IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Nisan 2016, 16:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nesli tükenmekte olan hayvanlar: lemur




Anavatanı Madagaskar olan, uzun burunlu, uzun kuyruklu lemur, soyları tükenmekte olan hayvanlar listesinde yer almaktadır…


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Lemur sözcüğü, gecenin ruhu ya da hayalet anlamındaki Latince lemures sözcüğünden gelir. Bu isim lemurlara, iri ve parlak gözleri ile tuhaf çığlıkları nedeniyle verilmiştir.

Yaklaşık 18 sene yaşayabilen lemurlar annelerinin tüylerine tutunacak kadar büyüyene dek, anneleri onları ağızlarında taşır. Lemurların 28 ayrı türü vardır. En hareketli lemur olan indriler, ağaçlar arasında büyük bir beceri ile atlayabilirler.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait Zoopark’ta yaşayan lemur ailesinde üçüz bebek sevinci yaşanıyor. Nesli tükenmek üzere olan lemurlardan bir tanesinin kış mevsiminde üçüz dünyaya getirmesi herkese sürpriz yaşattı. Hayvanat bahçesi yetkilileri, anne lemur ve yavrulara meyve partisi verip özenle bakıyor. Yavru lemurların sağlıklı büyümesi ve hayata tutunması için bir süre annelerinin karnında kalacağı öğrenildi.

Anne karnında genelde uyuyan yavrular uyandıklarında ise annesi tarafından emziriliyor. Üzerine titrenen sevimli anne, görevlilerin elleriyle özel bir şekilde besleniyor. Yaklaşık 1 ay sonra anne karnından çıkacak olan yavru lemurlar, daha sonra annelerinin sırtında dolaşmaya başlayacak.

Lemur ve Türleri Hakkında Bilgi

Madagaskar ve çevresindeki adaların sık ormanlarında yaşayan lemur uzun kuyruklu gececi hayvandır. Maki diye de adlandırılırlar. Cüce maki, kedi maki, kibar maki, mongos makisi, sporcu maki en bilinen türleridir.

İri gözlü, uzun kuyruklu maymun familyasından olan lemur gündüzleri ağaç dallarında dinlenir, gece faaliyet gösterir. Nebati (bitkisel) ve hayvansal gıdalarla beslenirler. En küçük türleri fare büyüklüğündedir. Kedi makilerin gündüzleri besin aramak için yerde dolaştıkları olsa da, bu sabah ve akşam serinliğinde olur. Ağaç kovukları veya ağaç dalları arasında yuva kuran lemurlar, yerde yuva yapmaz. Hatta kedi maki, hiçbir zaman yuva yapmaz; yüksek ağaç dallarına sarılarak uyur.

Makilerin en çok bilineni çoğu fare büyüklüğünde olan cüce makilerdir. Genellikle 60 gr ağırlığındadırlar. Kuyruğu ile beraber 13 cm olanları vardır. En çok Güneybatı Madagaskar’da yaşayan cüce makilerin bazıları ağaç dalları arasında kuş yuvasına benzer yuva kurarlar. Bir kısmı ise ağaç kovuklarında barınırlar. Erkekler, üreme mevsimlerinin dışında yalnız yaşarlar. Dişiler 10-15 bireylik gruplar halinde bir arada bulunurlar. Ağustos ayına rastlayan çiftleşme dönemlerinde, erkekler yuvalarını paylaşırlar. İki aylık gebelik dönemi sonunda altı gram ağırlığında bir ila iki yavru doğururlar. Yavrular ortak yuvada büyütülür. Üç ila dört ay sonunda erginlerin boyuna ulaşırlar. Yıl sonunda da erginleşirler. Geceleri besin aramak için daldan dala ustaca sıçrarlar.

Madagaskar’ın güney kısımlarında yaşayan kuyrukları 40-50 cm’yi bulan kedi makiler, 35 cm uzunluktadır. Gözlerinin ve ağızlarının etrafı siyahtır. Yerde gezinirken siyah-beyaz halkalı kuyruklarını yukarı kaldırırlar. Kedi miyavlamasına benzer sesler çıkaran kedi makiler, çoğunlukla bitkisel besinlerle beslenirler. Ağaçtan ağaca rahatça sıçrayan bu türün kulakları oldukça büyüktür.

Gri-kahverengi tüylü Mongos makileri kedi büyüklüğündedir. Madagaskar’ın kuzeybatı kısımlarında gruplar halinde yaşarlar.


__________________
Meğer candan öte bir can daha varmış..
Ve onun adı evlatmış..
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
lemur hakkinda hersey, nesli tukenmekte olan hayvanlar, nesli tukenmekte olan hayvanlar lemur


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Nesli Tükenmekte Olan Bitkiler PySSyCaT Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 28 Şubat 2016 15:36
Nesli Tükenmekte Olan Kuşlar Liaaa Hayvanlar Alemi 0 06 Mart 2012 23:45
Nesli Tükenen Hayvanlar Frozen Hayvanlar Alemi 0 01 Nisan 2011 20:50
Nesli tükenmekte olan 10 hayvan Frozen Hayvanlar Alemi 0 01 Nisan 2011 20:45