IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Ekim 2008, 23:04   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kanonik




Kanonik sözcüğü, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kanon "yasa, kanun, kural" kökünden türemiş bir [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]. "genel olarak kabul edilen" veya "[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] doğrulanmış" anlamlarında kullanılır. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kadar çok geniş bir kullanım alanı vardır.

Dinde

Bu kavram başlıca [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], Doğu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarafindan olmak üzere, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarafından kabul edilen kilise kanun ve kurallarından (kanon) bahsederken kullanılır. Ayrıca dini belge ve kitapların dini otoritelerce orijinal kabul edildiğini belirtir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'ta kanonik kabul edilen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'ler, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...],[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Edebiyat ve sanatta

Kanonik sözcüğü, edebiyat ve sanat vasıtasıyla yaratılmış "hayali evren"in karakterlerinden ve kavramlarından bahsederken kullanılır. Bu karakterler ve kavramlar, ilgili eserlerin hayranları tarafından gerçekmiş gibi kabul edilmiş ve hayali evrenin bir öğesi haline gelmişlerdir. Kanonik sözcüğü bu karakterlerin ve kavramların orjinalliğini simgelerken, "kanonik olmayan" tabiriyle, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve yan ürünlerdeki öğeler kastedilir. Örneğin "Yıldız Savaşları" serisinin bir fanatiği, sonradan üretilen film ve karakterlerin kanonik olmadığını düşünebilir.

Matematikte

Matematikte kanonik tabiri yaklaşık olarak yüzyıldır kullanılmaktadır. Bir kavramın "doğallığını" ve "benzerinin olmayışını" belirtmek veya önemsiz bir ayrıntının "koordinatlardan bağımsız" olduğunu belirtmek amacıyla kullanılır. Matematikte bir durum veya kavram için kanonik tabirini kullanmak, "[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] seçim" tabirini kullanmaktan daha fazla vurgu yapar.

Bilgisayar biliminde

Bilgisayar biliminde bazı alanlarda kullanılan bu tabir matematikten geçmiştir. "Birşeyin olağan veya standart durumu" anlamında kullanılır. Örneğin, "bir [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] organize edilmesinin kanonik yolu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] oluşturmaktır", denebilir.

Fizikte

Kanonik terimi teorik fiziğin birçok alanında yaygın olarak kullanılır. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gibi birbirini tamamlayan çiftlerde kanonik değişken adı verilen değişkenler, rastgele seçilmiş değişkenlere tercih edilirler. Kanonik teriminin fizikteki kullanımı daha önce bahsi geçen matematikteki kullanımına benzer.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 10 Mart 2009, 20:09   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kanonik




Paylaşım için tşk

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
kanonik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık