IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Nisan 2016, 16:25   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Develer susuz kaç gün yaşar?




Develer nasıl hayvanlardır? Susuzluğa dayanıklılığı ile bilinen develer, çölde aylarca susuz kalabilirler. Peki, develer susuzluğa nasıl dayanıyor?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Deve, devegiller (Camelidae) familyasının Camelus cinsini oluşturan iki evcil hayvan türünün ortak adı. Develer yük çeki ve binek hayvanı olarak kullanıldığı gibi, yünü, sütü, derisi ve eti için de beslenir. Yalnızca evcil türleriyle tanınan bu hayvanların yabanıl atalarından bu yana çok az değişikliğe uğramıştır.

Devenin iki türü vardır. Hindistan, Pakistan, Afganistan, Mısır, İran, Suriye, Arabistan gibi Güney Asya ülkeleri ile Afrika’da yetiştirilen tek hörgüçlü deve ve Orta Asya’da yetiştirilen çift hörgüçlü devedir.

Deve uzun bacaklarıyla uzun ve eğri boynuyla ve sırtındaki kamburuyla bilinen bir hayvandır. Geviş getiren, memeli ve evcildir. Develer otçuldurlar ve geviş getirdikleri için de etleri yenilebilen ve kurban edilebilen hayvanlardır. Yaşadığı yerler ise Asya, Avrupa ve Amerika’nın çöllük bölgeleridir. Deveye Arap ülkelerinde cemel ya da ibil denilir.

Develer oldukça dayanıklı hayvanlardır. Her türlü araziye uygun ayaklarıyla, besin deposu hörgüçleriyle, ısıysa karşı yalıtkan kürkleriyle, kumdan korunma özelliğine sahip başlarıyla çok özel bir hayvandır. Deveyi özel bir canlı yapan en ağır ve olumsuz şartlardan bile etkilenmeyen vücut yapılarıdır.

Develer yaklaşık 40-50 yıl yaşarlar. Tarih boyunca özellikle Sümerler, Hititler ve İranlılar deveyi ordularında kullanmışlardır. Araplar ve Romanlılar da deveden faydalanmışlardır. Büyük Sahra ve diğer çöl bölgelerinde bugün bile göçebe kavimlerinin hayatında yük ve binek hayvanı olarak önemli bir yer tuttuğu gibi, etinden ve sütünden de büyük ölçüde faydalanılmaktadır. Açlık ve susuzluğa günlerce hatta aylarca dayanabilir. Bu nedenle sıcak ve kuru memleketlerde at yerine kullanılmıştır.

Develerin hörgüçlerinde su bulunduğu ve uzun çöl yolculuklarında bu suyu kullandıkları söylenir, ancak bu doğru değildir. Eğer develerin hörgüçleri su ile dolu olsaydı, bu su sırtlarında sağa sola hareket edeceğinden dolayı dengelerini kaybetmelerine ve yürüme zorluğu çekmelerine neden olurdu.

Develerin hörgüçlerinde 30-35 kilo kadar yağ bulunmaktadır. Develer bu yağı enerji stoğu olarak kullanırlar. Onlar için hörgüçleri besin deposudur. Hörgüç aynı zamanda deveyi çöl sıcaklarından da korur. Hörgüçlerinde biriktirdikleri bu yağ, yiyecek bulamadıkları zaman periyodik olarak beslenmelerini sağlar.

Devenin ağız ve dudak yapısı sivri dikenleri bile rahatlıkla yiyebileceği şekildedir. En sert ve dikenli bitkileri bile ağızları kanamadan yiyebilirler. Dört yüzlü midesi ve sindirim sistemi ise önüne çıkan her şeyi öğütebilecek kadar güçlüdür. Çok acıktıklarında önüne gelen her şeyi yiyip kemirebilirler. Uzun boyunları sayesinde yerden 3 metre yükseklikteki yapraklara bile rahatlıkla uzanabilirler.


Develer susuzluğa nasıl dayanıyor?

Develerin vücutları, suyu depolamak konusunda uzmandır. Develer suya az gereksinim duyarlar. Suyu depoladıkları yer ise vücutlarındaki su depolama cepleri ve özelliklede kan dolaşım sistemidir. Bundan dolayı suyu dokularından kaybederler, böylelikle kanlarındaki su oranı etkilenmez ve bu özellikleriyle de su içmeden günlerce, aylarca yaşayabilirler. Devede yağın tek bir yerde toplanması vücudun yağa bağlı olarak her yerinden yoğun oranda su atılmasını engeller bu da devenin suyu minimum oranda kullanmasını sağlar.

Devenin susuzluğa dayanıklılığının diğer bir sebebi de, gündüz vücut ısısını 41 °C’ye kadar çıkartan bir mekanizmaya sahip olmasıdır. Bu sayede gündüz aşırı çöl sıcağında su kaybını minimum seviyede tutabilmektedir. Soğuk çöl gecelerinde ise vücut ısısını 30 °C’ye kadar düşürebilmektedir.

Bir deve 40-60 derece sıcaklıkta yaklaşık olarak 8-10 gün kadar susuz kalabilir. Susuz kaldığı bu süre içinde vücut ağırlığını %33’ünü kaybeder. Develer besin bulabildikleri bir çölde ise 6-7 ay susuz yaşayabilirler. Besinlerden aldıkları su onlara yetmektedir. Bir kış boyunca hiç su içmeden yol yürüyebilirler. Develer 10 dakikada ağırlıklarının üçte biri kadar su içebilirler. Ağırlıkları yaklaşık olarak 700 kg civarındadır. İçtikleri su miktarı kimi zaman 150-200 litreyi bulabilmektedir. Daha sonra bir hafta kadar hiç su içmezler.

__________________
Meğer candan öte bir can daha varmış..
Ve onun adı evlatmış..
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
develer hakkinda hersey, develer susuz kac gun yasar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yaşar İpek - Yaşar Gibiyim Amelia U, Ü, V, Y, Z 0 14 Mart 2014 21:00
Yaşar - Cadde Yaşar 2013 Albümü ve Şarkıları Violent Albüm Tanıtımları 0 13 Kasım 2013 14:32
Kars Susuz Sim Doğu Anadolu Bölgesi 0 18 Ağustos 2011 08:05