IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sarya

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Ocak 2021, 16:52   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Karadul Örümceğinden Çekinmek Gerekir




Karadul Örümceğinden Çekinmek Gerekir
Dünyada yaşayan örümcek türleri çok fazla olmakla birlikte birçoğu da zehirli değildir. Ama karadul örümceği (Latrodectus mactans), zehirli örümcek türleri içinde bulunan, yüreklere en çok korku salan örümcekler arasında ilk sıralarda yerini alır. Karadul ismini, dişilerinin çiftleştikten sonra erkeklerini yemelerinden alan bu örümceklerin erkeklerinin zehirleri, insanlar için tehlikeli değildir. Kısacası bu örümceğe “kötü kadın karadul” desek yanlış olmaz.

Karadul


Karadul Örümceğinin Soy Ağacı
Karadul, Theridiidae familyasının eklem bacaklılar şubesinin keliserliler alt sınıfına ve örümceğimsigiller alt şubesine ait bir örümcektir.

Karadul Örümceğinin Yapısı
Renkleri parlak siyahtır. Nadiren kahverengi de olabilirler. Karınları küre biçimindedir.
Gözleri sekiz tanedir.
Dişi karadulların boyları ortalama 1-1,2 cm, en fazla 1,5 cm uzunluğundadır. Erkek karadullar, dişilerin yaklaşık yarısı kadardır.
Karınlarında bulunan tepe kısımlarında, kum saatine benzeyen kırmızı bir işaret bulunur.
Karadulların Yaşadıkları Yerler
Karadullar dünya üzerinde birçok yerde yaşarlar ama en çok görüldükleri yer Güney Amerika’dır. Bu da sıcak bölgeleri tercih ettiklerinin göstergesidir.

Kahverengidul Örümceği (Latrodectus Geometricus) Hakkında
Karadulların bir çeşidi olan kahverengidul örümceği, diğer karadul türleri kadar tehlikeli değildir. Bunun sebepleri, insanlardan uzak yaşama istekleri ve zehirlerinin genelde ölümcül etkiye sahip olmamasıdır. Yine de örümcek sokması durumunda yara tedavi edilmelidir. Dünyanın tropik bölgelerinde yaşayan kahverengidul örümceği için Güney Teksas, Orta ve Güney Florida, Güney Kaliforniya bir ömrü sürmek için en güzel bölgelerdir.

Redback örümceği (Latrodectus hasselti) ise karadulun akrabasıdır. Sıcak çöller ve soğuk dağlar dışında Avustralya’nın her yerinde bulunur.

Karadullar Nasıl Davranır, Nerelerde Yaşarlar?
Agresif bir yapıya sahip olan karadullar, kayaların, bitkilerin, yığınların diplerinde yaşarlar. Soğuk hava ve kuraklık, karadulların bina içlerine girmelerine neden olur.

Karadulların ördüğü ağlar, diğer örümceklerin ağlarından farklı yapıdadır. Ağlarını çapraz şekilde örer, ağın tam ortasına tünel yapar, bu tünelde saklanırlar.

Karadulların Beslenmesi
Başta hamam böceği olmak üzere birçok böcek, karadul için besin kaynağıdır. Karadul, avını zehriyle etkisiz hale getirdikten sonra emerek yavaş yavaş yer. Örümceklerin beslenmesi, zehirleriyle avlarının iç organlarını yumuşatıp daha sonra onları emme yöntemiyle gerçekleşir. Çünkü örümcekler katı şeyleri yutamazlar.

Karadulların Üremesi
Çiftleşmeden sonra dişi karadul, ipekten ördüğü bir balonun içine 500 ila 750 arası yumurta bırakır. Yumurta keseciklerinin sayısı 4 ila 9 tanedir. Bu yumurtalardan 1 ila 4 hafta içinde yüzlerce karadul örümceği yavrusu çıkar. Bu yavrular turuncu ve beyaz renktedir.

Dişi karadullar 1,5 yıldan fazla yaşayabilirler. Büyümeleri ve yetişkin bir karadul haline gelmeleri 2 ila 4 ay arasında değişir. Büyüme sırasında dişi karadullar 6 ila 8, erkekler ise 6 kez kabuk değiştirirler.

Türkiye’deki Karadul Örümceği Gerçeği
Karadul, ülkemizde yaşayan zehirli örümcek türleri arasında yer alır. Özellikle sıcak havalarda evlere, apartmanlara, iş yerlerine, bahçelere ve binaların depolarına giren karadullar, zehirli ve ürkütücü olmaları bakımından korku yaratmaktadırlar.

Karadulların ve aslında tüm örümceklerin evinize girmemelerini önlemek ve girdikten sonra onları yaşam alanlarınızdan uzaklaştırmak için kendi imkânlarınızla deneyebileceğiniz yöntemler mevcut olsa da, kesin çözüm profesyonel haşere ilaçlama firmalarından yardım almaktır.

Tüm haşereleri yok etmede olduğu gibi örümcek ilaçlamada da kullandığı Bayer marka ilaçla ve yılların getirmiş olduğu deneyimle, kendisini kanıtlamış bir böcek ilaçlama firması olan Tekniktürk’ten yardım alabilir, karadul korkusu ile yaşamaktan kesin bir şekilde kurtulabilirsiniz.


Karadul Örümceği, erkeğini çiftleştikten sonra yediği için "kara dul" ismi ile anılmaktadır.


Karadullar bizim de aşina olduğumuz, erkeğinden belki de en çok nefret eden dişi hayvan. Zira çiftleşme zamanı gelmeden hiçbir erkek örümcekle iletişim kurmamakla birlikte, çiftleşme gerçekleştikten sonra da erkeği yiyorlar. Gerçekten. Yiyorlar.

__________________
Sanalı Bıraktım
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
karadul örümceğinden çekinmek gerekir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Susmak Gerekir vioLeta Resimli Sözler 0 01 Ekim 2019 19:24
Dil çıkartarak resim çekinmek. Desmont IF Sözlük 1 04 Temmuz 2016 19:11
Model - Karadul Şarkı Sözü Violent M, N, O, Ö, P 0 04 Şubat 2014 20:41
Lokmaları kaç kez çiğnemek gerekir? Kalemzede Sağlık Köşesi 0 27 Ağustos 2011 09:53
Bazen Zorlamak Gerekir . wHiSkEy Aşk ve Sevgi Köşesi 0 23 Aralık 2010 16:12