IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Mayıs 2010, 00:47   #1
Çevrimdışı
Ruj
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İşçi bayramı ~





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



1 MAYIS

İŞÇİNİN, EMEKÇİNİN BAYRAMI



Tüm dünya bugün, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutluyor. 1 Mayıs kutlamaları, ülkemizde

33 yıl sonra Taksim Meydanı’nda yapılırken; Manisa’da da KESK önderliğinde Öğretmen Evi’nden başlayacak, Cumhuriyet Meydanı’nda devam edecek.





Canan ÇELİK

İşçi sınıfının 154 yıl önce kapitalist düzene başkaldırması, günde sekiz çalışmak için başlattıkları mücadele devam ediyor. Emekçiler tüm dünyada günlerini kutluyor. Ülkemizde de 1921 yılında kutlanmaya başlanan ancak uzun yıllar yasaklanan 1 Mayıs, Taksim Meydanı’nda geniş katılımla kutlanacak. Taksim Meydanı 1977’de 34 kişinin hayatını kaybettiği kutlamaların ardından 33 yıl sonra ilk kez emekçilere açılıyor. Manisa’da da KESK organizasyonuyla kutlanacak olan 1 Mayıs kutlamaları saat 13.00’de Öğretmen Evi’nden Cumhuriyet Meydanı’na kadar yapılacak yürüyüşün ardından burada düzenlenecek etkinlikle devam edecek. Tüm emekçileri bayramlarını kutlamaya çağıran KESK Dönem Sözcüsü Fatih Yağurtçuoğlu, “Emekten, barıştan ve özgürlükten yana olan tüm emekçileri günlerini kutlamaya davet ediyoruz” dedi.





1 Mayıs İşçi Bayramı’nın tarihçesi

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago (Şikago)'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı. Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı. Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 1889`da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi. Ülkemizde 1 Mayıs’ ın tarihi 1921 yılına dayanıyor. İşgal altındaki ülkemizde 1 Mayıs “Amele Bayramı” adıyla kutlanmıştır. 1923 İktisat Kongresi “1 Mayıs Amele Bayramı” olarak bugünü yasallaştırmıştır. Ancak 1925 yılında çeşitli bahanelerle işçi bayramının kutlanması yasaklanmış ve 1976 yılına kadar tekrar aynı ya da benzer isimlerle kutlanmasına izin verilmemiştir. 1977 yılında muazzam bir kalabalığın toplandığı Taksim’ deki kutlamalara ise kan bulaştı. Kitlenin üzerine açılan ateş sonucu yaşanan kargaşada 34 kişi hayatını kaybetti.

bayramınız kutlu olsun ~

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 01 Mayıs 2010, 01:40   #2
Çevrimdışı
glu
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: İşçi bayramı ~




Ah ah İşcimizin üzerinden millet'i galeana getirmeseler keşke..

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bayramı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
1 Mayıs İşçi Bayramı Neo Özel Günler 6 02 Mayıs 2013 04:43
İşçi Bayramı'na yakışmayan görüntüler PassioN Haber Arşivi 1 01 Mayıs 2012 21:24
1 Mayıs İşçi Bayramı Liaaa Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 01 Mayıs 2012 13:17
Google'dan İşçi Bayramı için Doodle Spartacus Google 0 01 Mayıs 2012 09:30
1 Mayıs İşçi Bayramı Kutlu Olsun! lolaBunny Serbest Kürsü 7 08 Mayıs 2011 17:28