IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mart 2012, 16:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kassandra Parmakları - Antikacılık




Fildişi saplı İstanbul yapımı asa. Yunanistan'ın Selanik Kenti yakınlarında "Kassandra Parmakları" diye tanımlanan ve Ege Denizi'ne uzanan üçlü


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Çatma Kumaş 71x64 cm. Klaptanla dokunmuş sekiz yapraklı çiçek madalyonları aynı sırada kırmızı kadife üzerine yerleştirilmiş ve aralarında oluşan haçvari kısımlar ise dört lale motifi ile süslenmiştir. Bu şema Selçuklular döneminde görülen yıldız ve haçvari motifli çinilerdeki aynı düzeni gösterir. Bazı Uşak ve Holbeyn tipi Anadolu halılarında da aynı şemanın varyantları kullanılmıştır. (Washington Textile Müzesi 1.53 Mackie Fig.14)



Türk İşleme Sanatının dekoratif sanatlarımız arasında önemli bir yeri ve yüzyılları aşan bir geçmişi vardır. Saraydan en fakir eve kadar her çevrede uygulanan bu sanat kolu kadın yaşamının bir parçası olarak onların his umut üzüntü ve isteklerini dile getirdiği geniş bir tesir alanı yaratarak aralarında iletişim kurabilmelerini sağlar.

Özel bir koleksiyonda bulunan işleme örneklerini gözden geçirmeden önce bu sanat kolunun geçmişini çeşitlerini kullanıldığı yerleri ve teknikleri kısaca ele almakta yarar vardır.

Osmanlı dönemi işleme sanatı kumaşta olduğu gibi yaşayış şekline çok uyan ve dönemin ihtişamını sergileyen bir sanattır. Zamanımıza kadar kalmış işlemeler ev çarşı ve saray işlemeleri olarak üç koldan üretilen eserlerdir.

Ev işlemeleri en yaygın olanıdır. Fakir zengin köylü ve şehirli her sınıf halkın evinde yaptığı kızların küçük yaştan itibaren ana veya büyüklerinden evde öğrendiği bir sanat koludur. Her genç kızın evlenmeden evvel çeyizi için büyük emek ve göz nuru ile işlediği işlemeler geleneğimizin bir parçası olmuştur. Bazı kaidelere bağlı kalmak şartıyla genç sanatçılar kendi buluşlarında serbest kalırlardı. Bu birçok yeni motifin doğmasını sağlamıştır. Halen büyük şehirler hariç bazı Anadolu şehir kasaba ve köylerinde bu geleneğin sürmesi memnuniyet vericidir.



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
antikacılık, kassandra


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kassandra Afrodit Tarih 0 23 Ağustos 2010 13:31