IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hristiyanlık (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/)
-   -   Hıristiyanlıkta Melekler (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/231875-hiristiyanlikta-melekler.html)

Spammer 09 Temmuz 2009 00:00

Hıristiyanlıkta Melekler
 
Melekler etten ve kemikten bir vücuda sahip olmayan ruhsal varlıklar olmalarına rağmen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] anladığımız kadarıyla insan biçiminde gözükebiliyorlar (Yaratılış 19:1-22).

Meleklerin birçok görevleri vardır. Tanrı'ya övgüler sundular (Mezmur 103:20)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Dünya'ya haberci olarak hizmet ettiler (Luka 1:11-30[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 26-38; Luka 2:9-14)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Tanrı'ya ait insanları korudular (Mezmur 91:11-12) ve bazen de Tanrı'nın yargısında aracı olarak kullanıldılar (Matta 13:49-50).Hıri

Kutsal Kitap bize[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] melekleri Tanrı'nın yarattığını söyler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve geçmişte bazı meleklerin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cennette Tanrı'ya isyan etmeleri sonucu birçoğunun düştüğü görüyoruz. Düşmeyen melekler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] anlaşıldığına göre seçilmiş meleklerdi (1. Timoteos 5:21). Kutsal Kitap meleklerin Mesih'in kendisi tarafından yaratıldığını söyler (Koloseliler 1:16)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Tanrı’nın isteğini yerine getirirler (Mezmur 103:20; Matta 6:10)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onlar Baba'ya ve Mesih'e tapınırlar (Filipililer 2:9-11; İbraniler 1:6)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bilgedirler (2. Samuel 14:20)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] güçlüdürler (Mezmur 103:20)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kutsaldırlar (Matta 25:31) ve sayısızdırlar (İbraniler 12:22). Buna rağmen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onlarda yaratık olduklarından dolayı kesinlikle tapınılmamalıdır (Koloseliler 2:18; Esinleme 19:10; 22:9). Farklı Türlerde Melekler Var mıdır?

Anladığımız kadarıyla[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] farklı karakterlerde ve rollerde değişik türde melekler var: Keruv[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Seraf ve Başmelekler. Melekleri rütbelerine göre ayırmak gerekirse[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] "güçler" ve "hükümranlıklar" sınıflarına ayrılabilmelerine rağmen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu sınıflandırma tartışmaya açıktır. Bununla birlikte[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ben üç ana gruba odaklanacağım.Hıristiyanlıkta Melekler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Hıristiyanlıkta Şeytan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Cinler
"Üzerinde Seraflar duruyordu; her birinin altı kanadı vardı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ikisiyle yüzlerini[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ikisiyle ayaklarını örtüyor[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] öbür ikisiyle de uçuyorlardı." (Yeşeya 6:2).
A. Tanrı'yı yüceltirler (Yeşeya 6:3).



B. "Seraf" kelimesi (tekildir)
muhtemelen "Ateşliler" kelimesinin bir çevirisidir ve bu ismin kaynağı çoğunlukla Tanrı'nın huzurunda görülen ateşlerle ilişkili imajdan kaynaklanmaktadığı zannedilmektedir. (Hezekiel 1:27).

2. "Onu kovdu. Yaşam ağacının yolunu denetlemek için de Aden bahçesinin doğusuna Keruvlar ve her yana dönen alevli bir kılıç yerleştirdi." (Yaratılış 3:24). Bunlara da bakın Mısırdan Çıkış 25:18-22; İbraniler 9:5.Hıristiyanlıkta Melekler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

A. Keruv tipik olarak kanatlarla[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ayakları ve elleriyle betimlenmiştir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] fakat çeşitli biçimlerde anlatılır örneğin iki tane yüze (Hezekiel 41:18) ve hatta dört tane yüze sahiptirler (Hezekiel 10:21).

B. Keruvlar kutsal şeyleri koruyan melekler olarak düşünülmüştür. Yaratılış 3:24'de onların yaşam ağacını koruduğunu görebiliriz. Onlar Antlaşma Sandığı'nın üzerindeki Bağış Tahtın'daydılar (1. Samuel 4:4) birde bu ayetlere bakınız Mezmur 80:1; 99:1.

C. Keruvların motifleri tapınak çadırını üzerine nakış olarak işlenmişti (Mısırdan Çıkış 26:31; 2. Tarihler 3:7) ve figürleri Kral Süleyman'ın Tapınağın'da da bolca kullanılmıştır (1. Krallar 6:23).



3. "Rab'bin kendisi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir emir çağrısıyla[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başmeleğin seslenmesiyle[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Tanrı'nın borazanıyla gökten inecek. Önce Mesih'e ait ölüler dirilecek." (1. Selanikliler 4:16).Hıristiyanlıkta Melekler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Hıristiyanlıkta Şeytan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Cinler

A. "Başmelek" kelimesi Eski Antlaşma'da bulunmuyor. Başmelek Mikail hakkında yalnızca 1. Selanikliler 4:16 ve Yahuda 1:9 ayetlerinde görünmektedir. Yine de[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başmelek olduğuna inanılan Cebrail'in hem Eski Antlaşma'da hemde Yeni Antlaşma'da görülmektedir. Cebrail Eski Antlaşma'nın Daniel 8:15-26 ve 9:21-27 ayetlerinde bulunmaktadır. Hem de Yeni Antlaşma'nın Luka 1:11-20[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 26:38 ayetlerinde bahsedilmektedir. Cebrail haberci bir melek olarak gözükmektedir.
B. Diğer taraftan başmelek Mikail ise[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] savaşçı bir melek olarak görülüyor (Vahiy 12:7). Daniel 10:13[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 21; 12:1 ayetlerinde savaşları mevcuttur.Hıristiyanlıkta

C. Romalılar 8:38[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Efesliler 1:21 ve Koloseliler 1:16 ayetlerinde ilginç bir not vardır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] "hükümranlıklar" kelimesi kullanılmıştır buralarda.
Grekçede bu kelimenin önüne ”arche” (baş) sözcüğü getirilmesiyle[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başmelek akla gelmektedir. Bazıları bunun anlamının meleklerin bir hiyerarşiye sahip olmasını gerektiğini şu ayet ile ileri sürmektedir: 1. Petrus 3:22: "Göğe çıkmış olan Mesih Tanrı'nın sağındadır. Bütün melekler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yetkiler ve güçler O'na bağlı kılınmıştır."
Kutsal Kitap (Günaha) Düşen Melekler Hakkında Ne Söyler?
Elbette (günaha) düşen meleklerde vardır. Sabah Yıldızı (Luficer)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başka bir başmelek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Tanrı'ya karşı isyan etmesi sonucunda Şeytan oldu. Kötü Olan’a ilişkin aşağıdaki ayet sıkça kullanılır:


"Ey parlak yıldız[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] seherin oğlu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Göklerden nasıl da düştün! Ey ulusları ezip geçen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Nasıl da yere yıkıldın! İçinden[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] "Göklere çıkacağım" dedin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] "Tahtımı Tanrı'nın yıldızlarından daha yükseğe koyacağım; İlahların toplandığı dağda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Safon'un doruğunda oturacağım. Bulutların üstüne çıkacak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kendimi Yüceler Yücesi'yle eşit kılacağım." (Yeşeya 14:12-14)
Pek çok Hıristiyan aydını[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] meleklerin üçte birinin düştüğünü ve cin (günah işleyen meleklere verilen isimdir) olduklarını kabul etmektedir.


"Ardından gökte başka bir belirti göründü: Yedi başlı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] on boynuzlu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kızıl renkli büyük bir ejderhaydı bu. Yedi başında yedi taç vardı. Kuyruğuyla gökteki yıldızların üçte birini sürükleyip yeryüzüne attı. Sonra doğum yapmak üzere olan kadının önünde durdu; kadın doğurur doğurmaz Ejderha çocuğu yutacaktı." (Vahiy 12:3-4)
Gelecekte düşen melekler üzerine bir yargı olacaktır.
- "Sonra solundakilere şöyle diyecek: 'Ey lanetliler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çekilin önümden! İblis'le melekleri için hazırlanmış sönmez ateşe gidin!" (Matta 25:41).
- "Tanrı günah işleyen melekleri esirgemedi; onları cehenneme atıp karanlıkta zincire vurdu. Yargılanıncaya dek orada tutulacaklar." (2. Petrus 2:4).Hıristiyanlıkta Melekler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Hıristiyanlıkta Şeytan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Cinler
- "Yetkilerinin sınırı içinde kalmayıp kendilerine ayrılan yeri terk etmiş olan melekleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] büyük yargı günü için çözülmez bağlarla bağla***** karanlığa hapsetti." (Yahuda 1:6)
- "Büyük ejderha -İblis ya da Şeytan denen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bütün dünyayı saptıran o eski yılan- melekleriyle birlikte yeryüzüne atıldı." (Vahiy 12:9).


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:12.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net