IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hristiyanlık (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/)
-   -   Ortodoksluk Nedir? (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/130673-ortodoksluk-nedir.html)

Dilara 26 Ağustos 2008 20:04

Ortodoksluk Nedir?
 
Yunanca'da Ortodoks " Doğru görüş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] inanç ve doğru itiraf" anlamına gelir. Bu mezhebin Dinler Tarihindeki diğer isimleri şunlardır: Doğunun Ortodoks[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Katolik ve Apostolik Kilisesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ortodoks Doğu Kilisesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Doğu Kilisesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ortodoks Kilisesi ve Rum Ortodoks Kilisesi. (34) Ortodoks Kilisesi'nin Katolik Kilisesi'nden 1054 yılında (35) kesin olarak ayrılmasında (36) dinî ve siyasî birtakım sebeblerin büyük rolü olmuştur:
1- Katolik Kilisesi'nin müşrikler arasında dini yaymak için bazı tavizler vermesi.
2- Roma'nın itirazına rağmen imparatorluk merkezinin istanbul olması.
3- Batı Roma Devleti'nin yıkılmasından sonra ortaya çıkan otorite boşluğunu Papalığın doldurmak istemesi.

inanç ve ayinler bakımından Ortodoks Kiliseleri bazı siyasî ve idarî sebeblerden dolayı birbirinden ayrılmıştır:
a-1054'deki Doğu-Batı ayrılığından sonra Ortodoksluğun merkezi Bizans olmuştur.
b-istanbul'un Türkler tarafından fethedildiği 1453'ten sonra Rus Ortodoks Kilisesi istanbul Patrikliği ile mücadeleye girişmiştir.
c-Rus ihtilâli (1917)'nden sonra istanbul Ortodoks Patrikliğiyle mücadeleden vazgeçen Rus Ortodoks Kilisesi Patriklik halini almıştır.

Ortodoks dünyasının dört büyük patrikliği (istanbul-iskenderiye[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Antakya[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kudüs) vardır. Diğer[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bölgelerdeki millî kiliseler idari yapı itibariyle bu dört patrikliğe bağlıdır. Ortodoks Mezhebi'ni diğer Hıristiyan mezheplerinden ayıran başlıca özellik şunlardır:

1- Patrik ruhanî başkandır.
2- Papa yanılabilir. O isa'nın vekili değildir.
3- Ruhu'l-Kuds[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Oğul yoluyla Baba'dan çıkmıştır.
4- ilk yedi konsilde alının kararları kabul etmek lâzımdır.
5- Ancak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Meryem[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] isa ve Aziz ikonlarına (37) saygı gösterilir.
6- Her ülke ibadetini kendi diliyle yapmakta serbesttir.
7- Günahkârlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] işledikleri günah ölçüsünde A'râf ta bekletilirler.
8- Keşişler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] piskoposlar ve patrikler evlenemez; papazlar evlenebilir. Boşanma ancak bazı şartlarla mümkündür.
9- Vaftizden hemen sonra Konfirmasyon yapılmalıdır.
10- Evharistiya ayininde ekmeğe maya[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şaraba su katarlar.
11- Haç sağdan sola çıkarılır ve Haç'ın kolları birbirine eşittir.

Kuruluş dönemlerinde bütün Doğu Ortodoks Kiliseleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] istanbul Ortodoks Kilisesi'nin idare ve kontrolü altında iken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] daha sonraları parçalanmalar olmuş şu kiliseler doğmuştur:

1-Süryani Ortodoks Kilisesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
2-Rum Ortodoks Kilisesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
3-Ermeni Ortodoks Kilisesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
4-Rus Ortodoks Kilisesi.


Dinler Tarihçilerinin genellikle savunduklarına göre Ortodoks Mezhebi'nin doğması[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] iznik (325) ve O'nu takibeden altı Konsil'de alınan bazı kararlar sonucunda olmuştur. (3 Ancak Ortodoksluğu kabul edenler iznik Konsili'nde değişik fikirler ortaya atan Arius[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Nestorius vb. din büyüklerinin görüşlerine her zaman cephe almışlardır.

Katolik mezhebi ile Ortodoks mezhebi arasında tesbit edilebilen başlıca ayrılıklar şunlardır:

1- Katoliklere göre Ruhu'l-Kuds Baba ile Oğul'dan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ortodokslara göre ise Allah'ın göndermesinden meydana gelmiştir. (39)

2- Katoliklere göre papa yanılmaz; ilâhî kudrete sahiptir. Ortodokslara göre ise O[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ruhani bir liderdir; ilâhî bir gücü yoktur.

3- Katoliklere göre papanın iman[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ibadet[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ahlâk vb. konulardaki her sözü münakaşasız kabul edilmelidir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ortodokslara göre ise papa da bir insandır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yanılabilir.

YapraK 10 Mart 2009 19:24

Cevap: Ortodoksluk Nedir?
 
Bilgiler için tşkler


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:19.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net