IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Mayıs 2012, 15:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mızıka Nedir - Mızıka Nasıl Kullanılır





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Sir George Grove, büyük Müzik ve Müzikçiler Sözlüğü'nde ağız mızıkasına armonika denmesinin doğru olmayacağını, bu adın tutulmayacağını, çünkü aynı adda çok daha soylu bir çalgının zaten varolduğunu 'yazıyordu. Gerçekten de, müzik tarihinde, armonika adıyla anılan en azından iki çalgı vardır, ama günümüzde bunların en tanınmış olanı, ağız armonikasıdır.

İlk armonika, sadece uvgun ses vermek üzere akort edilmiş bir dizi su bardağından oluşuyordu. Billur bardakların belirli sesleri vermesi, ayrı ayrı düzeyde su doldurmakla sağlanıyor ve sonra ıslatılmış parmaklar, bardakların kenarına sürtülerek ses çıkarılıyordu. 1761 yılında Benjamin FRANKLİN, ayrı ayrı boylardan bardaklar seçip içiçe dizerek, bir dolaba yatayolarak yerleştirdi. Böylece bir kol ya da pedal çevirerek döndürülebiliyorlardı. Bardakların ıslak durması ise, dolabın alt kesimine doldurularak sağlanıyordu. Franklin bu çalgıya armonika (ya da harmonika) adını verdi. bu adı verirken, armoni dediğimiz müzik uyumuna da adını vermiş olan ve düzen ile simetriyi simgeleyen Yunan tanrıçası Harmonika' dan esinlenmiş oluyordu. Beethoven ve Mozart, Franklin'in ses netliği yönünden, pes perdeden çalınan bir küçük borulu orgu andıran bu çalgısı için besteler yaptılar.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Çok daha iyi bilinip tanınan ağız armonikası (ya da 'mızıka), yüz yılı aşkın bir süre önce oldukça yaygınlaşmıştır, çünkü hem taşınabilir, hem ucuzdur. hem de çalması kolaydır. Bir ucundan tutturulmuş, öteki ucu ise üflenince serbestçe titreşen bir dizi metal dilcikten oluşur. Her dilin . perdesi, borulu orgda, obuada ya da öteki bOfulu-dilcikli çalgılarda olduğu gibi, içindeki hava sütunuyla değil de, dilin kendi uzunluğuyla ayarlanmıştır. Birbirine yakın iki sıra halinde bulunan dilcikler) delikli bir tahta kutu içine yerleştirilmiştir. Tahta kutu, üzerinde genellikle kabartma süsler ve yapımeının adı bulunan hafif bir metalle kaplıdır. Çalgı, çalınırken tek elle tutulabilecek kadar küçüktür ve yarım sesleri çıkarmak için içine hava üflenir ya da çekilir. Çalan, kullanmak istemediği dilcik boşlUğunu örtrnek için dilini kullanır.




Ağız armonikasının 1821 yılında Almanya'da C.F.L Buschmann tarafından bulunduğu sanılmaktadır. Buschmann. çalgısına Mundaoline adını verdi. (Buschmann, HARMONİuM gibi. serbest dilciklerden oluşan bir başka ça.lgının, yani AKORDEON'un da geliştirilmesinde: rol oynamıştır.)

Birleşik Amerika gibi bazı ülkelerde ağız armonikası, özellikle XIX. yüzyılda. sınırlara giden müzik eğitiminden yoksun öncülerin. ceplerinde kolayca taşıyabildikleri için, pek sevdikleri bir çalgı olmuştur. İkinci Dünya Savaşırndan sonra ise. özellikle Chicago'da ve karaderili halk arasında. ağız armonikası tarihinin en parlak dönemini yaşamaktadır. Buradaki zenciler, öz müziklerinin karmaşık dilini armonikaya uygulamakta yoğun bir çaba göstermiş ve büyük başarı elde etmişlerdir.

alıntıdır

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aletleri, müzik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Viyolonsel nedir? Ein Genel Paylaşım 2 26 Mayıs 2012 15:28
Tar - Tar Özellikleri - Müzik Aletleri Liaaa Hobiler 0 26 Mayıs 2012 15:24
Mey - Mey Özellikleri - Müzik Aletleri Liaaa Genel Paylaşım 0 19 Mayıs 2012 15:40
Xun - Xun Özellikleri - Müzik Aletleri Liaaa Hobiler 0 15 Mayıs 2012 15:12
Arp - Arp Özellikleri - Müzik Aletleri Liaaa Hobiler 0 24 Nisan 2012 19:37