IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ağustos 2008, 15:26   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Da Vinci Şifresi Fatih Sultan mı ?




Aynı dönemde yaşayan Fatih Sultan Mehmet ve Leonarda da Vinci bir araya geldi mi?Anadolu Üniversitesi (AÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Kocadoru, ''Fatih ve Da Vinci'' adlı romanında, aynı dönemde yaşayan Fatih Sultan Mehmet ile İtalyan mimar, mühendis, anatomist, heykeltıraş ve ressam Leonardo da Vinci'yi kurgusal olarak bir araya getirdi.

Fatih ve Da Vinci biraraya geldi mi?

Prof. Dr. Kocadoru, 2000 yılında Edebiyatta Temel Kavramlar dersini verirken öğrencilere anakronizm kavramını anlattığını, ancak bazı gençlerin, ''tarihi olay ya da olguların içerisinde geçtiği zaman ile olay ya da olguda yer alan nesne veya özelliklerin birbiriyle uyumsuzluğu'' olan anakronizmi anlamakta güçlük çektiğini kaydetti.

Kavramın iyi anlaşılması için örnekler vermeye başladığını ifade eden Prof. Dr. Kocadoru, şöyle konuştu:

''Öğrencilere, 'Hitler'i 1960'lı yıllarda Porsuk Çayı'nda gezerken konu edebilirsiniz, Napolyon'u Eskişehir'e getirip şaşırtabilirsiniz. Fatih ve Da Vinci gibi iki dehayı bir araya getirebilirsiniz. Böylece anakronizm olur' dedim. Bu arada Fatih ve Da Vinci'nin aynı dönemde yaşadığını bilmiyordum. Evde, ünlü bilim adamları ansiklopedisini okuyan kızım, bana (Da Vinci 1452 yılında doğmuş) deyince Fatih ve Da Vinci ilişkisini kurdum. Uzun zamandır düşündüğüm roman yazma fikri de iki dehayı bir araya getirme konusu üzerinde yoğunlaştı.''

''ROMANIMDAKİ ZAMANLAMA GERÇEK''

Prof. Dr. Kocadoru, Fatih Sultan Mehmet'in 1432, Leonardo da Vinci'nin 1452'de dünyaya geldiğini anlatarak, aralarında 20 yaş fark olan iki dehanın bir araya gelmiş olabileceği şüphesinden hareketle araştırma yapmaya başladığını dile getirdi.

Hakkında uzun süren araştırmalar yaptığı Da Vinci'nin, ansiklopedik bilgilere göre 1472 yılında 20 yaşındayken altı aylık kayıp döneminin olduğunu fark ettiğini belirten Prof. Dr. Kocadoru, şöyle devam etti:

DA VİNCİ 6 AY KAYBOLMUŞ''Da Vinci İtalya'da altı ay boyunca ortadan kaybolmuş. Nereye gittiğini kimse bilmiyor. 1472'de Fatih, İstanbul'da ve 40 yaşında. Sonra bilim adamı olmanın da verdiği araştırmacı ruhla bu olayları kurgulamaya başladım. O zamanlar Avrupa'da çok güçlü olan engizisyon mahkemeleri insanlar üzerinde her türlü çalışmayı yasaklamış. Da Vinci de kadavralar üzerinde çalışma yaptığı için birçok kovuşturmaya uğramış. Romanımda, Da Vinci'yi engizisyon mahkemelerinden kaçıp İstanbul'a Fatih'in ajanlarının bilgisi dahilinde gizlice gelmesiyle seyreden olaylar, iki ünlü kişinin arkadaş olmasına kadar uzanıyor. 1472 yılında altı ay ortadan kaybolan Da Vinci'nin İstanbul'da Fatih ile bir araya gelmesi ve bu sırada Haliç Köprüsü projesini çizmesi kurgusuna dayanan romanımdaki zamanlama gerçek.''


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 10 Ağustos 2008, 15:49   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Da Vinci Şifresi Fatih Sultan mı ?




Güzel döküman olmuş, Da Vinci ve Fatih Sultan'ın aynı dönemlerde yaşadıklarını bende biliyordum. Ancak zaman ve Tarihi yaşayanlardan iyi kimse bilemez, . Hep ağızdan kulağa taşınan doğru veya yanlış bilgilerle günümüze kadar uzanıp geliyor ve bizdende yeni nesillere değiştirilerek veya değişerek aktarılmaya devam edecektir..

Alıntı:
Fatih ile bir araya gelmesi ve bu sırada Haliç Köprüsü projesini çizmesi kurgusu

Düşünülünce gerçekten mantıklı.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
fatih, sultan, vinci, şifresi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Şifresi Çözülemeyen Şiir/Yavuz Sultan Selim Afrodit Tarih 1 01 Ocak 2012 23:25
Da Vinci Şifresi çözülüyor mu? Frozen Esrarengiz Olaylar 0 30 Mart 2011 16:48
500 Yıllık Da Vinci Şifresi KiLL Genel Paylaşım 0 08 Aralık 2007 01:06
Düşen uçakta `Da Vinci Şifresi´ SuNSeT Haber Arşivi 1 01 Aralık 2007 00:32