IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 23 Mart 2012, 03:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Absent




Absent, çeşitli bitkilerin damıtılarak fermante edilmesiyle elde edilen alkol oranı yüksek bir içki. Rakıya benzer şekilde bir miktar absente iki ila beş miktar su ilave edilip içilir. Alkol oranı %45 ila %75 olan absent çok sert bir içkidir.

Ana bileşenleri pelin ve yeşil anasondur. Bunun yanısıra üretildigi bölgenin geleneklerine göre çeşitli bitkiler karışıma eklenir.

Absentin ortaya çıkışı için çeşitli teoriler vardır. Bunlardan birine göre, ilk kez 1792 yılında Fransız doktor Pierre Ordinaire tarafından ticari amaçlı üretildi. Bazılarına göre ise ilk olarak İsviçre’de ortaya çıktı. Neuchatel'de Mère Henriod tarafından 1740'da yapıldığı söylenir. Rivayete göre İsviçre'nin bazı kantonlarında yerel olarak bu içki tüketilirken yukarıda bahsi geçen doktor Pierre Ordinaire'in dikkatini çekti ve tıbbi etkisi için kullanılmaya başlandı. Gerçekten de doktor Pierre Ordinaire, İsviçreye böyle bir yolculuk yapmıştır. Kesin olarak bilinen en eski üretim Pontarlier'de 1806 yılında yapıldı. Üretici şirket çeşitli defalar taşındı, çeşitli kişilere satıldı. Şirketin esas tanınması Fritz Duval tarafından işletilmeye başlayınca oldu. Bu dönemde absent hâlâ tıbbi amaçlı kullanılıyor ve yapılış usulü gizli tutuluyordu. Şirket zaman içinde çok miktarda üretim yapabilir hale geldi.

1840'larda Fransa Cezayir savaşları sırasında tıbbi amaçlı olarak yaygın şekilde kullanıldı. Özellikle dizanteri ve bağırsak kurtlarına karşı etkin mücadelede yararlanıldı. Bu dönemde askerler absentin tıbbi etkisinin yanı sıra içki olarak değerini gördüklerinden, savaş bitip eve döndüklerinde içkinin ünü yavaş yavaş yayılmaya başladı ve bistrolarda (küçük Fransız barları) müşterilere sunuldu.

1850'lerde Napolyon döneminde bir anda moda hale geldi. Neredeyse binlerce farklı çeşidi ortaya çıktı, içki tüketiminde lider hale geldi. Bu dönemde absent bir likör olarak sunulmaktaydı.

III. Napolyon dönemi absentin altın çağı olarak bilinir. Bu dönemde özellikle Orta Avrupa, Fransa ve bir ölçüde yeni kıta Amerika'da absent çılgınlığı yayılmıştır.

Absent üretimi üç temel aşamada gerçekleşmektedir. Pelin bitkisi ve yeşil anason maddeleri saf alkol ile birleştirilir. Bir süre bekletilen karışım damıtılarak sıvı elde edilir. Son etapta ise ısıtma yöntemi ile klorofil renklenme ortaya çıkar. Pelin bitkisinde cok miktarda bulunan Thujyone maddesi aslen tıbbi amaçlı kullanılır. İyileştirici özellikteki bu maddenin yüksek dozları tehlikelidir. Thujyone, bilindiği kadarı ile yüksek dozajlarda beyinde tetrahidrokannabinol ile aynı etkiyi yapmaktadır. Bu, marihuanadaki aktif maddedir. Absentin yüksek dozda kullanılması bu uyuşturucu madde ile aynı etkiyi yapmaktadır. Böyle bir maddenin yüksek oranda alkol ile biraraya gelmesi içkiyi özellikle tehlikeli kılar. İçenler sanrılar görebilir. Vincent van Gogh'un kulaklarını bu içkiyi içtikten sonra kestiği rivayet edilir.

Bugün özellikle Fransa (Fougerolles en Haute-Saône, Pontarlier en Franche-Comté, Saumur en Pays de la Loire),İsviçre (Val de Travers), Çek Cumhuriyeti ve Polonya'da üretilir. Her ülkede farklı şekilde içilse de, en yaygın olanı Bohemya geleneğidir.

En ünlü ve kaliteli absentler:

Fransa:

* Distillerie Ted Breaux: Jade, Nouvelle Orleans, Absinthe Edouard, Verte Suisse
* Distillerie Paul Devoille: Blanche de Fougerolles, Verte de Fougerolles
* Distillerie Francois Guy: Absinthe Francois Guy


İsviçre:

* Distillerie Yves Kübler: Kübler 53


Çek Cumhuriyeti:

* Petr Tills Absinthe: Logan Fils
* Cami: Toulouse Lautrec

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
absent


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Eichelberger Brut Absent Zen İçkiler İçecekler 0 07 Şubat 2012 16:36
Absent Hakkında.. MyhtoLogy Serbest Kürsü 1 27 Aralık 2007 02:37