IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Kasım 2012, 17:14   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Köpekler İnsanları Nasıl Anlar






Köpeklerle insanların dostluğu binlerce yıl eskiye dayanmaktadır. İnsanlar her çağda köpeklerle iletişim kurmayı başarmış ve onları eğitmişlerdir. Peki köpekler insanları nasıl oluyor da anlayabiliyor. İşte köpeklerin insanları anlaması…

Aralarında oldukça sağlam bir dostluk geliştirirler. Diğer evcil hayvanlara nazaran insanla ilişkiye geçen tek hayvandır ve oldukça zeki oldukları düşünülür. Eğitilmiş köpekler, insanları şaşırtacak olağanüstü davranışlar sergileyebilir. Yeri gelir körlerin gözü, yeri gelir emniyet güçlerinin hafiyeleri olurlar.

Köpekler genelde otur, koş, yat, kalk gibi tek heceli basit komutları anlayabilirler. Verilen eğitime göre bir köpek 100 kelimeden bile fazla sözcük öğrenebilir. Yapılan araştırmalar, ortalama eğitilmiş bir köpeğin 160 civarında sözcüğü anlayabildiğini gösteriyor. Peki, köpeklerin zihinsel kapasiteleri ne kadar derindir? Bu sorunun ölçülmesi için televizyon şovuyla ünlenen Rico adlı bir köpek üzerinde deneyler yapılmıştır.

Border collie cinsindeki bu köpeğin en önemli özelliği 200 sözcüğü anlama kapasitesine sahip olmasıydı.Sonuçlar oldukça şaşırtıcıdır. Araştırmalar önce Rico’nun gerçekten 200 kelime bilip bilmediğini kontrol etmek istediler.

Bunun için sahibinden Rico’nun tanıdığı nesneleri değişik odalara yerleştirdiler.
Rico ilk deneyden başarıyla geçti. Bir sonraki aşamada Rico’nun tanımadığı nesneleri daha tanıdığı nesnelerin arasına yerleştirdiler. Sahibi Rico’dan yeni nesnelerden getirmesini istediğinde sonuç yine başarılıydı. Bu test üst üste değişik nesnelerle tekrarlandığında Rico %70 oranında tanımadığı nesneleri bulup getirdi. Bu test, köpeklerin geniş bir sözcük anlama kapasitesine sahip olduğunu göstermekle birlikte onların eleme işlemlerini de gerçekleştirebileceğini göstermiş oldu.

Araştırmacılar Rico’yu daha zorlu testlere tabi tutmak için yeni deneyler geliştirdiler. Bu yeni deneyde araştırmacılar Rico’dan daha önce bir kez gördüğü nesneyi bir ay sonra hatırlamasını istediler. Bu nesneyi, aynı odada dört tanıdığı ve dört tanımadığı nesne arasına koyup tanımasını istediler. Rico bu deneyde %50 oranında başarı gösterdi. Bu deney, çok başarılı gözükmese de araştırmacılar için önemliydi çünkü bu başarı oranını üç yaşındaki çocukların başarı oranlarıyla karşılaştırabileceklerdi.


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anlar, köpekler, nasıl, İnsanları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İnsanları En Çok Korkutan 5 Şey Burce Serbest Kürsü 0 12 Mayıs 2012 14:29
Yılın İnsanları Kralice Haber Arşivi 0 18 Aralık 2008 18:13