IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Şubat 2012, 14:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Satrancın Anlamı ve Değeri




Satranç elbette son derece zevkli bir oyun. Fırsat buldukça oynarım. Ama doğrusunu söylemek gerekirse satranç oynadığım için ne kendi zekamın geliştiğini sanıyorum, ne de diğer satranç oyuncularında böyle bir gelişme gördüm. Tam tersine, bütün dünyayı bir satranç tahtasına indirgeyen bazı satranç oyuncularında ‘’duygusal zeka’’bakımından gerileme olduğu bile ileri sürülebilir. (Stefan Zweig, Satranç Ustası adlı öyküsünde bunu çok güzel anlatır). Bilebildiğim kadarıyla, ’satrancın zekayı artırdığı savını’ destekleyecek bilimsel bir kanıt da yoktur.
Neden satrancı salt ‘zevkli olduğu, hoşça vakit geçirmemize yaradığı’ için övmeyiz de illa daha işlevsel yararlar peşinde koşarız? Hoşça vakit geçirmek kendi başına yeterli değil midir? Bu tutumun arkasında atalarımızdan kalma bir 'Apollonian kültürün’ etkisi vardır sanıyorum. Bizler ciddi, oturaklı, çatık kaşlı, ağır başlı, genizden konuşan insanlarız. Bir işin sadece zevkli olması yeterli değildir, hatta zararlıdır;etkinliğimiz işlevsel olmalı, başka şeylere yaramalıdır, diye düşünürüz.
Ayrıca zekanın kendi başına çok fazla bir işe yaradığını da sanmıyorum. Belki de zekadan daha fazla önemli olan şey, akıldır. Yani o zekayı nasıl kullandığımız, hangi amaca yönelttiğimiz, tüm kişiliğimiz, salt zekadan çok daha önemlidir. Zekaya gerçekte hak ettiğinden daha fazla bir önem verdiğimizi sanıyorum. Unutmayalım ki, psikopatların çoğu ortalamanın üzerinde zeki insanlardır. Çok iyi yalan söylerler, işledikleri suçları çok güzel haklılaştırırlar, pek çok kişiyi kendilerine hayran bırakırlar.
Hitler, Stalin. . . gibi insanların aptal olduğunu söyleyebilir misiniz?(Bizden de örnekler verilebilir. )
Satrancın büyük ustalarından Paul Morphy hayatının son yıllarını tımarhanede geçirmedi mi?(Morphy için ‘gelmiş geçmiş en zeki satranç oyuncusu, ’ diyenler vardır. )Satrancın en büyüklerinden Bobby Fischer’ın nevrotik bir ruh hali yok muydu? Cumartesi günleri satranç oynamazdı, ses veya ışık düzenini beğenmediği için kaç turnuvayı yarım bırakıp gitti, dünya şampiyonası konusundaki önerileri uygulanmadı diye şampiyonluğa veda etti, rakibinin satranç oynayan salona akıl okuyan bir büyücü getirdiğini düşünürdü, bütün Sovyet satranççıların kendisine karşı işbirliği yaptıklarına, komplo kurduklarına inanırdı. Sosyal hayatı sıfırdı, hiç arkadaşı yoktu. Yanlış bilmiyorsam sonunda bir manastıra kapandı. Gene satranç dehalarından biri olan Alexander Alekhin yenilgiye dayanamadığı için çıkıp satranç masasının üzerine işemedi mi? Nazilerle işbirliği yaptığı için satrancın bu büyülü dünyasından dışlanan bu dahi, yalnız yaşadığı bir otel odasında yemek yerken boğazına kemik takıldığı için ölüp gitmişti.
Nihayet satrancı salt bir ‘zeka geliştirme’ sporu olarak ele alacaksak dünya şampiyonu Kasparov’u yenip perişan eden ‘Deep Blue’ adlı satranç programını ne yapacağız?
Bütün bunları, ne satrancı küçümsediğim için, ne de bu alanda yatırım yapılmasını yadırgadığımdan yazıyorum. Satranç çok keyifli bir oyundur, gençlerimizi satranca özendirecek önlemler alalım, bunda geç bile kaldık. Ama bunları yaparken zekamızın gelişeceğini sanırsak , sanırım yanılmış oluruz.
Hoşça vakit geçirmek, bir dahi olmaktan çok daha keyifli bir şeydir, inanın bana.
TÜRKER ALKAN

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anlamı, değeri, satrancın, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bulb Değeri Ruj Fotoğrafçılık 0 25 Kasım 2011 01:55
Teşekkür' ün Değeri Right Serbest Kürsü 0 05 Eylül 2010 00:12
Sıfırın Değeri Thief Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 1 17 Mayıs 2009 16:28
Bilimin Değeri YapraK Felsefe 0 28 Mart 2009 23:55
Aşkın değeri SuNSeT Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 1 14 Ekim 2008 23:06