IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Aralık 2010, 15:39   #1
Çevrimdışı
Ein
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Öldüren balığa dikkat




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, yaz aylarında üreme zamanı olan balon balığının zehirli ve öldürücü olduğunu belirterek, kesinlikle tüketilmemesi uyarısı yaptı.

1860'lı yıllarda Süveyş Kanalı'nın açılması ile birlikte Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen balon balığının üreme zamanı olan bu mevsimde en zehirli dönemi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gökoğlu, bu canlı türünün Akdeniz'de yaz ayları için büyük tehlike oluşturduğunu söyledi. Geçen yıllarda İsrail'de 13 kişinin ölümüne neden olan balon balığının mayıs sonundan sonbahara kadar olan süre içinde üreme dönemleri olduğu için zehirli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu balık türünde toksin var. Toksinin 1 miligramı yetişkin bir insanı öldürebilir. Bu balığı tüketen kişi felç olup ölebilir. Herhangi bir panzehiri de yok" dedi.


Toksin zehirlenmesinin ortalama 20 dakikada dudaklarda kuruluk hissi ile başladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Gökoğlu, kol ve bacaklarda uyuşukluk, baş dönmesi ve sersemlik görülmesinin ardından terleme, kusma, morarma, konuşma güçlüğü yaşandığını ve bunu felç geçirmenin izlediğini kaydetti.


EN TEHLİKELİ TÜR

Akdeniz'in ısınmasıyla güneyli türlerin Kuzey Akdeniz'de görülmeye başladığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, biyolojik istilanın getirdiği türlerin en tehlikesi olan balon balıklarının, gaga gibi uzanmış iki, üç veya dört dişe sahip olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Balıkçı ağlarından fazla miktarda balon balığı çıkması ve bu balıkların satışa sunulması, tüketimini de teşvik ediyor. Mayıs sonundan sonbahara kadar olan süre içinde üreme dönemleri olduğu için zehirleme oranları da en üst seviyeye çıkmaktadır. Özellikle bu dönemlerde kesinlikle tüketilmemelidir." İstilacı balıklar olarak bilinen balon balıklarından 5 türünün Türkiye kıyılarında olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gökoğlu, bu türlerin Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus suezensis, Torquigener flavimaculosus, Sphoeroides pachygaster olduklarını söyledi.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
balığa, dikkat, Öldüren


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Erkekler Bu Balığa Dikkat..! Sır Esrarengiz Olaylar 0 29 Ağustos 2013 09:57
4 Evli Erkek Balığa Çıkar Violent Komedi ve Mizah 2 03 Ekim 2012 20:10
Balığa bak, tıpkı insan Süslü Esrarengiz Olaylar 0 11 Şubat 2010 00:17