IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ocak 2011, 23:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Lyme Hastalığı




Borreliosis (Lyme Hastalığı) zoonoz bir hastalıktır. İnsan ve Hayvanlarda görülebilen ve kenelerle bulaştırılan (taşınan) bakteriyel bir hastalıktır. İlk defa 1984 yılında Amerika'da köpeklerde rastlanmıştır. Bu hastalığa Borrelia Burgdorferi bakterisi neden olmaktadır.

Nasıl Bulaşır?

Bulaşma keneler vasıtasıyla olur. Enfekte kenenin kan emmek için ısırmasıyla Borrelia Burgdorferi bakterisi konakçı hayvanın veya insanın kanına geçer. Kan yoluyla beyine dahi yerleşebilen bakteri ensafalit tablosu oluşturur. Beyindeki deformasyonlar kalıcı rahatsızlıklara neden olduğu gibi ölümle de sonuçlanabilir. Bazı kayıtlarda inkubasyon döneminin 5 yıl olabileceği belirtilmektedir.

Nasıl Yayılır ve Nerelerde Bulunur?

Doğadaki birçok canlı bu bakterinin yayılmasında rol oynayabilir. Sıklıkla karnivorlar ile taşınan keneler yoluyla yayıldığı bilinse de bu geçişlerde kuşlarında keneleri taşıyarak rol oynadığı bilinmektedir. Borrelia Burgdorferi bakterisine kenelerin bulunduğu her ortamda rastlamak mümkündür. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise kenelerin bir canlıdan diğerine geçmesi için temasın şart olmadığıdır. Kan emip doymuş bir kene konakçısını istemeden terk eder, düşer. Bir süre sonra, çevresinde bulduğu ot, çim veya bitkinin en uç noktasına tırmanıp yeni konakçısına tutunmak için bekler. Bu alan sizin bahçeniz de olabilir, piknik yaptığınız yeşillikler de olabilir. Bu nedenle dikkatli olmak ve açık renk giyinmek olası kene kont.....syonunu erken fark etmenizi sağlayacaktır.

Son yıllarda yapılan çalışmalar göstermektedir ki köpekler Borrelia Burgdorferi bakterisini barındırdığı halde hastalık belirtilerini göstermeyip, sadece taşıyıcı olabilmektedirler. Bu şekilde, kendisi hasta olmazken üzerine gelebilecek kenelere bu bakteriyi bulaştırıp, diğer konakçılara iletmesi olasılığını doğurmaktadırlar.

Köpeklerdeki Belirtileri Nelerdir?

Artritis
Yüksek ateş
İştahsızlık
Bitkinlik
Ani gelen şiddetli ağrılar
Davranış bozuklukları
Bilinç kaybı
Ensafalit

Teşhisi Nasıldır?

Etkin bir teşhis yöntemi yoktur. Bu nedenler hastalıktan korunma önem taşır. Koruyucu hekimlik görevini üstlenen Veteriner Hekimlerinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kendinizi ve Köpeğinizi Korumak İçin Ne Yapmalısınız?

İlk olarak en kısa zamanda Veteriner Hekiminize başvurarak köpeğinize Lyme Vax aşısı yaptırmalısınız. Köpeğinizi dışarı çıkardığınızda uzun otlu alanlarda gezdirmemelisiniz. Her gezdirmeden sonra fırçalayarak olası kene tutunmalarını önleyebilirsiniz. Deriye tutunmuş bir kene varsa mutlaka alkollü bir pamuk yardımıyla bayıltarak almalısınız, daha sonra parçalıyarak öldürmelisiniz. Bahçenizi keneye karşı ilaçlamalısınız. Bu konuda Veteriner Hekiminizden yardım alabilirsiniz.

Lyme Wax Nedir?

Lyme hastalığına karşı geliştirilmiş tek aşıdır. Laboratuvar ve saha araştırmaları aşının Borrelia Burgdorferi bakterisi ile enfekte olmadan önce aşılanmış köpeklerde etkili olduğunu göstermiştir.

Hangi sıklıkla yapılmalıdır?

İlk uygulamanın ardından 21.günde yapılan rapel enjeksiyon bir yıllık bağışıklığı sağlamaktadır. Bu aşamadan sonra yılda bir kez aşılama devamlı korumayı sağlamaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hastalığı, lyme


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Lyme Hastalığı Nedir? PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 22 Ekim 2014 21:28
Köpeklerde Kenelerin Neden Olduğu Sık Karşılaşılan Erlischiosis Ve Lyme Hastalığı Lcia Hayvan Hastalıkları 0 07 Eylül 2014 15:49
Çocuklarda Lyme Hastalığı belirtileri Lykia Çocuk Sağlığı 0 06 Eylül 2014 23:11
'Ala hastalığı' olarak bilinen vitiligo hastalığı bulunanlar güneşten korunmalı. Sevda Sağlık Köşesi 0 30 Haziran 2012 15:48
Türk Nöroloji Derneği MS Çalışma Grubunun Lyme Hastalığına İlişkin Bildirisi Lucifer Sağlık Köşesi 0 25 Kasım 2011 20:32