IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Fragile

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Mart 2020, 16:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
“Silky”, uçamayan dört kanatlı dinozor




“Silky”, uçamayan dört kanatlı dinozor

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Çin’de, bütün kuşların ortak atasına oldukça yakın, tamamen tüylerle kaplı yeni bir dinozor türü olan Serikornis sungei fosili bulundu.

Serikornis sungei, başından kuyruğunun ve ayaklarının uçlarına kadar tamamen tüylerle kaplı küçük bir dinozordur. Uluslararası bir paleontolog grubu tarafından bulunan bu fosil, kalıntısını inanılmaz bir şekilde korumuştur. Serikornis sungei, Çin’in Liaoning eyaletinde ortaya çıkan yeni bir tüylü teropod türüdür, kökeni 160 milyon yıl öncesine dayanır.

Bolonya’daki Capellini Müzesinde paleontolog olan Andrea Cau’nun da yer aldığı uluslararası bir paleontolog grubu tarafından The Sicience of Nature dergisinde belirtildiği üzere, dinozor 50 santimetre uzunluğundaydı ve iri bir güvercinden daha hafifti. İpek kuşu anlamına gelen Serikornis’e, tamamen tüylerle kaplı evcil bir tavuk ırkı özelliğini anımsatan tüylerinden dolayı “Silky” (İpekten) adı verildi.

“Dünyanın en ilkel kuşu olduğu düşünülen Serikornis, Archaeopterix lithographica’dan ve çağdaşı Aurornis xui’den 15 milyon yıl önce yaşamıştır”, diye açıklamakta Andrea Cau. “Bu yeni dinozor türüyle ilgili yapılan çalışmalar, kuşların tüylü küçük dinozorlardan geldiğini doğrular, ayrıca kuşların ve tüylerin evrimini anlamak için son derece önemlidir”.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kuşların bir atası mı?

Serikornis, Archaeopterix’inkine nazaran daha ilkel tüylerle belirtilir ve uçma yeteneğinden tamamen yoksundur: Tüylerin orantısı, biçimi, dayanıklılığı uçmaya elverişli değildir ve tüyler öyle gürdür ki, bunların hayvanın kur yapması ya da çevreye uyum sağlaması (renk-şekil bakımından bulunduğu ortama uyma) gibi davranışlarında rol oynadığı yönünde araştırmacılar hipotez ileri sürmüştür. Bu son hipotez, yırtıcılardan saklanabilmesi için bu küçük hayvanın çevreyle kamufle olmasına izin verebilecek açık ve koyu çizgili bazı tüylerin varlığıyla desteklenir.

“Serikornis, bize önceden Archaeopterix’in sunduğu kuşların evrimsel bir aşamasını gösterir; tüm kuşların ortak atası olması gereken dinozora oldukça yakındır”, diye açıklamakta Cau. “Yine de, bir dizi anatomik ayrıntı doğrultusunda, direkt olarak günümüz kuşlarının atası olduğu düşünülemez –ama çok yakın bir “kuzen”i olarak nitelendirilebilir- bu fosil küçük dinozorlardaki tüylerin uçmak için elverişli gerçek tüylere dönüşümünün nasıl olduğunu anlamamız için ipucu verir”.



Dört kanatlı kuşlar
Bilim dünyasında, kuşların, dört kanadını kullanarak uçabilen, kanatları ve bacakları uzun tüylerle kaplı, ağaçta yaşayan küçük dinozorlardan geldiği hipotezi uzun zamandır tartışıldı. Velociraptor ile akraba olan bu küçük dinozor fosilleri Çin’de bulunmuştur ve kökeni yaklaşık 120 milyon yıl öncesine kadar dayanır.

“Serikornis’in keşfi, kuşların tarih öncesi akrabalarının dört kanatlı olduğunu doğrular, ancak kanatların uçmak için kullanıldıklarını reddeder”, diye açıklamasını tamamlar Cau. “Her ne kadar dört kanatlı ilkel bir şekle sahip olsa da, bu dinozor uçamıyordu: ağaçlarda yaşamaya elverişli bir yapısı yoktu, karada yaşıyordu”.

Kaynak: National Geographic

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 11 Mart 2020, 17:04   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: “Silky”, uçamayan dört kanatlı dinozor




National wild izliyorum arada hayatimda gormedigim hayvanları goruyorum,trafikte kornayla taciz eden nesli tükenmiş hayvanlardan bahsetmiyorum bile
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
uçamayan dört kanatlı dinozor, “silky”


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Her gecenin sonu aynıydı, dört mevsim dört gün kadardı. Melodram Düşünen Beyinler 3 16 Mart 2015 02:01
Kanatlı Sembolü Swat İslamiyet 0 28 Kasım 2014 21:54
Allah Uçamayan Kuşa Alçacık Dal Verir Atasözünün Anlamı ve Açıklaması Amelia Atasözleri ve Deyimler 0 30 Haziran 2014 18:20
Kanatlı mısın? Dilara Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 23 Kasım 2010 03:44
Namaz, Dört Şeyi Dört Şekilde Bize Yeniden Kazandırır: Sır İslamiyet 0 01 Kasım 2010 17:51