabil degildir. Nesillerini devam ettirmek zorunda bulunan bir çok çiçekli bitkiler nektar (bal özü) denilen tatlı bir sıvı ifraz ederek birer mıknatıs gibi arıları cezbederler.
Arılar da bu tatlı su ile birlikte, hasıl olan pollenleri (cicek tozlarini) toplamak üzere günde onbinlerce cicegi dolasir dururlar. Bu ziyaret arılar kadar bitkileri de hoşnut bırakır. Çünkü; arılar pollen veya bal özü alırken üzerlerine bulaşan bir kısım çiçek tozlarını birbirinden cok uzaklarda bulunan ayni cinsten diger ciceklere taşımak suretiyle onlarin döllenmesine yardımcı olurlar. Böylelikle bilhassa meyvalı ağaçların fazla ürün vermelerini temin ederler.
-
Yabancı ülkelerde yapılan araştırmalar sonucu hesap edilmiştir ki, arıların zirai alanda, döllenme fiili dolayısıyla sagladiklari fayda kendi öz mahsullerinin en az beş katıdır. Bu oran meyva ve sebzeler üzerinde daha da büyüktür. Arıların, bir kilo bal yapabilmek için ortalama elle bin çiçeği dolaşmaları gerektiği düşünülürse, onların bitki döllenmesinde nasıl bir katkıda bulunduklari gerçeği kendiliginden anlasilmis olur.
-
Bal arıları topluca yaşamaları ve bereketli mahsul almanin sırrı biraz da arılara dayanır. Bu gercegi biz yollarca kendi arılıklarımızda bizzat müşahede etmişizdir. Zander isimli bir bilgin de şöyle bir tecrübe ile bu gerçeği anlatmıştır:
-
Tomurcuk halinde ve çiçek sayısı aynı olan yanyana iki armut dalından birine tül sararak arıların ziyaretine engel olmuş, bu daldan tek bir meyva alamadığı halde onun yaninda , aynı sayıda çiçeği bulunan daldan tam otuz üç adet armut toplamıştır.
-
Amerikada yapılan denemelerde arıların kaba yonca mahsülünü, tozlaşma sebebiyle beş misli arttırdıkları görülmüştür.
-
Buracıkta yeri gelmişken belirtelim: agaclarin ilaclanmasinda diger zararli boceklerle birlikte arılar da ölüme sürüklenebilirler. İlgililerin bu yolda son derece titiz ve uyanık davranmalari gerekir.
-

__________________
Bana sihirli kelimeyi söyle
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Arıların önemi! Rüzgar Hayvanlar Alemi 0 09 Mayıs 2012 00:22
Arıların Bal Yapması Ein Hayvanlar Alemi 0 12 Aralık 2010 03:55
Arıların koruduğu sahâbî BaRoN İslamiyet 1 10 Mart 2009 06:55